Telegram

Regeringen dropper endegyldigt forbud mod sexkøb

Det vil fortsat være lovligt at købe sex af prostituerede i Danmark. Bødskov dropper forbud mod sexkøb.
Allerede i november gjorde justitsminister Morten Bødskov (S) det klart, at han agtede at lytte til anbefalingerne fra juristerne i Straffelovrådet, som i deres rapport anbefalede, at lade være med at forbyde købesex. Straffelovrådets undersøgelse viste, at et forbud mod købesex ikke kan ventes at føre til et fald i prostitutionen eller i udnyttelsen af prostituerede, men tværtimod kan få negative konsekvenser for de prostituerede. Foto: Scanpix

Allerede i november gjorde justitsminister Morten Bødskov (S) det klart, at han agtede at lytte til anbefalingerne fra juristerne i Straffelovrådet, som i deres rapport anbefalede, at lade være med at forbyde købesex. Straffelovrådets undersøgelse viste, at et forbud mod købesex ikke kan ventes at føre til et fald i prostitutionen eller i udnyttelsen af prostituerede, men tværtimod kan få negative konsekvenser for de prostituerede. Foto: Scanpix

RITZAU SCANPIX

Telegram
6. februar 2013 kl. 12:40

Justitsminister Morten Bødskov (S) fremsætter onsdag regeringens bud på en modernisering af straffelovens afsnit om seksualforbrydelser. Og lovforslaget indeholder som ventet ikke et forbud mod købesex.

Det sker, selvom både Socialdemokraterne og SF har et forbud som officiel politik, og blandt andre den radikale ligestillingsminister, Manu Sareen, har talt varmt for et forbud.

- Regeringen har taget stilling til et forbud mod sexkøb, og det mener vi ikke er den rigtige vej at gå. Vi mener, at prostitution er et socialt problem.

Derfor er det socialpolitiske initiativer, der skal til, og samtidig skærper regeringen nu indsatsen over for bagmændene, siger Morten Bødskov til Ritzau.

Lovforslaget sikre blandt andet, at bagmænd til andre former for prostitution end bordeller skal straffes lige så hårdt som bagmænd til bordeller. Konkret hæves strafmaksimum for anden prostitutionsvirksomhed end bordelprostitution fra tre til fire års fængsel.

Allerede i november gjorde Morten Bødskov det klart, at han agtede at lytte til anbefalingerne fra juristerne i Straffelovrådet, som i deres rapport anbefalede, at lade være med at forbyde købesex.

Straffelovrådets undersøgelse viste, at et forbud mod købesex ikke kan ventes at føre til et fald i prostitutionen eller i udnyttelsen af prostituerede, men tværtimod kan få negative konsekvenser for de prostituerede.

Betænkningen fra Straffelovrådet henviser til Sverige og Norge, hvor et forbud mod købesex har vist sig vanskeligt at håndhæve og derfor ingen effekt har haft.

Emnet har dog været genstand for uenighed i flere regeringspartier, hvor der også i baglandet er delte meninger om, hvorvidt Danmark burde følge i Sveriges fodspor og gøre det ulovligt for kunder at købe sex hos en prostitueret.

/ritzau/

Opdateret 6. februar 2013 kl. 13:32

Jens Overgaard Bjerre

Jeg kan hverken lide køb eller salg af sex. Men man kan nu engang ikke ændre menneskers drifter med en lovgivning. Prostitution er lig fattigdom. Og man skulle hellere se, at få fingeren ud og hjælpe de mennesker, man har sat 46 millioner af til. I stedet for at nedsætte grupper og afholde møder for pengene. Men det er som om, at man tager hånd om problematikken på samme måde, som en nonne om en sømands pik.
(Se: http://politiken.dk/debat/kroniker/ECE1824714/hjaelp-til-prostituerede-d...)

Rene Bolvig, randi christiansen, Steffen Gliese og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Jesper Jakobsen

Det er fint regeringen er kommet til fornuft og vi ikke skal have mere statsdommeri over folks egne kroppe, men det er også sigende at det er endnu et løftebrud.

