Anklage: Novo Nordisk i skattetænkning for milliarder

Skat er gået glip af 5,5 milliarder kroner i skat fra Novo Nordisk på grund af schweizisk skattemanøvre.
9. juni 2013 kl. 21:30Opdateret 10. juni 2013 kl. 08:43

Der ligger, hvad eksperter betegner som aggressiv skatteplanlægning og brug af lavskattelandet Schweiz bag Novo Nordisks enorme succes de seneste år.

Det fremgår af 21Søndag.

Den danske medicinalgigant tjener i disse år styrtende på salget af blødermedicinen NovoSeven og væksthormonet Norditropin.

Men selv om produkterne udvikles og produceres her i landet, havner milliardindtægterne i datterselskaber i Schweiz - langt uden for de danske skattemyndigheders rækkevidde.

- Der er tale om et klassisk eksempel på aggressiv skatteundgåelse, siger den schweiziske skatteekspert, Andreas Missbach fra tænketanken The Berne Declaration, som 21Søndag har forelagt sagen.

21Søndag er i besiddelse af fortrolige skatte-dokumenter, der viser, at Skat er i færd med at slå hårdt ned på Novo Nordisks transaktioner med de schweiziske datterselskaber.

Medicinalgigantens danske indkomst bør samlet ligger hele 22 milliarder kroner højere, end Novo Nordisk selv har opgivet, mener Skat.

Dermed er den danske statskasse ifølge Skat gået glip af intet mindre end 5,5 milliarder kroner på grund af Novo Nordisks schweiziske skattemanøvre. De penge kræver Skat nu af Novo Nordisk, fremgår det.

- Det er en enorm sag, helt sikkert en sag i den absolutte superliga, siger Lars Kiertzner, lektor og ekspert i regnskab og revision.

Novo Nordisk erkender, at man har flere sager kørende med Skat, men afviser, at tingene ikke er gået ordentligt til.

- Når du er en globalt opererende virksomhed med salg i mere end 100 lande, så vil du altid have sager kørende med skat, finansdirektør Jesper Brandgaard til 21Søndag, og uddyber:

- Vi har skattesager i Danmark og vi har flere kørende end dem, du refererer til. Og vi har sager i resten af verden. Men det er ikke et udtryk for, at vi på nogen måde snyder i Skat, siger Jesper Brandgaard.

Det er ikke ulovligt at flytte patenter og produktrettigheder til Schweiz. Men selskabet har pligt til at sikre, at der sættes en passende markedsværdi på værdierne, så de kan blive beskattet korrekt, når de forlader Danmark.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Hvad værre er, så tjener Novo Nordisk store penge på, at menneskeheden bliver ved med at være syg.

Katrine Visby, Torben Arendal, Mette Olesen, Lene Christensen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Andersen

Nejnej gutter!
Har I ikke læst CEPOS-kvindens indlæg?
Det her ender med at gavne os alle!
Jeg ved endnu ikke liiiige hvordan, men teorien er jo, at når alle på Det Hellige Marked handler for eget bedste, ender det med at blive til ALLES bedste!!!
(Spørg mig ikke om mellemregningerne til den der, hun citerede en Smith fra 1700-tallet, og det skulle vist gælde endnu!)
SÅ: læn jer blot tilbage og vent, det skal nok gavne os at Novo slipper billigere i skat!
P.

Mette Olesen, Carsten Mortensen, Bill Atkins, Henrik Klausen og Ivan Breinholt Leth anbefalede denne kommentar
Jesper Wendt

Det kræver jo lidt beløbet opgives, hvilket lægger et yderligere pres på skatten - når solidariteten svigter.

I den offentlige debat tales der meget om størrelsen af selskabsskattetrykket - i denne sag ses det tydeligt at visse firmaer ved kreativitet bringer sig langt under det tilsigtede skattetryk. ...som Lars Løkke alligevel ønsker sænket når han kommer til magten.

Nils Bøjden

Så er godt at høre alle de ovenstående kommentarer.

I kan alle spare samfundet for en ufatteligt masse penge, da I er i stand til både at være skattevæsen, politi og domstole samtidigt.

Fantastisk arbejde allesammen.

Lars Kristensen

Det undre mig, at Novo Nordisk flytter sine patenter fra et land til et andet, for det er vel ikke mindre sikkert at have sine patenter i Danmark end i Schweiz.

Det eneste der kan være forklaringen er jo netop skatteforholdene, at man betaler mindre skat i Schweiz end i Danmark, af sit overskud af indtjeningen fra patentlicenserne.

