Telegram

EU vil forbyde lakridspiber

EU er på vej med forbud mod slik, der ligner tobak. Det kan gå ud over lakridspiber og chokoladecigaretter
EU vil forbyde lakridspiber

RITZAU SCANPIX

Telegram
29. august 2013 kl. 05:05

Det kan snart være slut med at snolde lakridspiber, når man går i kiosken i Danmark.

EU er nemlig på vej med et direktiv, der vil sætte en stopper for salg af slik, snacks og legetøj, der ligner tobaksvarer, skriver Altinget.dk.

Bliver direktivet endeligt vedtaget, vil det efter alt at dømme betyde et farvel til tyggegummi- og chokoladecigaretter og til den klassiske lakridspibe i EU's 28 medlemsstater.

- Halvdelen af alle nye rygere er under 18 år, og 95 procent er under 25 år. Det skyldes blandt andet, at tobaksindustrien udnytter hver en mulighed for at markedsføre sig over for børn, siger svenske Carl Schlyter til netavisen Altinget.dk.

Han er talsmand for EU-Parlamentets grønne gruppe, der har været med til at fremme forbuddet i parlamentet.

Også i Kræftens Bekæmpelse er man glade for det lurende forbud.

- De her produkter er tobaksindustriens måde at gøre overgangen fra slik til tobak så let som muligt, og det er en måde at lokke børn til at begynde at ryge. Så det er godt, at der bliver sat en stopper for det, siger Kræftens Bekæmpelses koordinator for tobaksforebyggelse, Niels Them Kjær.

Det lurende lakridspibeforbud er en del af et større tobaksdirektiv, der indeholder en lang række stramninger.

Ud over forbud mod slik, der ligner tobak, er der også udsigt til større advarsler på cigaretpakkerne, forbud mod mentolcigaretter og nye restriktioner på salget af snus.

Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, er oprørt over de nye forbud.

- Det er både en arrogant nedvurdering af forbrugernes intelligens og et udtryk for, at man i EU blander sig i alt muligt, der er et eller andet sted imellem ligegyldigt og dybt latterligt, siger Morten Messerschmidt til Altinget.dk.

Bendt Bendtsen sidder i Europa-Parlamentet for den konservative gruppe, der har støttet forslaget hidtil. Han ærgrer sig dog også over udsigten til et forbud mod lakridspiber.

/ritzau/

 

Opdateret 29. august 2013 kl. 10:52

Steffen Gliese

Nej, ungdommelig rygning skyldes først og fremmest det éntydige signal til omverdenen om, at man er voksen nok og er ligeglad med de voksnes advarsler. Børn ryger i trods, på voksende selvbevidsthed.

Christian Harder, Rasmus Kongshøj, Peter Andersen, Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Troels Ingvartsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jack Jönsson

Det er vildt svært at få ild i en lakridspibe.....

Christian Harder, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Jan Kønig, Peter Andersen, Torben Bruhn Andersen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Helt ærlig. Nu er vi helt ovre i det overdrevent smålige. De er ikke rigtig kloge..
Slik må ikke ligne tobaksvarer?

Jo mere man forsøger at fortælle hvor farligt tobak er, jo mere spændende bliver det pludselig. Det forbudte er det mest interessante i denne verden. Hvornår forstår 'eksperterne' og politikerne det? Det bliver sejt at ryge i løbet af kort tid, uanset hvor meget man fortsætter kampagner og forbud.

Den eneste måde at komme den generelle tobaksrygning til livs er at forbyde det, og placere tobakken i samme kategori som narkotika.

Karsten Aaen, Peter Nielsen, Henrik Jensen og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

I øvrigt er det hamrende dobbeltmoralsk og utroværdigt når regeringen (-erne) farer frem med pegefinger, forbud og tordenrøst, sålænge den danske stat har så enorm en indtægt via tobaksafgiften. Det er den logiske konklusion at staten synes det er i orden at folk ryger, for de tager jo glædeligt imod pengene. Hvordan kan man tro andet?

Søren Roepstorff og Troels Ingvartsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Måske er det et forsøg på at få folk til at spise lakridspiber i trods, frem for at ryge?

Who killed the Marlboro Man?

Anders Sørensen

Man må formode, at spejdersnus er det næste i rækken til at ryge(...).

Og apropos ryge, hvad så med ham Søren, der på DR trisser rundt i sin have og alene qua sit mellemnavn subliminalt leder vores børn i uføre?

Det er dog klart, at det ikke står så slemt til i dag som tidligere. F.eks. var mine forældre i deres barndom ikke sjældent at finde foran skærmen sammen med resten af familien, når de folkekære danske humorister foldede sig ud. En af dem hed Jørgen Ryg, og det er jo en direkte opfordring! Man kan kun gisne om, hvad han er blevet betalt af tobaksindustrien.

Karsten Aaen, Jeanne Kruse, Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Flemming Scheel Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Else Damsgaard

Total latterligt.

Hvis EU mener, at børns omgang med lakridspiber medfører rygning senere i livet. Hvilken indflydelse har børns aktiviteter med krigslegetøj så på deres adfærd fremover?
"Er producenter af krigslegetøj i lommen på våbenindustrien?" A pro pos udmeldingen fra Kræftens Bekæmpelse.

Karsten Aaen, Morten Pedersen, Carsten Munk, Jeanne Kruse, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Jan Kønig, Niels Duus Nielsen, Karol Kanarra, Morten Buch, Lise Lotte Rahbek, Hanne Ribens, odd bjertnes, Michael Ribers og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Toke Andersen

Ja ja, who the fuck cares?

Må man i stedet foreslå: Lakridsdildoer, lakridskors, lakridspistoler mv.

Sören Tolsgaard

EU bør snarest forbyde orgelpiber og pibekraver - hvad kan den slags ikke forlede svage sjæle til!

Karsten Aaen, Peter Nielsen, Carsten Munk, Jeanne Kruse, Per Torbensen, Jan Weis, Henrik Jensen, Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Flemming Scheel Andersen og Karol Kanarra anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Velvalgt illustration

/O

Christian Harder, Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Anders Feder og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Finn Johansen

Når et forbud mod lakridspiber støttes af Kræftens Bekæmpelses "koordinator for tobaksforebyggelse", Niels Them Kjær, skal det nok være en fornuftig idé. For Niels Them Kjær må være en uhyre klog mand. Ifølge sin linkedin-profil har han i hvert fald kompetencer inden for utroligt mange områder. Se bare her:

Chemistry, Project Coordination, Strategic Communications, Danish, Cancer, Biotechnology, Epidemiology, Scientific Writing, Public Health, Qualitative Research, Health Promotion, Molecular Biology, Statistics, Quantitative Analytics, Data Analysis, Research, Lifesciences, Project Management, Analysis, Science.

Nu mangler vi bare, at Kræftens Bekæmpelse også foreslår et forbud mod at lave små figurer ud af piberensere...

Karsten Aaen, Carsten Munk, Jeanne Kruse, Per Torbensen, Sören Tolsgaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Man kan kun være rygende uenig ... :-)

https://www.youtube.com/watch?v=7mCK05dgwgU

Carsten Munk, Jeanne Kruse og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Henning Pedersen

Da jeg var dreng gik jeg tit ind til slikmutter og forsynede mig med nogle rustne søm, et par lakridspiber og salmiakstænger. Det stoppede på et tidspunkt og den dag i dag lader jeg de rustne søm, gamle snorketræer og flasken med salmiak være, da jeg simpelthen har indset at det ikke kan måle sig med slikmutters.

Oscar Ibrahim

Det kunne måske tænkes, at dem, som har været involveret i dette lovforslag, har en skjul dagsorden med dette direktiv. Man kan jo tydeligt se, at mange er sure og oprørt over, at der ikke længere må sælges slik der ligner tobak. Samtidig medføre dette også, at folket er blevet sure over, at staten udsætter dem for et overgreb og dermed et brud med de afgørende individuelle rettigheder, som det liberale demokrati netop bygger på.

Kunne det tænkes, at nogle lobbyister har forsøgt sig med ny strategi, hvorpå man kan rekruttere nye vælgere til de 'blå' partier?

Lise Lotte Rahbek

Vi er vist tilbage i de voldsomt vigtige sager om procentvise krumninger på agurker og andet EU-gøgleri.

Næhe, lad os få en rask lille krig med Syrien. Det er langt sundere end lakridspiber.

Carsten Munk, Jeanne Kruse, Rasmus Kongshøj og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Der kan næppe herske nogen tvivl om, at fyldte chokolader også bør ses efter i sømmene. Jeg tænker på de der æsker, der ofte er fra Anthon Berg, og som ikke sjældent gives som gave i forbindelse med festlige lejligheder, fødselsdage, den slags.

De fleste chokolader af denne art er fyldt med marcipan, og dem undgår man helst. Marcipan er af natur voldsomt kedeligt. Men der er også den mere spændende slags: Chokolader pakket i glitrende papir og udformet som flasker. Når vi som børn blev budt af æsken ved familiefødselsdagene, var det altid dem, vi gik efter.

Og her 30 år senere er vi alkoholikere alle til hobe.

Vi ryger også, og det er lakridspibernes skyld. Selvsagt.

Personligt var jeg tæt på at udvikle mig til stiknarkoman efter en vaccine i fjerde klasse, og jeg kæmper stadig mod trangen. Damn you, sundhedsplejerske!

Peter Nielsen, Jeanne Kruse, Rasmus Kongshøj, Michael Madsen, eoeo eoeoe, lars abildgaard, Vibeke Rasmussen, Jan Kønig, Flemming Scheel Andersen, Morten Buch og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Flemming Nielsen

Margrethe Vestager på Facebook
Tror det er en gruppe i Europaparlamentet, der har fået røgen fra lakridspiberne i øjnene ... Ikke os og ikke EU!

Søren Roepstorff

ser frem til et forbud mod legetøjsbiler...

Vibeke Rasmussen

Kan kun tilslutte mig tidligere kommentar: Fuldstændig brilliant valg af illustration. :D

lars abildgaard

Saltbomber gør jo heller ikke folk til terrorister....

Karsten Aaen, Carsten Munk, Rasmus Kongshøj og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Spøgefuldt, kunne EU jo i samme moment også forbyde slik med navne, der kan opfordre til voldelig adfærd… eller som krænkende kan insinuere eller vække pornografiske tankegange hos børn og umyndige unge.

Spejderhagl
Salt Bomber
Store Babser
Labre larver
Flødebolle
Tisse Bleer
Grøn Dynamit
Politivstav
Dameskrå
Hard Candy
Møj Kællinger
Sex Chikane
Abenumser
Brystkarameller
Creamy
Hede Kys
Kanon slik
Krudtugler
Lunter
Piratos
Pletskud
Seksløber
Skønne Sild
Sort Dynamit
Tutti Frutti

Jeg tager forbehold for udgået navne i detailhandlen.

Karsten Aaen, Jeanne Kruse og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Et enestående bevis for at der er alt for mange ansat i EUs administration.

Hvis man har tid til at finde på det her i arbejdstiden har man alt for lidt at lave.

Carsten Munk, Søren Roepstorff og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

EU er fredens projekt, og sikrer velstand og fremgang og skaber en sand broderskabets ånd mellem Europas folkeslag... Eurokrisen kan de godt nok ikke gøre noget ved, få de farlige kemikalier ud af vores miljø går det heller ikke så godt med, klimakrisen vil man helst bare glemme alt om, arbejdsløsheden er tårnhøj, almindelige borgere ser deres sociale sikkerhedsnet forvitre og i flere medlemslande marcherer nynazister i gaderne og spreder terror.

Men lakridspiber - det kan man gøre noget ved!

lars abildgaard, Jeanne Kruse, Søren Roepstorff og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Joachim Birch Milan

Forbud af lakridspiber og lign. vil jo uundgåeligt føre til, at ikke blot rigtig tobak, men også lakridspiben selv vil blive mere spændende og mere interessant. Pludselig vil de sundhedsskadelige lakridspiber derfor florere på de sorte markeder og vil hurtigt komme til at blive en integreret del af nattelivet i byerne, på samme måde som hash og narkotika er det. Er det dét vi ønsker?

Sören Tolsgaard

Pågående lakridspibepushere på gadehjørnerne og lakridspibeklubber med nedrullede gardiner? Fri os for den slags, i hvert fald ikke i mit kvarter!

Rasmus Kongshøj

Andre ting EU kan forbyde:

Matador - Det på overfladen uskyldige brætspil er finansindustriens måde at gøre overgangen fra spil til ejendomsspekulation og bygge-bobler så let som muligt, og det er en måde at lokke børn til at begynde at spekulere.

Legetøjspistoler - De er våbenindustriens måde at gøre overgangen fra legetøj til skydevåben så let som muligt, og det er en måde at lokke børn til at begå mord.

Kage - Hovedbestanddelen i hash-kage. Det er narkoindustriens måde at gøre overgangen fra søndags-hygge til marijuana så let som muligt, og det er en måde at lokke børn til at begynde at ryge hash.

Vingummi - alkoholindustriens måde at gøre overgangen fra slik til alkohol så let som muligt, og det er en måde at lokke børn til at begynde at drikke.

Henrik Jensen

Rasmus:

Du glemte chokofanter. Skridtet fra at spise dem fredag aften til at sætte tænderne i en truet dyreart er heller ikke stort...

Sider