Christian tabte til tronfølgeloven

Lovændring og giftermål gav Christian af Rosenborg et almindeligt liv i periferien af kongefamilien.
22. maj 2013 kl. 14:13

Greve Christian af Rosenborg var på et tidspunkt nummer tre i den kongelige arverække til tronen i Danmark. Men udviklingen i samfundets normer sendte ham ud i periferien af kongehuset til et almindeligt liv.

Det vurderer Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i kongehuset, efter at greve Christian af Rosenborg, der var fætter til dronning Margrethe, sov stille ind tirsdag aften på Gentofte Hospital.

- Familiens skæbne har fulgt den måde, som samfundet har udviklet sig på. De har levet et forholdsvis almindeligt liv, og det afspejler, hvordan samfundet har udviklet sig i 1900-tallet, siger Lars Hovbakke Sørensen til Ritzau.

Ændringen af tronfølgeloven i 1953 på baggrund af samfundets normer om ligestilling mellem kønnene sendte greve Christians gren af kongefamilien ud i periferien.

- Greve Christian og hele hans gren af familien er gledet mere og mere ud i tidens løb, fordi vi fik kvindelig tronfølge, så Margrethes del af familien blev afgørende, fortæller Lars Hovbakke Sørensen.

Samtidig blev greve Christian borgerligt gift med Anne Dorte af Rosenborg i 1971, og dermed blev han frataget sin prinsetitel og blev i stedet greve.

- Man så det for årtier siden som uforeneligt at være i arverækkefølgen og samtidig borgerligt gift, fortæller eksperten.

I kronprins Frederiks generation er borgerlige giftermål mere reglen end undtagelsen i kongefamilien, og dermed kom normændringen for sent i forhold til greve Christians status i kongehuset.

- Det er en gren af kongefamilien, som en gang var betydningsfuld, men som er gledet i baggrunden, fordi samfundsudviklingen var, som den var, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Parret har tre døtre, komtesserne Camilla, Josephine og Feodora, som er vokset op i almindelige parcelhuse først på Heimdalsvej i Frederikssund og siden i Holte.

I de sidste år boede greveparret på Sorgenfri Slot, og dermed vendte greve Christian tilbage til sit barndomshjem.

Greve Christian var student fra Forsvarets Gymnasium og var indtil sin pensionering i 2002 ansat på Søværnets Taktik- og Våbenskole på Holmen.

Christians to ældre søskende er prinsesse Elisabeth og greve Ingolf.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Liliane Morriello

Der var vist lidt mere i det end blot tidernes skiften, og kønnenes ligestilling. Greve Christian og greve Ingolfs (der stod til at arve tronen) familie var stærkt under mistanke om genetiske problemer og indavl. Desuden var Ingolf jo knap så flot en mand som man kunne ønske sig en konge skulle være.

Mvh