Olieselskab dropper milliardinvesteringer i Nordsøen

Bayerngas kigger nu mod Norge og Storbritannien efter en ny skatteaftale om olieudvinding i Nordsøen.
18. september 2013 kl. 14:25

Regeringens beslutning om at sænke investeringsfradraget og forhøje skatterne på olieudvinding i den danske del af Nordsøen bliver mødt med stor kritik af oliegiganten Bayerngas, som nu vil droppe sine planlagte investeringer i Nordsøen.

Det siger den administrerende direktør i Bayerngas Norge, Arne Westeng, i en pressemeddelelse.

- Regeringen har med sin skatteaftale fjernet grundlaget for vores planlagte investeringer. Vi kan derfor allerede nu meddele, at vi ikke kommer til at deltage i den 7. udbudsrunde.

- Vi kommer i stedet til at flytte vores aktiviteter og satse på investeringer i Norge og Storbritannien, siger Arne Westeng.

Selskabet vurderer, at de manglende investeringer ud over tab af job også vil betyde, at Danmark går glip af skatteindtægter på mere end 20 milliarder kroner. Bayerngas påpeger, at det i særlig grad vil gå ud over industriområderne i Esbjerg og Fredericia.

Bayerngas understreger, at de finder det helt rimeligt, at de skal beskattes på samme måde som de andre selskaber, der opererer i Danmark. Men kurven knækker, når de bliver beskattet med tilbagevirkende kraft.

Det mener virksomheden, fordi de har købt ind til fremtidige boreplatforme i Hejrefeltet for fem milliarder under betingelse af fuldt fradrag. Nu viser det sig ifølge Bayerngas, at de kun får fradrag på de 16 procent af investeringen, som selskabet allerede har betalt.

- 84 procent af den investering bliver nu beskattet med tilbagevirkende kraft. Det er intet dansk selskab blevet udsat for. Det får desværre den konsekvens, at vi ikke kan regne Danmark for et sikkert land at investere i.

- Vi må derfor sige til alle, der spørger os, at vi må fraråde investeringer i Danmark på grund af den fjendtlighed over for udenlandske selskaber og stor usikkerhed om rammevilkårene i landet, siger Arne Westeng.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Bayerngas Danmark har oplevet en hurtig vækst i aktiviteterne i de seneste år og udgør et areal på store investeringer i de kommende år. Hoved fokus i 2012 vil være at udvikle Hejre.

For Hejre en plan for udvikling og drift (BOB) blev forelagt den 24 februar og godkendt betinget den 6. oktober 2011. Dong Energy godkendt projektet D. 31. januar 2012 og Bayerngas Norge AS gav sit samtykke til projektgennemførelsen Den 17. februar.

Hejre vil være det vigtigste fokusområde i Danmark i de kommende år. Sideløbende vil der være fokus på at bevise op yderligere reserver i nærheden af Hejre, gennemgå mulige tie-in kandidater til Hejre produktionsanlæg, videreudvikle yderligere opdagelser som Solsort, Ravn og Svane samt yderligere optimering af den danske portefølje gennem forretningsudvikling og udforskning." Firmaets plan for DK

"Det norskejede Bayerngas UK Ltd har overtaget en del af et større gasfelt i den sydlige del af Nordsøen. Feltet indeholder i øjeblikket tre brønde, og to brønde mere er forventet at øge produktionen inden slutningen af 2013. De andre partnere i feltet er E.ON og Dana Petroleum.
Bayerngas UK Ltd. er ejet af Bayerngas Norge AS Group og har aktiviteter i Norge, Danmark og Storbritannien.
Prisen for handlen er ikke offentliggjort." Licitationen

I E.ON Varmes bestyrelse sidder tre kommunalt udpegede bestyrelses medlemmer og to bestyrelses medlemmer, der er valgt af selskabets generalforsamling.

John Vedsegaard

Måske er det den mulighed vi venter på, lad den Danske stat overtage al produktion fra Nordsøen, hvorfor skulle vi proppe penge i diverse tvivlsomme udenlandske selskabers lommer. Gassen tilhører os alle.