Er man virkelig interesseret i, at det overskud der kommer af salget af sine produkter, skal komme menneskeheden til gavn, så ville det være langt mere fornuftigt at sælge sine produkter billigt i de lande, hvor folk er fattige, men gør Novo Nordisk dette?

Nils Bøjden

@Lars Kristensen

"Er man virkelig interesseret i, at det overskud der kommer af salget af sine produkter, skal komme menneskeheden til gavn, så ville det være langt mere fornuftigt at sælge sine produkter billigt i de lande, hvor folk er fattige, men gør Novo Nordisk dette?"

Ethvert firma er interesseret i at optimere sine indtjeninger. Om det er på kort sigt eller på lang sigt er en strategisk planlægning som det enkelte firma må overveje.

I NOVOs tilfælde er det helt sikkert langsigtede mål, da opstart på nye produkter som regel har en tidsudstrækning (ide, forskning, prøveperioder, godkendelser osv) på et sted mellem 5 og 10 år.

Så hvis NOVO flytter dele af sin indtjening til andre lande er der helt sikkert flere apspekter. Beskyttelse af patenterne, exportregler for patenter, skatteforhold (både for firma og medarbejdere) og bemanding er bare nogle af de elementer der indgår i beslutningerne.

Den aktuelle sag er en sag om værdiansættelse af nogle patenter. Og af adskillige grunde er man ikke i stand til, når den oprindelige transaktion foregår, at beskrive hvad patenter er værd. Er man overhovedet i stand til at sælge nogle produkter over de kommende år? Er det overhovedet muligt at sælge produktionsrettigheder til andre?

Cital: I Danmark betaler vi faktisk mere end halvdelen af vores samlede selskabsskatter, og vi er den største yder af selskabsskat i Danmark. Vi betaler mere end ti procent af selskabsskatten i Danmark. Så vi er en god skatteborger i Danmark.

http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2013/06/09/171352.htm

Toke Andersen

Wow, det er en kæmpe overraskelse.
Et stort firma der kynisk tænker i skatteunddragelse, det må da være en enlig svane!?

Og så et sympatisk firma som NOVO der som en anden samaritaner, nærmest uden egen gevinst, har valgt behandling af folk med diabetes, ad infinitum, som sit utaknemlige sisyfosarbejde.

Katrine Visby, Mette Olesen, Lars B. Jensen, Carsten Mortensen og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar
Peter Pedersen

SKAT har lækket fortrolige oplysninger til DR
fordi Danmarks svar på STASI og J.Edgar Hoovers FBI, vidste, at endnu flere sager er på vej i pressen der kan løfte sløret for SKATs dybt fascistoide kultur, der eksisterer som den reelle stat i staten.

Det er endnu et eksempel på, at politikerne opbygger deres eget forfølgelsesnet af borgere,
i ly af en lovgivning, der er komplet umulig at gennemskue for menigmand - og kun fuldt forståelig for en meget lille skare af jurister uden for SKAT og selv anklagemyndighederne er i straffesager nødt til at støtte sig fuldstændigt til den afgørelse, SKATs egne sagsbehandlere lige har truffet, - hvormed den objektivitetsvurdering, anklagemyndigheden som er en menneskeret, der følger direkte af Retsplejeloven ikke kan udføres reelt.

d.d i BT : "Skat fik Susanne fyret - og fortsatte chikanen på ny arbejdsplads "
http://www.bt.dk/danmark/skat-fik-susanne-fyret-og-fortsatte-chikanen-pa...
http://www.bt.dk/danmark/skat-fik-susanne-fyret-og-fortsatte-chikanen-pa...

Debatindlæg fra bla. tidl. kontorchef i Skat - nu advokat - Michael Bjørn Hansen :
http://www.b.dk/kommentarer/skats-problemer-stikker-dybere

"SKATs hævntogt mod Kasi-Jesper"
http://www.bt.dk/danmark/skats-haevntogt-mod-kasi-jesper

Fra Aalborg universitet + BT : "(SKAT) Tog sommerhus i pant for gæld, der var betalt"
http://vbn.aau.dk/da/clippings/paper.html?date=2013-5-23

http://www.bt.dk/nyheder/chokerende-sagsbehandling-i-skat-tog-sommerhus-...

Blog : Hvor er indignationen over SKAT :
http://peterkurrild.blogs.berlingske.dk/2013/04/02/hvor-er-indignationen...

