Telegram

Dobbelt statsborgerskab: Venstre vender på en tallerken

Modsat tidligere bakker Venstres folketingsgruppe nu op om idéen om dobbelt statsborgerskab.
Telegram
18. maj 2013 kl. 11:00

Udlandsdanskere skal have mulighed for at beholde det danske pas, selv om de bliver statsborgere i deres nye hjemland. Det er der nu bred politisk enighed om.

DR oplyser lørdag, at Venstres folketingsgruppe har besluttet at støtte idéen om dobbelt statsborgerskab. Partiet har ellers tidligere været modstander af konceptet.

- Det er en rejse, vi har været på, siger Venstres indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen til DR.

Venstres tidligere manglende opbakning til dobbelt statsborgerskab blev udstillet i 2010, da tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens søn, Henrik Fogh Rasmussen, blev amerikansk statsborger, men samtidig måtte opgive sit danske statsborgerskab.

Partiet har længe været splittet, men i takt med globaliseringen har flere påpeget, at det er problematisk at tvinge udlandsdanskere i et valg mellem Danmark og landet, de bor i.

- Det er der rigtigt mange af dem, der har rigtigt svært ved. For de føler sig som danske, samtidig med at de er amerikanere, australiere, eller hvad de nu er blevet, siger Jan E. Jørgensen.

Socialdemokraterne, Radikale og SF lægger i deres regeringsgrundlag op til, at Danmark skal tillade dobbelt statsborgerskab. Og justitsminister Morten Bødskov (S) hilser muligheden for at få bredt flertal velkommen.

- Det er klart, at jo bredere det er, jo længere tid holder det selvfølgelig også, siger Morten Bødskov til DR.

Regeringen vil dog først præsentere en lov til efteråret. I øjeblikket er en arbejdsgruppe af embedsmænd er i gang med at se på eventuelle juridiske problemer.

- Når det handler om statsborgerskab, så er det jo reguleret efter Danmarks grundlov. Så det er forholdene til den og forholdene til Danmarks internationale forpligtelser, som det er nødvendigt at få belyst, forklarer justitsministeren.

20 ud af de 27 EU-lande tillader i øjeblikket dobbelt statsborgerskab.

/ritzau/

Henrik Jensen

Feedt. Hvorfor ikke tre eller fire eller fem eller seks?

Hvofor ikke give danske statsborgerskaber til alle dem, der har bonuskort til SAS?

Fuldkommen tåbelig idé.

J. A. Hansen

I denne her vinkel fra Venstre, handler det kun om danskere der har bosat sig i andre vestlige lande.
Men dobbelt statsborgerskab går begge veje, en fra Somalia eller Libanon vil også kunne opnå dobbelt statsborgerskab, og sådanne familier vil selv om de vender hjem til deres hjemlande kunne sende deres børn herop i et års tid så de også vil kunne opnår statsborgerskab i Danmark.

Alan Strandbygaard, odd bjertnes og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Darlie

"Det er der rigtigt mange af dem, der har rigtigt svært ved. For de føler sig som danske, samtidig med at de er amerikanere, australiere, eller hvad de nu er blevet, siger Jan E. Jørgensen."

Ja det er fanme da synd at de ikke ved hvor de skal være.
Ærgeligt at det ikke kan klares med terapi eller medicin.

Jette Abildgaard

Tak....jeg vil dog se det, foer jeg tror paa det....dette er jo trods alt Danmark...zzzz..

Hvad faar Jer til at blive saa negative kaere med-debatoerer??

Helt praecist hvad, skulle der gaa af Jer, om jeg f.eks. fik et andet statsborgerskab samtidig med jeg har mit Danske??? Danskhed er jo altsa ikke noget, man kan tage af, som man tager en frakke af....korrekt!?

Dette betyder ikke...langt fra, at man i mange tilfaelde kan have stort brug for et andet statsborgerskab ogsaa....stemmeret i det land man bor i, blot nu for at tage et enkelt eksempel...

Henrik Jensen

Jette:

Henrik Fogh Rasmussen VALGTE at blive amerikansk statsborger.

Ved den lejlighed svor han følgende ed:

""I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen; that I will support and defend the Constitution and laws of the United States of America against all enemies, foreign and domestic; that I will bear true faith and allegiance to the same; that I will bear arms on behalf of the United States when required by the law; that I will perform noncombatant service in the armed forces of the United States when required by the law; that I will perform work of national importance under civilian direction when required by the law; and that I take this obligation freely without any mental reservation or purpose of evasion; so help me God."

Note: In certain circumstances there can be a modification or waiver of the Oath of Allegiance. See the link to the right to Chapter 5 of A Guide to Naturalization for more information.

The principles embodied in the Oath are codified in Section 337(a) in the Immigration and Nationality Act (INA), which provides that all applicants shall take an Oath that incorporates the substance of the following:
Support the Constitution;
Renounce and abjure absolutely and entirely all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state, or sovereignty of whom or which the applicant was before a subject or citizen;
Support and defend the Constitution and laws of the United States against all enemies, foreign and domestic;
Bear true faith and allegiance to the same; and
A. Bear arms on behalf of the United States when required by the law; or
B. Perform noncombatant service in the Armed Forces of the United States when required by the law; or
C. Perform work of national importance under civilian direction when required by the law."

Der er INTET at rafle om. Han har, UNDER ED, svoret, at han er mere loyal mod USA end mod Danmark og at ingen bånd bomder ham til Margrete, hendes regering og hendes land.

Jag kan kun ønske ham alt godt. I USA.

Anders Feder

Henrik Jensen: Nu er de ord der bruges i den ed primært nogen der har relevans indenfor rollespil og andre pubertære foretagender. Who cares om Henrik Fogh Rasmussen er ridder af den røde banan eller hvad-ved-jeg - det eneste der betyder noget er om han overholder de love der gælder i Danmark.

odd bjertnes

'Ideen om 'dobbelt statsborgerskab' blev fjernet for ikke mange år siden, på grund af skadelige bivirkninger for samfunds-solidariteten.
Det er da også udtryk for en en liberal-globalistisk tankegang som medfører flere borgerlige stemmer, og hverken ideologisk eller parlamentarisk kan have interesse for venstrefløjen som andet end uværdigt stemmefiskeri i de mere ubemidlede indvandrerkredse, hvortil man sætter sin lid ang. tungen på vægtskålen som er ganske få hundrede stemmer i dette 'rød-blåt'-sammenkogte topols-demokrati.

Jette Abildgaard

Henrik,

Bliver man automatisk loyal mod Danmark, naar man er Dansk statsborger og, er Danmark automatisk loyal overfor sine egne statsborgere??

Jeg er Dansk statsborger Henrik...jeg er foedt saadan....jeg har altid vaeret ''loyal'' overfor Danmark (jeg er dog IKKE loyal overfor Danmarks mord paa bl.a. deres egne og, bliver det aldrig..)...er Danmark loyal overfor mig...? Nej, det er desvaerre langt, langt fra tilfaeldet....:(

Ville jeg vaere loyal overfor for et andet land? Ja jeg ville...jeg har ikke problemer med loyalitet overfor flere steder/mennesker paa en gang! Men heller ikke loyalitet overfor mord paa egne og andre statsborgere....uanset hvilket land jeg bliver statsborger i....du?

Hvis de to lande, jeg er(hvis denne lov bliver vedtaget) statsborger i, kom i krig...hvad saa?? Jeg ville palle min kuffert og rejse vaek.....jeg draeber og torturerer ikke andre mennesker, og jeg goer det slet ikke paa kommando.....du?

Er Foghs soen loyal mod Danmark og, er han det mod USA? Hvordan ved vi det? Vil han ikke altid vaere Dansker i sit hjerte? Ville han deltage i an krig mod Danmark efter han har faaet sit Amerikanske statsborgerskab? Det ved kun han Henrik....ville du??

Hvordan definerer du 100% loyalitet Henrik??

Henrik Jensen

Anders:

"det eneste der betyder noget er om han overholder de love der gælder i Danmark.!.

For mig er medborgerskab ikke noget, der fastlægges af straffeloven.....

Anders Feder

Henrik Jensen: Nej, for dig er medborgerskab at man har samme meninger som dig. Det er da også en effektiv måde at undergrave demokratiet på.

Henrik Jensen

"Nej, for dig er medborgerskab at man har samme meninger som dig. "

Klassisk stråmand.

Anders Feder

Henrik Jensen: Tager jeg da fejl?

Henrik Jensen

Ja - jeg er fuldkommen ligeglad med, hvad folk mener....

Nu har jeg, som nogen ved, det her emne helt, helt inde på livet og jeg er faktisk ikke sikker på, at jeg ville give den ene af mine børn statsborgerskab.

Ungen må selv bestemme, om han bedst kan lide sin mors land - eller mit. Men han må vælge. Man kan ikke sidde til bords med Gud og djævelen.

(Og i øvrigt har vi tidligere haft ufatteligt smertefulde erfaringer med at give statsborgerskab til mennesker, som i virkeligheden ville noget andet.. Det er senest blevet dokumenteret af Henrik Skov Kristensen i "Fangelejren").

