Telegram

Minister: Bedre kvalitet på hospitalerne betaler sig

Sundhedsministeren vil øge hospitalers fokus på kvalitet og sammenhæng i behandlingen. Det betaler sig nemlig.
Telegram
19. maj 2013 kl. 19:45

Personalet på de danske hospitaler har i årevis fokuseret for blindt på at løbe stærkere og få flere patienter igennem systemet.

Men nu skal fokus tilbage på kvalitet og mere sundhed for pengene, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- Den hidtidige styring har givet gode resultater, men har også betydet, at man for entydigt har fokuseret på, at sundhedsvæsnet skulle behandle mere og mere - uanset om det var den behandling, der gav mest sundhed for pengene.

- Det har fjernet fokus på kvaliteten og været en barriere for at styrke samarbejdet om sammenhængende patientforløb, siger Astrid Krag.

Udmeldingen bygger på en række anbefalinger fra Udvalget for Bedre Incitamenter, som har set nærmere på, hvordan pengene kan strække længere i sundhedsvæsnet.

- Et effektivt sundhedsvæsen handler ikke kun om at få mere aktivitet på sygehusene, men om også at give den rigtige behandling i et godt og sammenhængende behandlingsforløb, siger Astrid Krag.

Groft sagt skal der mere fokus på at give fru Jensen en god og sammenhængende behandling frem for at sende hende hjem så hurtigt som muligt.

I dag bliver regionerne straffet økonomisk, hvis de ikke lever op til kravene i aktivitetspuljen - eller Løkke-posen, som den populært bliver kaldt, fordi den blev indført af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det betyder blandt andet, at når den ældre fru Hansen må genindlægges efter en tur på hospitalet, fordi hun måske blev sendt for hurtigt hjem, så tæller hun faktisk med to gange i regionerne regnskab i forhold til aktivitetspuljen.

Eller når hr. Olsen må opereres om efter en fejloperation - ja så tæller han også som to operationer i regionernes regnskab.

Udvalget anbefaler, at Løkke-posen halveres.

Samarbejdet mellem regioner, kommuner og praktiserende læger skal også styrkes, så færre ældre for eksempel bliver genindlagt.

- Der skal simpelthen værre færre, som oplever at falde mellem to stole, siger Astrid Krag.

Danske Regioner ser helst, at aktivitetspuljerne helt sløjfes.

- Regionerne skal have maksimale frihedsgrader til at vælge de mest effektive løsninger og målrette midlerne til de højest prioriterede områder. Statslig aktivitetsstyring var fint, da det blev indført i en højkonjunktur, men nu er tiden en anden.

Det siger regionernes formand, Bent Hansen (S).

Flere af udvalgets anbefalinger vil indgå i de i igangværende forhandlinger om regionernes og kommunernes økonomi for 2014, som blev skudt i gang i denne uge.

/ritzau/

Opdateret 19. maj 2013 kl. 20:50