Jørgen Rygaard

"Det blev aldrig en populær sag "
" Sådan er det jo "

Flemming Andersen

Forhåbentligt klumser de så ikke rundt i lovgivningen omkring bagmændene, så de skader de prostituerede mere end de gavner.
Nu skal man jo gøre noget så det ikke ligner den rene retræte.

Måske ville en indsats for at den nuværende lovgivning på rufferi siden være en overkommelig ide?? Som har været ubenyttet i en godt 30 års tid.

Mikkel Nielsen

Fint at de dropper det, men så har de satme også at få gennemført nogle tiltag der forhindre de unge piger og drenge i at ende i branchen.

Men med deres hetz og nedskæringer af overførsler, mere tvang, kommuner der ser sig selv som ofre, som ikke kan se alt det lort de laver blot for at spare nogle millioner her og der. Tjah så sker der nok snare det modsatte. Indtil politikerne indseer at social indsatsen skal fjernes fra kommunerne.

randi christiansen, Søren List og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Jeg synes, naturligvis, at det er en god ting at levebrøds-politikerne for en
gangs skyld lader fornuften råde i Lovgivnings-arbejdet, men :
At det krævede et afsnit af en TV-dramaserie ..
Det er sgu nærmest patetisk !!

Steffen Gliese, Hans Hansen, Niels Jørgensen, martin gerup og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Fint nok at følge eksperternes anbefaling , men strafferammen for at drive bordel og alfonseri er da alt for lav.

Det er lovovertrædelser, der ikke begås i et øjebliks letsindighed, men efter nøjere planlægning og i den forbindelse nok også efter en "risiko-vurdering" ad modum fortjenestens størrelse i relation til risiko for opdagelse og den mulige strafs størrelse

Straffen skal meget højere op, så fortjenesten ved forbrydelsen er alt for lav i forhold til risikoen for opdagelse og lang fængselsstraf,

randi christiansen

Brug alle til rådighed stående midler til at forhindre kvindehandel - og før den socialpolitik som forhindrer, at nogen fortrækker at sælge deres krop fremfor deres tid, sjæl eller andet ... ondets rod ? Altid nemmere at vende det blinde øje til end at se sandheden i øjnene.

Robert Ørsted-Jensen

Hurra! - fornuften sejrede trods alt!

Business as usual. Ville det ikke have været rigtig mærkeligt, hvis regeringen havde gjort som den oprindelig havde sagt - uanset emne.

Jens H. C. Andersen

Måske de der jurister mv. selv er kunder!?

Det handler jo ikke lige om en eller anden beregning eller statistik. Det jo heller ikke sikkert at Sverige/Norge har gjort det rigtig, eller brugt loven rigtigt eller måske... Hvordan er det lige at de måler ulovlig aktivitet eller i hvert fald ting der forgår bag lukkede døre, og hvordan måler man over tid, for selvfølgelig kan alle øvrige parameter holdes konstante!!!!!!! Politikere mv. kan tweake undersøgelser så de passer.

Det er slet ikke i orden at det er offeret der kriminaliseres. Mens bagmændene er hellige, og hov ups, hvem er der det lige der er bagmændene? De egentlige bagmænd i denne sammenhæng bør forstås som kunderne.

Det kan godt være at forbruget er svært at afgøre i en retssal.

Det handler om at sende et signal til de unge mænd om at det ikke er i orden.
Men selv en kvindelig statsminister mf. har åbenbart ikke nosserne til at trumfe det igennem.

Men jeg kan da godt se, at det for de kendte er problematisk at gå i swingerklub!

For at sikre konsistens i lovgivningen, så bør det ved fx røveri i hjemmet også være borgeren der bliver røvet som gøres kriminel, mens røveren går fri! Håber I kan se hvor åndsvagt det er. Hvis vi leger at det var sådan, ville det være nemt at hævde, at røverne stadig ville røve ved at gøre dem kriminelle.

Derfor er det jo klart borgerens pligt at sætte tilstrækkelig med låse og alarmsystemer op, for det ville have en god præventiv virkning!!! Det kan vi med statistik og undersøgelser vise, at det er det der hjælper!?

