Telegram

EL: Håndtering af Tibet-sag er under al kritik

Enhedslisten er ikke tilfreds med justitsministerens vurdering af politiets adfærd under besøg fra Kina.
Telegram
22. august 2013 kl. 16:45

Enhedslisten vil have Morten Bødskov (S) til at gennemgå håndteringerne af kinesiske statsbesøg de sidste to år.

-Det er jo andet forår i træk, at vi har at gøre med et kinesisk besøg, hvor politiet foretager nogle meget uheldige og mystiske dispositioner, siger retsordfører Pernille Skipper til Ritzau.

- Det må være svært som justitsminister at blive ved med at bortforklare det med konkrete tilfældigheder. Der er for mig at se en helt klar tendens.

Meldingen kommer i kølvandet på, at justitsminister Morten Bødskov (S) på et åbent samråd torsdag afviser, at politiet har handlet forkert under det kinesiske statsbesøg den 4.-7. juni i år.

Under besøgsdelegationens ture rundt i København og omegn blev Tibet-aktivister flyttet fra både Amalienborg Slotsplads og fra et gadehjørne ved Avedøreværket, hvor den kinesiske delegation havde et officielt stop.

Ydermere blev en aktivist med en Tibet-trøje vendt rundt af politiet, så hun stod med ryggen til delegationen.

- Det handler om at finde en balance mellem sikkerhed i forbindelse med statsbesøget og befolkningens ret til at ytre sig samt forsamlings- og demonstrationsretten, forklarede Morten Bødskov på samrådet.

Politiet havde på forhånd udpeget særlige zoner, hvor demonstranter skulle stå, men det giver Enhedslisten Pernille Skipper ikke meget for.

- Jeg synes, at det er under al kritik. Det virker som om, at man har en klar strategi om at få samlet og fjernet folk, der har en holdning, siger hun.

Hun understreger desuden, at hun vil spørge ministeren til, hvorvidt det er normal procedure, at politiet udpeger "demonstrationszoner."

- Justitsministeren mener øjensynligt, at det er i orden, at man tager mere hensyn til afviklingen af et statsbesøg end til, at mennesker har lyst til at demonstrere og vise deres utilfredshed, siger hun til Ritzau.

/ritzau/