S vil undersøge grønlandsk uraneksport grundigt

Folketinget afgør, om Grønland må eksportere uran. Det kræver kontrol, siger Flemming Møller Mortensen (S).
23. marts 2013 kl. 16:20

Det kræver grundig granskning, hvorvidt Grønland kan eksportere uran uden at bryde de konventioner og internationale traktater, som Danmark har underskrevet. Folketinget afgør sagen, som angår sikkerheds- og udenrigspolitik.

Det fastslår Socialdemokraternes grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen, nu da Venstre har sagt nej til at tillade grønlandsk uraneksport.

- Der er slet ingen tvivl om, at uraneksport er et rigsanliggende. Det er sikkerhedspolitiske, strategiske og geopolitiske områder, siger han.

Venstres grønlandsordfører Gitte Lillelund Bech er "meget bekymret" over, at Siumuts leder Aleqa Hammond som kommende selvstyreformand vil udvinde uran fra Kvanefjeldet sammen med sjældne jordarter.

- Men vi er meget skeptiske - der er ingen, der har et overblik over konsekvenserne af det her spørgsmål, siger Gitte Lillelund Bech lørdag til dagbladet Information.

Flemming Møller Mortensen kritiserer dog, at Venstre afviser grønlandsk uraneksport, endnu inden Udenrigsministeriet har undersøgt sagen i en udredning, der ventes færdig i maj.

- Det er en oppositions upassende politiske stillingtagen, siger han til Ritzau.

Folketinget skal afgøre sagen, understreger Forsvarsakademiets chef, kontreadmiral Nils Wang.

- Så længe de (Grønland) er en del af rigsfællesskabet, så er udenrigs- og sikkerhedspolitik fortsat kompetencer, der ligger hos det danske folketing, siger han til Information.

Flemming Møller Mortensen fastslår, at uraneksport kræver kontrol. Det forudsætter et stort sikkerhedsberedskab, når uran udvindes, forarbejdes og eksporteres, påpeger han.

- Det er den eneste mulighed, Socialdemokraterne ser for, at Grønland kan eksportere uran. Det skal vi have undersøgt. Grønland skal være klar over konsekvenser og krav. Det ved hverken Venstre, Folketinget eller Grønland nu, siger han.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jette Abildgaard

Flemming Møller Mortensen fastslaar at:

''Folketinget afgør sagen, som angår sikkerheds- og udenrigspolitik.''

Javel saa....

Det der kan undre lidt her er vel, at Groenland nu pludselig skal overholde de Internationale konventioner, naar Danmark selv ikke overholder en eneste af dem, men det er maaske ''noget andet'' naar det er Groenland??

Det er altid rart at kunne fortaelle andre hvordan de skal huske at foelge lovene, ikke Danmark....for, hvis man nu bare skynder sig at fortaelle alle andre alle disse ting hele tiden, saa er der sikkert ingen der laegger maerke til at lille Danmark ikke selv mener at skulle foelge eller overholde nogen love, vel??