Telegram

Nej til operation koster sygedagpenge

Efter at en borger har sagt nej til at få opereret diskusprolaps, kan personen ikke få forlænget sygedagpenge.
Telegram
13. september 2013 kl. 15:45

En borger får ikke forlænget sine sygedagpengene, efter at hun har afvist at lade sig operere for sin diskusprolaps i lænden.

Det er resultatet af en principiel afgørelse fra Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg.

- Beskæftigelsesudvalget fandt, at der var lægelig indikation for, at borgeren fik foretaget en operation for diskusprolaps i lænden, og at en operation var en konkret og realistisk behandlingsmulighed, som ville kunne forbedre borgerens helbredstilstand og arbejdsevne.

Det siger ankechef fra Ankestyrelsen Pernille Fejfer til Ritzau. Hun understreger, at en operation "aldrig efter al erfaring må indeholde nogen væsentlig risiko for borgerens liv og førlighed".

Borgeren, der går under navnet NN i afgørelsen, havde ellers oplyst, at hendes krop ikke kunne tåle en operation.

Men i afgørelsen lægges der vægt på, at NN tilbage i 2009 blev opereret i maven og senere i underlivet - og ikke viste problemer med at tåle bedøvelse.

Ligesom der lægges vægt på, at der er forsøgt andre behandlingsmuligheder end operation af NN's rygproblemer, der ikke har haft den "fornødne effekt".

Pernille Fejfer understreger desuden, at det aldrig er kommunen, der kan træffe afgørelse om en operation - det vil altid ske på baggrund af en lægefaglig vurdering.

Afgørelsen er truffet efter rådføring med Ankestyrelsens lægekonsulenter og to videnskabelige undersøgelser - en dansk fra 1996 og en amerikansk fra 1987.

- De viser, at der sjældent forekommer varig komplikationer efter en operation for diskusprolaps i lænden, lyder det fra ankechefen.

Afgørelsen bliver modtaget med kritiske røster hos Gigtforeningen, der frygter, at det kan medføre "tvangsoperationer" af folk, der ikke ønsker det.

- Vi synes, at det er forkert, at man skal være tvunget til operation. Desuden mener vi, der er usikkerhed, om hun (NN, red.) vil få det bedre. Og slutteligt mener vi, at man heller ikke kan sige, at sådan en operation ikke medfører en risiko for liv og førlighed.

Det siger direktøren for Gigtforeningen, Lene Witte, til Ritzau.

Foreningen opfordrer nu beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til at gå ind i sagen.

/ritzau/