Danmarks FN-styrke er blot på 31 udsendte soldater

Antallet af udsendte danske FN-soldater er det laveste siden 1948 - men snart kan antallet stige igen.
15. juni 2013 kl. 23:10

Trods regeringens eget ønske om, at Danmark skal være mere aktiv i FN-sammenhænge og sende soldater med FN's blå hjelme ud i verden, så er kun 31 danske soldater udsendt for FN i dag, skriver Politiken Søndag.

Det er det laveste antal siden 1948 - under krigen på Balkan for 20 år siden var op mod 1.500 danskere under FN's flag.

I 2010 og 2011 under VK-regeringen var 175 soldater stationeret primært i Libanon, hvor de opererede indtil i fjor.

Den udvikling er skuffende, mener Lave Broch, der er medlem af forretningsudvalget i den tværpolitiske interesseorganisation FN-Forbundet.

- Danmark skulle gøre en større indsats, men i stedet er der blevet skåret ned. Vi kunne godt tænke os, at Danmark var med til at genoprette en hurtig FN-udrykningsstyrke, som vi var drivkraften i tidligere. Når soldaterne er ude af Afghanistan, bør regeringen se på det, siger han til Politiken.

Allerede i løbet af de kommende uger kan udsigten til dansk deltagelse i FN’s operationer imidlertid lysne en smule. Dels er danske FN-styrker i spil til FN’s styrke i Golanhøjderne mellem Israel, Libanon og Syrien.

Og dels skal regeringen og Udenrigspolitisk Nævn tage stilling til, om Danmark skal bidrage til FN's nye store fredsstyrke i det borgerkrigsplagede Mali.

En styrke, der samlet vil løbe op i 15.000 mand, og som starter opbygningen 1. juli - få uger før Danmark trækker hovedparten af sine styrker ud af Afghanistan.

- Vi har stået i to situationer, hvor FN kaldte, og det overvejer vi altid, specielt i en regering, der har i sit regeringsprogram, at vi gerne vil styrke den fredsbevarende indsats gennem FN, siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til Politiken.

I Mali mangler der især højtspecialiserede bidrag som ingeniørtropper, transportfly og efterretningseksperter, der kan gøre de over 10.000 infanterisoldater fra især Malis nabolande mere effektive.

Hidtil har forsvaret ifølge Politikens oplysninger arbejdet med kun at sende et mindre antal danske stabsofficerer til det vestafrikanske land. Men nu åbner udenrigsminister Villy Søvndal (SF) for et mere markant dansk bidrag.

- Vi har en regeringserklæring om at gøre mere i FN-regi. Derfor er vi i gang med at overveje at bidrage til den fælles FN-Mali-styrke, som formentlig bliver fra august. Jeg vil tro, at Folketinget ender med at give grønt lys til, at vi deltager.

Ikke med soldater på jorden, men der er nogle transportkapaciteter, vi kan hjælpe med. Hvis vi sender transportbidrag ud, så er det med 50 soldater, eller hvor mange det nu er, siger udenrigsministeren til Politiken.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu