Telegram

Danmark støtter fortsat lån til kulkraft i EU

Danmark arbejder egentlig for at stoppe tilskud til fossile brændstoffer, men støtter nu lån til kulkraft
Telegram
19. juli 2013 kl. 23:15

For godt et år siden satte Danmark sig i spidsen for et internationalt initiativ til at standse offentlige tilskud til klimabelastende fossile brændstoffer som kul og olie.

Men når Den Europæiske Investeringsbank, EIB, på tirsdag skal vedtage en ny strategi for sine omfattende udlån til energi, vil Danmark ikke bruge sin plads i bestyrelsen til at kæmpe for et stop for udlån til kulprojekter, skriver Politiken lørdag.

- Danmark har internationalt taget en fremtrædende rolle i udfasningen af støtte til fossile brændstoffer.

- Så må man også tage konsekvensen, når det nærmer sig EU, og ikke bare løfte pegefingeren over for andre lande. Det er virkelig uforståeligt, siger John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden.

Udkastet til den nye strategi lægger op til skærpede krav til udlån til kulkraft, men ikke til et stop. Dermed vil EIB fortsat kunne yde gunstige lån til nye kulkraftværker, som har en levetid på 20-30 år.

EIB har senest givet lån til kulkraftværker i Polen, Rumænien og Slovenien. I de to første tilfælde var der tale om mindre lån på en halv og en kvart milliard kroner, mens lånet til et brunkulskraftværk i Slovenien er på over tre milliarder kroner.

WWF Verdensnaturfonden mener ikke, at det er i tråd med EU’s klimapolitik, hvis mål er, at udledningen af drivhusgasser i 2050 skal være mindst 80 procent lavere end i 1990.

- Banken bør holde op med at låne ud til kulværker nu. Det ville give et stærkt signal til investorerne, siger Sebastien Godinot fra WWF’s Europakontor i Bruxelles til Politiken.

EU’s klimakommissær, Connie Hedegaard, opfordrede for få uger siden banker som EIB til at tage en ledende rolle i forhold til at fjerne offentlig støtte til fossil energi.

Efter hendes opfattelse burde tilskud til kulkraft i Europa være fortid.

- Men det er lettere sagt end gjort, for EIB har åbenbart tradition for at træffe beslutninger i enighed, siger hun.

Det har ikke været muligt for Politiken at få en kommentar fra Martin Lidegaard (R), som er på ferie.

Det samme gælder erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), hvis ministerium har den danske plads i EIB’s bestyrelse.

Når det gælder regeringens holdning til EIB’s strategi, henviser ministeriet til et svar, som Vilhelmsen afgav til Folketinget i februar. Heraf fremgår, at regeringen ikke er afvisende over for EIB’s udlån til kulkraft .

/ritzau/

Opdateret 20. juli 2013 kl. 10:06

Lise Lotte Rahbek

Flot..

Henrik Darlie

Alt er ved det gamle.

Preben Haagensen

Måske meget fornuftig, hvis danmark ønsker energi i fremtiden. Vi ved at Peak Oil, altså olieproduktionen på verdensplan toppede i 2006, og siden går produktionen tilbage, og det kan gå hurtigt nu da Kina og Indien er kommen med på vognen. Danmark forærede jo sine oliefelter billigt, og disse har toppet og produktionen går tilbage. Der vil komme en krise af dimensioner når olikilderne rinder ud, og lykkeligvis kommer jeg nok ikke til, at opleve dette da jeg er oppe i den tredie alder, men det er sikkert, en krise af uanede dimensioner på verdensplan venter forude, da hele verden kører i olie.