Undersøgelse: Mindre SU vil forsinke studerende

De unge driver den altså ikke af i deres ekstra studieår, siger Dansk Magisterforening om SU-stramninger.
14. februar 2013 kl. 05:05

Fjern det såkaldte fjumreår og de unge vil glide hurtigere gennem uddannelsessystemet. Sådan lyder mirakelkuren fra flere sider på Christiansborg forud for forårets SU-reform.

Men en ny undersøgelse giver et anderledes billede af virkeligheden, skriver Avisen.dk.

Mindre SU vil nemlig ikke føre til hurtigere studerende, viser en undersøgelse foretaget af Dansk Magisterforening blandt 631 universitetsstuderende. Fire ud af fem svarer derimod, at udsigten til et job vil få dem til at komme hurtigere igennem.

SU-stramninger vil til gengæld få de studerende til at fravælge praktik, tage mere lån eller helt droppe ud af studiet, viser undersøgelsen.

- Det virker ikke klogt og langsigtet at stramme SU-reglerne, når regeringen samtidig siger, at vi skal satse på uddannelse, siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening, til Avisen.dk.

Resultatet af undersøgelsen kommer ikke bag på hende. De unge bruger nemlig ikke det ekstra studieår på at drive den af, men på at dygtiggøre sig og få et ekstra fag eller udlandsophold på CV'et, lyder det.

Og det er ærgerligt, hvis stramninger får de unge til at fravælge den slags, mener Ingrid Stage.

- De unge fjumrer ikke rundt. De tager deres uddannelse dybt alvorligt, forsikrer hun.

Ungdomsforsker ved Aarhus Universitet, Jens Kristian Nielsen, er enig. De unge bruger den ekstra tid fornuftigt - uanset om det er på ekstra kvalifikationer eller et nødvendigt omvalg af uddannelse, siger han.

- Man kan altid finde undtagelser, der kegler rundt. Men de fleste har fornuftige grunde til at vælge om eller blive forsinkede, siger han til Avisen.dk.

Han advarer om, at det vil ramme skævt at presse studerende på pengepungen.

- Stramningerne vil ramme de studerende hårdere, som enten har personlige problemer, har børn eller har forældre, som ikke støtter dem økonomisk, vurderer han.

Undersøgelsen viser, at kun 15 procent af de studerende vil skynde sig mere, hvis det ekstra SU-år skæres væk. Langt flere vil tage lån eller fravælge udlandsophold og praktik.

En del vil også arbejde mere ved siden af, hvilket kan forsinke studierne endnu mere. Til gengæld viser undersøgelsen, at mere vejledning og bedre muligheder for job vil få de unge hurtigere igennem.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Dennis Lyngbæk-Førsterling
Morten Lind og Dennis Lyngbæk-Førsterling anbefalede denne artikel

Kommentarer

Og dét har man fundet ud af ved en rundspørge?

Komplet ligegyldig "undersøgelse" og "nyhed".

Alan Strandbygaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Hvorfor skal man over på Berlingerens netside for at læse om, at Østergaard nu har indrømmet, at provenuet af nedskæringerne skal bruges til erhvervsstøtte? Og om Dansk Folkepartis modstand mod nedskæringerne på SU? Burde det ikke være et indlysende emne for en avis som Information?

Morten Lind, Torben Nielsen, Karsten Aaen, Josephine Lehaff og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis det vil holde de studerende længere i uddannelsessystemet, er jeg for! ;-)
Der er brug for mere dedikerede og vidensslugende studerende, der går på videnssafari på andre fag - det er derfor lokalefællesskabet mellem de mange fag er så god en idé.

Hvad er meningen?

Først hed det sig, at besparelserne på SU skulle bruges til forbedringer andre steder i uddannelsessystemet. Hvem kan have noget imod det? Altså bortset fra de studerende, der bliver ramt personligt.

Så hed det sig, at provenuet skulle bruges til at lappe hullerne i statskassen, altså som en del af de almindelige besparelser. Hvorfor skal de studerende gå fri, når alle andre må spinke og spare? Nej, vel?

Men nu hedder det mere usminket, at pengene skal bruges til erhvervsstøtte. Det kunne man lige så godt have sagt fra starten. I stedet forsøgte man sig med dårlige bortforklaringer.

Jens Andersen, Morten Lind, Torben Nielsen, Tue Romanow, Sabine Behrmann, Alan Strandbygaard, Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Alt hvad regeringen foretager sig er jo foregøglelse og blår i øjnene.

Ligemeget hvad fornuften og udviklingen nøjsommeligt har bragt os af erfaringer, så bliver disse udstillet som enten gammeldags eller forkerte på en eller anden led. Målet er udelukkende at spare.

Jeg har bare så svært ved at indse hvorfor fornuft og sandhed skal sværtes til og destrueres på grund af en politisk agenda?

Skal alt hvad vi har bygget op prostitueres og forvanskes til ukendelighed fordi nogle teknokrater mener EU bare er himlen på Jord?

Er det virkelig det værd?

Steffen Gliese

Man vil så gerne sikre borger-forbrugerne et certificeret produkt - men intet er så kedeligt som det forudsigelige. Ville vi allesammen ikke hellere have, at vi i stedet for det samme vaskepulver for hver gang fik et, der i kraft af ny viden var blevet endnu bedre - altså, mindre forurenende, mere effektivt rensende, mindre syntetisk "duftende"?
Den såkaldte akkreditering er en hån imod Europas akademiske arv, hvor man tror, at der findes noget som helst andet at tage vare på end relationerne mellem deltagerne og deres udveksling af resultater og kritik, de studerendes indlemmelse i denne praksis og den fortsatte vej mod formodentlig større viden og indsigt i verden. Det, der først og fremmest driver dette, er rugbrødsmotoren.

Torben Nielsen, Alan Strandbygaard og Mihail Larsen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

I går kørte mediemøllen forøvrigt omkring at vi får for få børn, dem skulle vi have tidligere. Dvs. at ifølge regeringen skal de unge gennemføre en uddannelse på normeret tid, arbejde om aftenen for at tjene det ekstra der skal til, helst også tage et år til udlandet for at studere, gennemføre studiepraktik og så også lige have et par børn med i købet.
Nå ja så skal du jo også lige stille op og passe ungerne i vuggestuen i yderpunkterne, fordi kommunen ikke har råd til pædagoger. Gad vide om politikerne ikke selv kan indse, hvor sindsygt det er?
Erhvervsstøtte! Så også lige i går, at Danmark faktisk har scoret meget højt på vurderingen om det bedste klima at drive forretning i. Det er jo ellers ikke noget man har hørt så meget om. Passede da heller ikke den DA repræsentant der blev interviewet om det, at offentligheden blev gjort opmærksom derpå, kom vist lidt på tværs af deres egen propaganda! Så var The Economist lige pludselig ikke troværdige længere!

Sidst jeg opdaterede min uddannelse, kostede undervisningslitteratur alene omkring 8.000 DKK om året, og det er 15-18 år siden, og skal man samtidig både leve og betale skat, skal der arbejdes næsten fuldtids.

Ud over det asociale i, at det rammer unge fra boglígt svage familier meget hård, er der heller ingen tvivl om, at der bliver endnu mere kamp om arbejdspladserne med dette forslag.

Og i disse arbejdsløshedstider, der i øvrigt har varet siden 1971, er det nærmest landsskadeligt, at unge og studerende i stigende grad tager arbejdet fra de arbejdssøgende