Anders Feder

Henrik Jensen: Hvis en gruppe muslimer f.eks. ønsker at etablere en moske i København, så taler det altså ikke imod deres danske medborgerskab? Hvis nej, hvad gør så?

Henrik Jensen

Hvem helvede snakker om relgion?

Alan Strandbygaard

Man er statsborger i det land man er født i. Ønsker man at bo i et andet land så bliver man statsborger dér.

Anders Feder

Mig. Jeg spørger om religiøs overbevisning taler imod dansk medborgerskab?

Henrik Jensen

Dybt besynderligt spørgsmål....

Anders Feder

Overhovedet ikke. Det var da bl.a. på den baggrund at VKO var imod.

Henrik Jensen

Nu kunne jeg aldrig drømme om at stemme på V, K, eller O - så det spørggsmål må du sende videre.

Jeg kom i tanke om et par eks. hvor religion kunne/burde diskvalificere fra dansk statsborgerskab.

1) Medlemsskab af Opus Dei. Ideen om at skabe en katolsk stat med paven som vores overhoved er vel......båtnakket.

2) Medlemsskab af Church of England, hvis overhoved jo er den engelske dronning....

(Personligt mener jeg, at folk, der har usynlige venner, hører til på den lukkede. Værre endnu, hvis guden er en bipolær grænsepsykot. De spanske republikanere havde en effektiv kur mod den slags sludder - men det må man jo ikke mere. Desværre).

Henrik Jensen

Nu kunne jeg aldrig drømme om at stemme på V, K, eller O - så det spørggsmål må du sende videre.

Jeg kom i tanke om et par eks. hvor religion kunne/burde diskvalificere fra dansk statsborgerskab.

1) Medlemsskab af Opus Dei. Ideen om at skabe en katolsk stat med paven som vores overhoved er vel......båtnakket.

2) Medlemsskab af Church of England, hvis overhoved jo er den engelske dronning....

(Personligt mener jeg, at folk, der har usynlige venner, hører til på den lukkede. Værre endnu, hvis guden er en bipolær grænsepsykot. De spanske republikanere havde en effektiv kur mod den slags sludder - men det må man jo ikke mere. Desværre).

Anders Feder

Henrik Jensen: Nu står det jo både dig og mig frit for at være tilhænger af katolsk eller anglikansk overherredømme - så hvorfor skulle det diskvalificere andre?

Henrik Jensen

fordi det er andre STATERs overhoveder. Hvor svært kan det være?

Anders Feder

Og? Hvor står det skrevet at man ikke må være tilhænger af at Danmark bliver underlagt andre staters overhoveder?

Jette Abildgaard

Henrik Jensen altsaa

''andre STATERs overhoveder''???

Helt praecist hvordan ser du den Danske stats ''oveerhoveder'' da?? Engle, eller?? Hivs du goer, da kan jeg garantere de IKKE er engle......helt den anden vej...

Henrik Jensen

Jette - hvad er det her for en forskruet debatkultur. Endnu en stråmand:

"hvordan ser du den Danske stats ''oveerhoveder'' da?? Engle, "

Gu gør jeg da ej. Men det er da heller ikke det, det handler om. Det handler om, om du er loyal overfor Danmark eller et andet land i verden.

Det kab du sagtens være - så skal du bare ikke have DANSK statsborgerskab tildelt.

(I øvrigt er Fogh junior da et skoleeksempel på hvorfor, ordningen er god. Hvis han er så vild med CEPOS, Ayn Rand og den utæmmede liberalisme, vil han sikkert have det bedre i USA).

Anders Feder

Hvad vil det sige at være loyal overfor Danmark, hvis det ikke er at overholde landets love? Forventes det af mig at jeg som dansk statsborger skal rose Helle Thorning-Schmidt til skyerne i internationale sammenhænge pga. min angivelige loyalitetsforpligtelse? Eller hvad er det det drejer sig om?

Henrik Jensen

Lad være med at gøre dig dummere end du er, Anders.

Var Jens Møller loyal? Var Klamroth? Er de danskere, som gør israelsk militærtjeneste det?

http://www.bt.dk/udland/danske-statsborgere-kaemper-for-israel

Anders Feder

Henrik Jensen: Det er vel et politisk spørgsmål, som man kan mene om hvad man vil. Var de danskere der drog til Spanien i 1930'erne for at kæmpe mod Franco illoyale? Skal de have eller burde de have fået frataget deres danske statsborgerskab?

Henrik Jensen

Du svarer ikke - bortset fra, at du sidestiller Jens Møller og Villy Fuglsang.

Sider