Peter Pedersen

"Straffelovrådets undersøgelse viste, at et forbud mod købesex ikke kan ventes at føre til et fald i prostitutionen eller i udnyttelsen af prostituerede, men tværtimod kan få negative konsekvenser for de prostituerede.

Betænkningen fra Straffelovrådet henviser til Sverige og Norge, hvor et forbud mod købesex har vist sig vanskeligt at håndhæve og derfor ingen effekt har haft."

Selvom man kunne mene, at et forbud kunne være medvirkende til at yde en vis beskyttelse af de absolut svageste kvinder, på dansk jord
forsvinder prostitutionen som sådan naturligvis ikke i virkeligheden ved et forbud,
men ville formentligt i stedet give øgede indtjeningsmuligheder for
de kriminelle grupperinger,
der i forvejen står for markedet af tvungne, handlede kvinder.
Den lange række af negative konsekvenser, der ses af undersøgelsen fra Bergen, som Straffelovsrådet henviser til, bør man bestemt ikke være ligeglad med :

"Det er ikke fremkommet endringer i voldsomfanget rettet mot kvinner i prostitusjon.
Kvinnene opplever seg likevel mer utrygge nå enn tidligere. Flere oppgir
at de ikke vil kontakte politiet dersom de skulle bli utsatt for vold. Tillit mellom
kvinnene og politiet fremstår som avgjørende. (…)

De fleste kvinnene har helseplager, og psykiske vansker er vanlig. Kvinnene
opplever et større press på å selge seksuelle tjenester uten kondom, men hvorvidt
det er en konkret økning i slike forespørsler er vanskelig å fastslå. De norske rusavhengige kvinnene er ved til dels svært dårlig helse. De fleste kvinnene i denne
gruppen oppgir at de ruser seg mer, og at de ønsker seg rusbehandling. Det er avdekket mer rusbruk på innearenaen enn det som var tidligere kjent både blant thailandske og europeiske omreisende kvinner. (…)

For utenlandske kvinner får endring i inntjening den konsekvens at flere har
mindre kontakt med nettverk i eget hjemland. I gateprostitusjon er det mindre
samhold mellom kvinnene og hverdagen er preget av alvor og konkurranse. Økt
reisevirksomhet har påvirket kontakten mellom kvinnene på ulike måter. Mens
noen erfarer mindre samhold på grunn av stor utskiftning, har andre nå mer kontakt
med hverandre for å organisere seg sammen. Det er fortsatt kontakt mellom kvinnene og hjelpetiltakene, og varierte metoder har gitt innpass i nye miljøer"

og senere :

"Kvinner og kunder finner nye strategier for å møtes og for å opprettholde markedet.
For noen kvinner er forhandlingsposisjonen åpenbart svekket, mens det i
andre deler av prostitusjonsmarkedet er endrete maktforhold ved at både kvinner
og kunder er i posisjon til å presse den andre part. (…)

Tilpasningene i markedet foregår kontinuerlig. Det er mer bruk av private leiligheter
og det er et marked for å leie ut rom på timesbasis. Med økt konkurranse
er det blitt økt reisevirksomhet for kvinner som arbeider både på gate- og innearena.
Kvinnenes annonsering har endret seg sammen med utviklingen i markedet.
På nyåret ble annonsene mer personlige og kvinnene delte mer av seg selv. Med
økt kontroll av annonsemarkedet er dette gått tilbake, og kvinnene er igjen mer
anonyme"

Straffelovrådets betænkning, bind 1 kan ses nedenfor - og indeholder en analyse af tidligere og gældende dansk og nordisk strafferet og udersøgelse fra Bergen og Norsk ret som helhed, er citeret i sin helhed fra pg. 506 (= pdf-side 59 ff. ) :

http://jm.schultzboghandel.dk/upload/microsites/jm/ebooks/bet1534/index....

Peter Pedersen

rettelse : det korrekte henvisning er reelt Straffelovsrådets betænkning, bind TO.

Debatstemningen er jo ofte - og med god grund - bekymret, kritisk og problematiserende, gad vide om der er nogen der toer tilslutte sig en euforisk tilgang til denne regeringsbeslutning - naar det nu ikke kan vaere anderledes?