Telegram

Undersøgelse: Danskerne er imod Syrien-indgreb uden FN

64 procent af danskerne mener ikke, at Danmark skal deltage i militæraktion uden FN-mandat, viser måling.
Telegram
27. august 2013 kl. 23:55

Står det til den danske befolkning, så skal det danske forsvar ikke bidrage til en eventuel militæraktion i Syrien uden om FN.

Det viser en ny måling, som Gallup har foretaget for Berlingske.

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), meddelte tirsdag, at regeringen overvejer alternativer til FN's Sikkerhedsråd, hvis rådet ikke vil gribe ind over for præsident Bashar al-Assad, som sandsynligvis har brugt giftgas mod den syriske befolkning.

Men ifølge undersøgelsen er 64 procent af danskerne enten uenige eller delvist uenige i, at det danske forsvar skal deltage i et militært angreb mod det syriske regime uden om FN.

Blot 23 procent bakker op om et angreb uden et FN-mandat, mens 13 procent er i tvivl.

Regeringen risikerer dermed - hvis Kina og Rusland fortsat stritter imod i FN - at gå i krig uden opbakning fra den danske befolkning.

Men statsministeren understreger, at den danske regering ikke længere kan se bort fra overgrebene mod den syriske befolkning. Dermed bakker hun op om blandt andre Storbritannien og USA.

- Det, vi hører fra vores nærmeste allierede, er, at de efterhånden ikke er i tvivl om, at der er tale om kemiske våben, og at det er Assad, der har brugt kemiske våben mod egen befolkning, siger hun til TV2 News.

- Det her lægger selvfølgelig et maksimalt pres på FN's Sikkerhedsråd, men jeg er også nødt til at sige, at hvis FN's Sikkerhedsråd ikke vil reagere i den nuværende situation, så er vi nødt til at overveje alternative reaktionsmønstre, fortæller statsministeren.

Danmark venter nu på, at USA og Storbritannien fremfører beviser for, at det var det syriske regime, der stod bag onsdagens giftgasangreb mod befolkningen i Syrien. Men udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tvivler ikke på, at styret bærer ansvaret.

- Hvorfor skulle de ellers i dag (tirsdag, red.) forhindre FN's våbeninspektører i at gøre deres arbejde, siger han til DR2's Deadline tirsdag aften.

/ritzau/

Opdateret 28. august 2013 kl. 00:45

Holger Madsen

Det at starte en angrebskrig mod et andet land, der ikke har angrebet Danmark, er en så alvorlig beslutning, at det ikke kun kan afgøres af 179 folketingsmedlemmer. Det berører os alle.!

Holger Madsen

Det store flertal af folketingsmedlemmerne er inhabile i denne beslutning, da de har økonomiske og politiske interessefællesskaber med den ene part.

Holger Madsen

Da det store flertal af folketingsmedlemmerne heller ikke ønsker at befolkningen skal spørges, om vi skal gå i krig igen, - så må befolkningen jo svare på det spørgsmål ved næste valg.