Der bliver brug for flere elektrikere og vvs-montører

Installationsbranchen har medvind. Og branchen skal gøre indsats for at undgå mangel på arbejdskraft.
8. juli 2013 kl. 12:20

Installationsbranchen går mod lysere tider - ikke med stormskridt, men flere steder i landet anes en begyndende mangel på arbejdskraft. Det viser en analyse af arbejdskraftsituationen blandt vvs'erer og elektrikere fra brancheorganisationen Tekniq.

Men det er geografisk spredt, hvor der bliver brug for flere hænder. Og der vil der gå nogen tid, før installationsbranchen står i en situation, hvor mangel på arbejdskraft lægger en dæmper på aktiviteten, påpeger konsulent i Tekniq Rasmus Larsen.

- Inden for visse geografiske og kompetencemæssige områder i specielt el-branchen er der dog allerede ved at være mangel på kvalificeret arbejdskraft, siger Rasmus Larsen om undersøgelsen.

- Derfor skal der allerede nu gøres en indsats for at få nogle af de vvs-montører og elektrikere tilbage, som har forladt branchen. Samtidig skal fokus bevares på at fastholde nuværende medarbejdere og øge indtaget af lærlinge, siger han.

Sker det ikke, kan det i løbet af få år blive nødvendigt at rekruttere udenlandsk arbejdskraft eller udenlandske underentreprenører til de mange store anlægsopgaver, som er i støbeskeen, mener Rasmus Larsen.

Samlet har 850 af installationsbranchens virksomheder med næsten 10.000 ansatte været med i undersøgelsen.

Af dem har de seks procent i april i år forgæves søgt efter arbejdskraft i forhold til tre procent i samme måned sidste år.

Samtidig forventer 36 procent af branchens virksomheder, at det bliver vanskeligere at rekruttere arbejdskraft i de kommende to år. I 2012 var det kun 16 procent.

Installationsbranchen havde sidste år 39.700 fuldtidsansatte, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er 450 færre end i 2011. Til gengæld viser arbejdskraftanalysen, at beskæftigelsen fra april 2012 til samme måned i år er steget med to procent.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Karsten Aaen
Karsten Aaen

Jeg vil her igen gerne opfordre Information såvel som JP og Berlingske m.fl til at interessere sig for DM i Skills i Aalborg til januar næste år. (2014) Og hvorfor hverken Berlingske, Information eller JP eller DR! fandt det værd at nævne dette års WM i Skills i Leipzig. (men Tyskland er jo også bare så langt væk, ikke sandt...)

ps: Mens vi er ved oversete ting og sager: Ved I godt at det danske landshold i fodbold (kvinder) er med ved dette års EM i Sverige,
se her: http://www.dbu.dk/landshold/kvindelandshold/A-landsholdstruppen/EM_i_Sve...