Telegram

S: Stop uddannelsessnobberi med gymnasium

Flere unge skal tage erhvervsuddannelse i stedet for gymnasiet, siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen.
Telegram
5. februar 2013 kl. 10:00

Flere forældre må forklare deres børn, at lykken ikke kun ligger i gymnasiet, men også i en erhvervsuddannelse som faglært arbejder.

Sådan siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen til et notat fra Dansk Metal om, at Danmark om 30 år vil savne smede, værktøjsmagere og elektrikere, fordi langt færre unge tager en faglært uddannelse.

- Vi skal have vendt hele befolkningen: Forældrene, de unge og skolen: "Der er brug for dig som faglært. Du har en fremtid i et fag, du kan virke rigtig godt i".

- Og så skal vi også gøre erhvervsskolerne fagligt dygtige. Det er de i dag, men de kan blive endnu bedre, siger han.

Han efterlyser et opgør med snobberi for gymnasiet på bekostning af erhvervsskolerne.

- Jeg taler ikke så meget til uddannelsesverden, men mere til forældrene og de unge. Jeg bliver så gal, hver gang jeg hører, at det er meget bedre at gå i gymnasiet. Det er noget værre vås. Derfor skal der en holdningsændring til, siger Leif Lahn Jensen.

Han påpeger, at børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) forbereder et udspil om erhvervsskolerne. Det skal sikre, at Danmark fortsat uddanner nok faglærte arbejdere, så koncerner som Grundfos og Danfoss ikke udflager, mener han.

- Selvfølgelig kan det bekymre mig, men så vidt kommer det ikke til at gå. Vi skal nok nå at tage hånd om det inden. Der er rigtig mange unge mennesker derude, der rigtig gerne vil have en faglig uddannelse, siger Leif Lahn Jensen.

Dansk Metals cheføkonom Allan Lyngsø Madsen opfordrer politikerne til at sørge for mere attraktive erhvervsuddannelser.

- De må sikre, at de unge har fornødne kundskaber med i bagagen, og på erhvervsskolen skal udstyret og teknologien være tidssvarende, siger Allan Lyngsø Madsen til Ritzau.

/ritzau/

Mon ikke mange unge er afskrækket af manglen på praktikpladser? Det er jo ikke specielt sjovt at skulle afbryde sin uddannelse på halvvejen fordi man ikke kan komme i praktik. Skolepraktik hører man jo at arbejdsgiverne ser skævt til. Måske har mange unge også hørt efter når politikerne talte om at vi skal være højtuddannede for at imødegå udfordringerne fra det globaliseringen eller set hvordan østeuropæiske håndværkere udkonkurrerer de danske. På den baggrund synes jeg ikke, man kan fortænke mange unge i at vælge en håndværkeruddannelse fra.

Det er muligt at der kan ligge et vist socialt pres i retning af bestemte uddannelser, men er det ikke lidt hurtigt at råbe op om uddannelsessnobberi over en kam, før man har undersøgt årsagerne til udviklingen?

I øvrigt synes, jeg de unge skal vælge en uddannelse, der interesserer dem og hvor de kan bruge deres evner bedst muligt og være lidt ligeglade med politikernes ønsker. Det er set før at prognoser for, hvad der ville være desperat brug for om få år er slået fejl (f.eks. sygeplejersker og lærere)

Flemming Andersen

Efter et fuldstændigt og totalt svigt fra regeringen side overfor de faglærte og ufaglærte grupper af lønmodtagere, så kan regeringen ikke begribe at en uddannelse hertil ikke er attraktiv for nogen der overhovedet har en chance for at kunne andet.

Så spørge jeg: " Har disse mennesker ikke begreb skabt om hvilke konsekvenser deres politik medfører, eller er de enten dumme eller taller usandt??"