Telegram

Boremaskinerne har fået navne efter telefoncentraler

Metroens tunnelboremaskiner er blevet navngivet. Og valget faldt på Nora, Eva, Minerva og Tria.
Telegram
11. juni 2013 kl. 08:35

Hvad har Nora, Eva, Minerva og Tria til fælles?

I hvert fald to ting - det er navne på de gamle telefoncentraler i København, og nu er det også de navne, som Metroselskabets tunnelboremaskiner kommer til at bære.

Selskabet udskrev tidligere på året en konkurrence om, hvad tunnelboremaskinerne, der skal bore i den københavnske og frederiksbergske undergrund, skulle hedde. Og der kom over 1000 forskellige forslag til navne ind.

Blandt andre blev skuespiller Bodil Udsen, rapper Natasja Saad og tegnefilmsfiguren Cirkeline forslået.

Men valget faldet altså på fire navne, der blev særdeles kendte blandt hovedstadens borgere i 1930'erne og kom på alles læber frem til og med 1970'erne: Nora, Eva, Minerva og Tria.

Førhen var det telefonen, der forbandt Københavns brokvarterer sammen med Frederiksberg og Indre by. I 2018 bliver det Cityringen. Og det var afgørende for dommerpanelets valg.

- De gamle telefoncentraler i hovedstaden var med til fuldstændig at ændre den måde, som folk hurtigt kunne komme i kontakt med hinanden på. Vi synes, der er en god symbolik i det, siger Signe Schou Hansen fra dommerpanelet i en pressemeddelelse.

Navnene er fra telefoncentralerne, der lå på Nørrebro, Østerbro, Vesterbro og Indre by, hvor der kommer metrostationer i slutningen af 2018.

Samlet kom tre ud af de 600 deltagere i navnekonkurrencen med idéen om at opkalde tunnelboremaskinerne efter de københavnske telefoncentraler.

De tre vindere er inviteret sammen med en gæst til dåben af den første maskine i Nørrebroparken. Datoen er endnu ikke fastsat.

/ritzau/