Telegram

EU-kommissær vil sikre bedre lovlige veje ind i EU

EU's indenrigskommissær vil have flere penge til kystbevogtning i EU og mindre fokus på at holde folk ude.
Telegram
8. oktober 2013 kl. 13:20

EU's indenrigskommissær, svenske Cecilia Malmström, kommer tirsdag til et EU-møde i Luxembourg med en bøn om flere penge til fælles overvågning og redningsaktioner ud for EU's middelhavskyst.

I kølvandet på sidste uges flygtningekatastrofe med over 230 døde ud for Italien lægger hun samtidig op til, at EU skal tænke sin asylpolitik om.

- Vi må væk fra denne her tendens til at holde mennesker borte så meget som muligt.

- Vi må i stedet se, hvordan vi kan øge lovlige veje ind i Europa for dem, der søger en fremtid, siger Malmström til Sveriges Radio på vej ind til mødet, hvor Italien har varslet en appel om mere EU-hjælp.

Idéen om flere penge og en omlægning af EU's asylpolitik falder dog ikke umiddelbart i god jord hos den danske justitsminister, Morten Bødskov (S).

Han siger på vej ind til mødet, at EU skal omprioritere inden for de eksisterende regler og redskaber. Men at målet må være at holde flygtninge og andre i deres nærområder.

- Det er jo bedst for alle. At vi kan sikre, at folk bliver, hvor de er, hvor de hører til. At de får mulighed for at være i områder, der er præget af ro og stabilitet, siger Bødskov, der vil søge EU-kollegernes opbakning til et danskledet program for Syriens nærområder.

Kommissær Malmström erkender, at hun tidligere flere gange forgæves har forsøgt at få opbakning til en idé om, at man skal kunne søge asyl til EU, endnu mens man opholder sig i udlandet.

Spørgsmålet er nu, om Lampedusa-tragedien kan have ændret den politiske vilje.

- Jeg ved det oprigtigt talt ikke. Det er fortsat et stort kontroversielt område. Det, jeg tror, vi kan enes om, er at anvende vores ressourcer på klogere vis, siger Malmström og bemærker, at kystbevogtningen i Middelhavet i dag er alt for fragmenteret.

Derfor vil kommissæren bede ministrene om flere penge til at sikre, at både som den fra sidste uge kan opdages tidligere.

- Denne her båd kom meget meget nær land, uden at nogen opdagede den. Sådan skal det ikke være.

- Vi må gøre meget mere i forhold til et strategisk samarbejde mellem kystbevogtningen. Det er et europæisk problem, der er brug for europæiske penge. Medlemslandene må også vise, at de kan hoste op med de penge, siger Malmström.

/ritzau/

Philip B. Johnsen

"- Det er jo bedst for alle. At vi kan sikre, at folk bliver, hvor de er, hvor de hører til. At de får mulighed for at være i områder, der er præget af ro og stabilitet, siger Bødskov, der vil søge EU-kollegernes opbakning til et danskledet program for Syriens nærområder."

"siger Bødskov"

Det er er stort problem, at lokale italienske fiskere retsforfølges, i følge gældende EU regler, som menneskesmugler, når de lokale fisker hjælper nødlidende bådflygtninge ud for lampedusa, 1500 bådflygtninge menes druknede i 2013, i farvandet ud for lampedusa, fortalte BBC i går.

Nu bliver Syrierne ikke i Syriens nærområder gad vide, hvad Bødskov vil gøre ved det?

"Idéen om flere penge og en omlægning af EU's asylpolitik falder dog ikke umiddelbart i god jord hos den danske justitsminister, Morten Bødskov (S)."