Ældre Sagen til kommuner: Drop frivillige nattevagter

Halvdelen af kommunerne organiserer selv deres frivillige. Men det er en ærgerlig udvikling, mener Ældre Sagen
28. juni 2013 kl. 06:05

Frivillige skal gå ture med ældre og læse avisen højt på landets plejehjem frem for at udfylde de kommunalt ansattes rolle som for eksempel nattevagter.

Det mener Ældre Sagen, der frygter, at udviklingen går den anden vej efter at have foretaget en undersøgelse, der viser, at 50 procent af kommunerne har deres eget frivilligkorps.

- I respekt for de borgere, der modtager hjælpen, mener vi, at de opgaver, der er kommunernes "skal-opgaver", skal leveres af kommunens medarbejdere, der er uddannede til det, siger Ældre Sagens frivilligchef, Lars Linderholm.

- De frivillige kan vi bruge til at skabe liv og nære relationer. På plejehjem er der for eksempel mange, der keder sig og føler sig ensomme. Det er et af vores initiativer at få skabt mere livsglæde og trivsel på plejehjemmene, lyder det.

Ældre Sagen har forud for, at regeringen fremlægger sit såkaldte frivilligcharter, fået foretaget en undersøgelse blandt 70 ældrechefer i kommunerne. Det svarer til, at 71 procent af landets kommuner er repræsenteret.

Regeringens charter skal sætte rammerne for samarbejdet mellem det frivillige og det offentlige Danmark. Og ser man på tallene i undersøgelsen, er der en tendens til, at kommunerne supplerer deres egen arbejdskraft med frivillige kræfter.

Undersøgelsen viser nemlig, at 50 procent af kommunerne i dag organiserer deres egne frivillige til at udføre opgaver på ældreområdet, mens seks procent planlægger at organisere deres egne frivillige.

Tallene ærgrer Lars Linderholm, der hellere ser, at kommunerne begynder at samarbejde mere med de frivillige foreninger.

- Frivilligt arbejde er ikke et supplement til den offentlige service, men beriger den offentlige service. Derfor nytter det ikke noget, når kommunerne pludselig sætter frivillige til at tage nattevagter på plejehjem, siger han.

Regeringen præsenterer sit frivilligcharter mandag.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu