Telegram

DF: Grønland skal stramme storskalaloven

Grønland og Danmark kan få et pusterum efter Siumuts valgsejr, mener DF's udenrigsordfører Søren Espersen.
Telegram
13. marts 2013 kl. 09:15

Det gavner både Danmark og Grønland, at Siumuts leder, Aleqa Hammond, vandt valget, fordi hun i landstinget vil revidere storskalaloven, som regulerer investeringer i undergrunden.

Det vurderer Dansk Folkepartis grønlands- og udenrigsordfører Søren Espersen.

- Aleqa Hammond er et karismatisk menneske, som har ført en fantastisk valgkamp. Det betyder formentlig, at vi får et lille pusterum i Grønlands landsting, hvis hun gør det, hun sagde i valgkampen, siger Søren Espersen.

- Det omfatter også den efterfølgende følgelov om udlændinge i Folketinget. Det vil være godt for begge parter og rigsfællesskabet, hvis vi får et pusterum.

Han henviser til den lov, Folketinget skal vedtage for at revidere udlændingeloven, hvis et stort antal kinesere eller andre udlændinge skal arbejde i en mine i Kvanefjeldet eller andre steder i Grønland.

Søren Espersen er enig med Aleqa Hammond i, at Grønland skal have royalties, før virksomheder udvinder råstoffer fra undergrunden. Landsstyret kan ikke vente 15-20 år på at få indtægter, mener han.

- Hvis selskaberne vil i gang i Grønland, skal de betale penge til landsstyret med det samme. Så sidder de ikke bare på hænderne, siger han.

Søren Espersen afviser, at royalities skræmmer udenlandske investorer væk, så Grønland mister indtægter fra råstoffer som olie, uran, jern og sjældne jordarter i undergrunden.

- Grønland skal have nogle stærke kontrakter, ligesom Norge og Storbritannien fik i Nordsøen. De var nok bedre end os. De udenlandske selskaber er hamrende interesserede i alt, hvad der foregår i Grønland.

- De ved, at de skal investere en masse milliarder i mange år fremover, mener han.

Ligesom Venstre ønsker Dansk Folkeparti et offentlig-privat partnerskab, så grønlandske og danske virksomheder kan udvinde råstoffer fra undergrunden i konkurrence med udenlandske koncerner, påpeger han.

Samtidig vil Søren Espersen bevare rigsfællesskabet.

- Det vil være ulykkeligt for Grønland, hvis det kommer til en hurtig selvstændighed, mener han.

/ritzau/