Telegram

Amerikansk seddelpresse sætter gang i økonomien

Dollarkurs holdes kunstigt ned fordi den amerikanske seddelpresse spytter milliarder ud i økonomien hver måned
Telegram
26. juli 2013 kl. 11:25

En amerikansk dollar koster 5,61 kroner. Dollarkursen holdes kunstigt lav, fordi USA lader seddelpressen køre og hver måned spytter, hvad der svarer til 476 milliarder danske kroner, ud i amerikansk økonomi.

De nytrykte dollarsedler bruges til opkøb af statsobligationer, og den svækkede dollar er en afledt effekt. Chefanalytiker i Danske Bank Arne Lohmann Rasmussen siger, at det primære formål er at sætte gang i amerikansk økonomi.

- Renten er nul, og der er ingen andre muligheder end at bruge et andet middel, selv om det er i strid med de økonomiske lærebøger.

- Frygten er, at når der pumpes penge ud i økonomien vil inflationen stige, og der kan skabes kunstige bobler i økonomien, siger Arne Lohmann Rasmussen til Ritzau.

Men det er ikke sket i USA.

- Det er lykkedes USA at indgå inflation, og det skyldes, at der stadig er ledig kapacitet i økonomien. Men det går fremad: Boligmarkedet har det bedre, ledigheden falder og der er gang i økonomien. Det er positivt for hele verdensøkonomien, siger Arne Lohmann Rasmussen.

USA er længere i genopretningen af økonomien efter krisen end Europa, og i efteråret ventes det, at den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, sætter seddelpressen i et lavere gear eller helt stopper den.

- Historisk har der været en kraftig modvilje mod at lade seddelpressen køre, fordi det er farligt for inflationen. Men Storbritannien har også gjort det, og Japan gør det.

- Vi kan være glade for at andre gør det, for det er rigtig vigtigt for vores eksportvirksomheder, at der kommer vækst i de lande, siger Arne Lohmann Rasmussen.

Dollaren vil ikke vedblive at være svag. Analytikerne venter, at hvis USA trækker stimulansen tilbage og stopper seddelpressen, vil dollaren om 12 måneder være styrket til lige under seks kroner, hvor den var for et års tid siden.

/ritzau/

Hvis man har fulgt bare nogenlunde med, ved man, at dette telegram er løgn fra ende til anden.

De "trykte" penge (de trykkes ikke, de er digitale) når ikke ud i den "rigtige" økonomi. Det ville resultere i et øjeblikkeligt kollaps af økonomien. Pengene cirkulerer udelukkende i det finansielle system og resulterer lige nu i, at aktiepriserne går op, selvom der ingen forbedringer er i virksomhedernes økonomi.

Samtidig er USA ved at puste Alle Boblers Fader. En boble, som er meget større end den i 2008, og som sandsynligvis vil sænke hele systemet. Den vil snart springe.

Angående at stoppe "seddelpressen":
Der var en lille føler ude i slutningen af juni, men det gav en sådan chokeffekt i markedet, at der hurtigt blev trukket i land. Analytikere mener, at The Federal Reserve ikke engang KUNNE stoppe eller nedsætte hastigheden, selvom de ville. Det kommer ikke til at ske, og det kan kun lede eet sted hen.

randi christiansen

Så kan vi måske komme tilbage? til en økonomi baseret på ægte værdier