Desværre har de seneste ministre kun været middelmådigt begavede tågehorn som Troels Lund P., konfirmanden Thor Møger og nu Holger K. hvor særligt sidstnævnte hele tiden fladpandet naivt aktivt forsvarer hans departementschefs enevælde med at enhver kritik er uberettiget :

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2013/05/22/125811.htm

Politikerne må straks få fingeren ud og få indskrænket SKATs ubegrænsede magt, der er større end PET og FE tilsammen, men derimod ikke engang Wamberg-udvalg til at holde øje med, at borgernes menneskerettigheder ikke krænkes - og sørge for, at der udarbejdes en reel brugbar lovgivning, der sikrer borgernes helt grundlæggende menneskerettigheder.

Novo N. har efter alt at dømme bare fulgt de regler, der findes, og som gælder for alle virksomheder.
SFs og ELs forargelse kan kun skyldes dårlig samvittighed for de 10 fingre der peger i retning dem selv.
Ingen skal bilde mig ind at nogen af os frivilligt af rent "samfundssind" lader et muligt skattefradrag gå fra sig - uanset, om det er lidt peanuts til A-kasse eller et antal kroner i rentebetaling på studiegælden, pensionsindbetalinger mv.

Toke Andersen

@Peter P

Dine sympatiske betragtninger modsvares desværre af nærmest al erfaring på området.
Jeg vil ikke benægte at skat udfolder sig med overdrevet aggressivitet for tiden, og at dette har uheldige konsekvenser.
Omvendt er det en nyudvikling efter årtiers totale svigt. Hvor både folketing og skat har haft en ufatteligt slap og føjelig kultur overfor store virksomheder og velstillede privatpersoner.
Denne føjelige kultur, som har kostet samfundet helt ufatteligt store beløb(hundrede og atter hundrede af milliarder kroner!) har eksiteret selv om alle ansatte i skat, samtlige medlemmer af folketinget og enhver uddannet civilperson i landet har vidst, uden skyggen af tvivl, at der foregik betydelig og bevidst spekulation i skatteunddragelse.

Robert Kroll

Plejer man ikke at sige noget i retning af "spis nu brød til" ?

NOVO kan jo gå hen og blive "frifundet" - der er vist ikke fra NOVO's side skjult indtægter eller dispositioner af nogen art , så det er vel blot et spørgsmål om at finde den rigtige vurdering af klart konstaterbare kendsgerninger ???

NOVO's konkurrenter bor ikke i Danmark, men arbejder internationalt, og "so oder so" må man vel prøve at få lige konkurrence ´betingelser med sine konkurrenter.

Problemet løses først, hvis man få nogle internationale regelsæt ( ny folkeret) om globale virksomheders beskatning - det vil vel også indebære, at en del indtægter ikke må tages hjem ( til f eks i dette tilfælde Danmark) til beskatning , men skal beskattes i indtjeningslandet ( feks Saudi Arabien, Frankrig, Rusland, USA, Japan og alle vores andre eksportmarkeder )

Lars B. Jensen

Peter P. skriver "Novo N. har efter alt at dømme bare fulgt de regler, der findes, og som gælder for alle virksomheder."

Det mener Skat åbenbart ikke og det er trods alt deres opgave at holde øje med det.
Novo må gerne sælge deres patenter eller produkter fra det danske selskab til et af deres søsterselskaber i udlandet, men det skal være til en pris der modsvarer værdien af det solgte. Her mener Skat at de er solgt til en pris langt under markedsværdien.

Med hensyn til Skat's større magt end PET og FE, så kan deres afgørelser ankes til en domstol, det er ikke tilfældet med efterretningstjenesterne.

Når det er sagt så er det selvfølgelig ikke i orden at lække fortrolige papirer, der har dog i de senere år været lækager, der er langt mere bekymrende i forhold til vores demokrati.

Nils Bøjden

@Lars Jensen

"Det mener Skat åbenbart ikke og det er trods alt deres opgave at holde øje med det."

Jo, det mener skat nu at de har. Det der er problemet er at skat mener at nogle oplysninger som er blevet afgivet for mange år siden som profetier (hvad er et patent værd?) , ikke har vist sig at holde (mener SKAT)

Om det så er sandt eller ej vil fremtiden vise.

Det er ligesom spørgsmålet: Hvad skal et firma betale skat af? De forventede indtægter eller det realiserede overskud?

"så kan deres afgørelser ankes til en domstol, det er ikke tilfældet med efterretningstjenesterne.".

Jeps, men en anke har ikke opsættende virkning i skattesager, hvorfor man defacto kommer til at optræde som skyldig.

Lars B. Jensen

@Niels.

Nu advokerer jeg ikke for at man skal bruge profetier der ikke er velfunderede, hvis Novo på salgstidspunktet ikke havde en reel mulighed for at kende værdien, så har Skat ingen sag og Novo bliver forhåbentlig frifundet.

Jeg mener ikke at nogen er skyldige før de er dømt, hverken i skattesager eller sager om andre formodede forbrydelser. Novo bliver jo ikke afkrævet, den af Skat formodede ekstra betaling, før de eventuelt bliver fundet skyldige.

Nils Bøjden

@Lars Jensen

"hvis Novo på salgstidspunktet ikke havde en reel mulighed for at kende værdien, så har Skat ingen sag og Novo bliver forhåbentlig frifundet."

Hvad mener du med frifundet? Hvis man skal frifindes, skal man have begået noget uærligt/kriminelt. Så vidt jeg har forstået er dette ikke et spørgsmål og dette, men en "forholdsvis" simpel sag om potentiel efterbetaling. (Af de lidt større ganske vist).

SÅ her er det vel bare et spørgsmål om hvem der har ret.

Lars B. Jensen

@Niels

En frifindelse betyder at man får en domstols ord for, at man ikke har begået noget strafbart.

Jeg stopper her inden der går ordkløveri i det.

Claus Wøbbe

Helt enig med Peter P - for pokker, hvor er det skandaløst, at Skats medarbejdere lækker fortrolige oplysninger om private på den måde. Det er da afskyeligt.

Skat er og bliver en modspiller og ikke en samfundsinstitution, man på nogen måde kan have tillid til.

Michael Kongstad Nielsen

Under VKO måtte SKAT gerne slappe lidt af, og ikke være alt for effektiv. Det kunne jo ikke være meningen, at lovlydige borgere skulle mistænkes for skattesnyd, så SKAT blev slanket og sendt til Ringkøbing, derovre kunne de ikke være så farlige.

Men som én af de få forbedringer under S-SF-R er SKAT blevet bedt om at være mere aktiv og effektiv hvad angår opkrævning af den skat, der faktisk skal betales, hvad enten det er af udlandsdanskere, multinationale selskaber eller andre. Det er fremragende, ligesom den øgede fokus på skattely er det. For en gangs skyld skal de rige bidrage til samfundet efter reglerne.

Nils Bøjden

@Michael Kongstad Nielsen

"Under VKO måtte SKAT gerne slappe lidt af, og ikke være alt for effektiv."

Hvor lang tid tror du det tager af efterforske en rask lille sag som denne NOVO sag? 1 uge? 1 år? >2år?

Mit gæt er det sidste.

Michael Kongstad Nielsen

Niels Bøjden - om tre en halv måned er der gået to år, siden Helle Thorning trådte til. Og siden dengang, har opkrævningseffektiviteten taget til. Men det er da rigtigt, at Novo-sagen og lignende ikke ordnes på en uge.

Nils Bøjden

@Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror at nogle af de "sager" vi i dag ser er konsekvenser af de skattelove der i 2007 blev lavet om for at dæmme op for kapitalfondenes hærgen. Her begyndte man samtidigt at uddanne SKAT i elementer som transferpricing, interselskabsrenter, internationale momsregler osv. Husk at det tager 5 - 7 år at uddanne en statsautoriseret revisor.

Det havde været rigtigt længe undervejs (+10 år) men derefter af få uddannet personele til finde ud af hvad man vil gå efter osv. osv er ganske tidskrævende.

Og der er altså nogen ting der er ligesom at få babyer. Hvis det tager 1 kvinde 9 mdr at at frembringe en baby, kan 9 kvinder ikke frembringe en baby på 1 måned.

Michael Kongstad Nielsen

Ok, det er muligt, lidt ligesom da Anders Fogh gik i kloster og sprang ud som "grøn". Nu havde han i 6 - 7 år bekæmpet alt, hvad Svend Auken stod for af miljøarbejde, kratluskernes paradis skulle nedkæmpes, men pludselig skiftede han og blev klar over, at man måtte passe lidt på naturen.

Nic Pedersen

Det mest utrolige og forfærdelige er faktisk hvor mange der tror, at Sheriffen af Nottinghams moderne inkarnation SKAT er deres ven!

Michael Kongstad Nielsen

Ven og ven - det er som man tager det. Men når de flår de skyldige, så ok.
At forestille sig SKAT som Robin Hood, er mere end hvad der kan forlanges.

Nic Pedersen

De flår alt, hvad KAN flås!

Det er en syg ting, at Internationale sjældent synges med verset med "vi flås af skattens skarpe klo" intakt!

Ultimativ fremmedgørelse!
Den nye magthaverklasse har virkelig sejret stort der i løbet af de sidste 50 år.

Sider