Telegram

11 sygehuse får sur smiley: Personalet er alt for presset

Arbejdstilsynet har i flere end 200 tilfælde kritiseret arbejdsmiljøet på en række danske hospitaler.
Telegram
13. september 2013 kl. 06:05

Det kniber med sikkerheden på flere danske sygehuse, hvor de ansatte arbejder med risiko for at komme til skade. Og andre steder er tids- og arbejdspresset så stort, at læger og sygeplejersker risikerer at udvikle stress.

Sådan lyder Arbejdstilsynets kritik af 44 danske sygehuse, privathospitaler og psykiatriske behandlingssteder, der har haft besøg i løbet af det seneste år, skriver Dagens Medicin.

I alt har tilsynet fundet flere end 200 eksempler på kritisabelt arbejdsmiljø under besøgene, viser et udtræk fra Arbejdstilsynets database.

På 11 sygehuse har Arbejdstilsynets besøg udløst en rød smiley.

Det dækker over mindst fem afgørelser om kritisable arbejdsforhold, et alvorligt eller komplekst arbejdsmiljøproblem, manglende eller væsentlige mangler ved plan for sikkerhed og sundhed eller et decideret forbud mod at fortsætte arbejdet.

Det er tilfældet for sygehusene i Glostrup, Frederikssund, Hillerød, Odense, Silkeborg, Viborg, Randers, Aarhus og Skejby, Privathospitalet Hamlet i Søborg og Rigshospitalet.

Her har Arbejdstilsynet har fundet så mange eksempler på kritisabelt eller farligt arbejdsmiljø, at sygehusene er blevet pålagt at søge professionel hjælp fra en arbejdsmiljøkonsulent til at løse problemerne.

Flere steder skyldes problemerne det psykiske arbejdsmiljø, hvor personalet lever med blandt andet vold og trusler på arbejdspladsen, høje følelsesmæssige krav eller decideret mobning.

Det er blandt andet tilfældet på Rigshospitalet, hvor sygeplejersker på Hovedortocentret er blevet chikaneret af de ansatte kirurger, skriver Dagens Medicin.

/ritzau/

De danske sygehuse, som for ikke så længe siden blev højt besunget som eksempler på hvordan man kan lave smarte løsninger og øge produktivteten på en 'intelligent' måde, viser nu at man i takt med de pæne grafer, som direktørerne løfter højt rundt i salene, også producerer stress og øgede risici for medarbejderne. Arbejdstilsynets massive kritik afdækker at effektivitetspresset i det danske sygehusvæsen har kontraproduceret; som af flere ventet står med massive arbejdsmiljøproblemer og nogle ublu præstationskrav, som kan køre de fleste ned af slisken og ned i en sygeseng.
http://www.regioner.dk/aktuelt/nyheder/2011/november/sygehusene+s%C3%A6t...

Hurra for excel-ark og desperate governance.