Telegram

Aktiekøbere fejrer centralbanks melding med ny rekord

Federal Reserves beslutning om at fastholde opkøb bliver modtaget med kyshånd på den amerikanske børsen.
Telegram
18. september 2013 kl. 21:15

Det amerikanske børsmarked kommer med en markant reaktion på, at den amerikanske centralbank onsdag aften har annonceret, at den fastholder sine store støtteopkøb.

Dow Jones-indekset sætter ny rekord kort efter udmeldingen.

Indekset steg med en procent til rekorden 15.676,94.

S&P 500-indekset, der omfatter de 500 største amerikanske virksomheder, steg med 1,2 procent til 1725,52.

Netop centralbankens massive obligationsopkøb i år har været årsag til, at det amerikanske aktiemarked er vokset betydeligt - Wall Street er vokset 20 procent i år.

Mange økonomiske eksperter havde spået, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, onsdag ville indlede en nedtrapning af sine månedlige opkøb af obligationer for 85 milliarder dollar.

Det gjorde banken imidlertid ikke. Banken fortsætter samme niveau af opkøb, fordi den mener, at økonomien fortsat har brug for denne støtte.

De månedlige opkøb fungerer som en stimulering af markedet.

Bankens komité med ansvar for pengepolitikken meddeler i sluterklæringen fra det to dage lange møde, at "den har besluttet at afvente flere beviser på, at fremgangen er holdbar, før den justerer sine opkøb."

Det betyder, at det fortsat pumpes 85 milliarder dollar ud i det finansielle kredsløb via obligationsopkøb hver måned. Analytikerne havde i snit havde ventet en reduktion på omkring 10 milliarder dollar i de månedlige køb, skriver Ritzau Finans.

Chefen for centralbanken Ben Bernanke understregede efterfølgende på et pressemøde, at man vil vil fortsætte den "meget lempelige" pengepolitik i en overskuelig fremtid.

/ritzau/

Opdateret 19. september 2013 kl. 08:00

Opkøb ?!

I junkie sprog er det lig med et fix

Festen kan fortsætte på Wallstreet.

Aktiekurserne holdes kunstigt oppe af den amerikanske seddelpresse. Den egenrådige og udemokratiske institution, Federal Reserve, leger kispus med den globale økonomi, og Bernanke fortsætter ufortrødent med at blæse varm luft ind i den hastigt voksende og skrøbelige verdensøkonomiske sæbeboble.
Ligesom i 2008 er det åbenbart kun økonomer, der ikke kan se, at det ender galt. Hvor er de kritiske røster?