Telegram

EU-ministre sender kraftigt homo-vink til Rusland

18 EU-lande slår tirsdag fast, at de basale menneskerettigheder bør overholdes til store sportsstævner.
Telegram
1. oktober 2013 kl. 17:10

Sport er et universelt sprog, som bør være sikret mod politiske problemstillinger og krænkelser af menneskerettighederne.

Det slår 18 ministre med ansvar for sports- og kulturområdet fast i en skriftlig erklæring og sender dermed en slet skjult hentydning til Rusland.

Den fælles erklæring kommer i forbindelse med et uformelt ministermøde i Vilnius i Litauen tirsdag.

Her appellerer ministrene til, at værtslande for store sportsbegivenheder som Olympiske Lege, Paraolympiske Lege og verdensmesterskaber overholder de basale menneskerettigheder.

- (Ministrene) anerkender sportens potentiale som et universelt sprog, der bidrager til at lære folk om værdier som respekt, forskellighed, tolerance og fairness som en måde at bekæmpe diskrimination og øge den sociale inklusion, lyder det i erklæringen.

Rettighederne gælder blandt andet diskrimination på baggrund af køn, alder, seksualitet, handicap, race med flere samt ytrings- og foreningsfrihed.

Der bliver ikke nævnt nogle konkrete lande i udtalelsen.

I løbet af sommeren har der dog raset en heftig debat på internationalt plan, efter at værten for de kommende Olympiske Lege, Rusland, vedtog en kontroversiel lov mod propaganda for ikke-traditionel seksualitet.

- Det er bekymrende og kritisabelt, og det er vigtigt, at vi holder Rusland og andre lande fast på basale menneskeretslige internationale forpligtelser, som de tidligere har godkendt, siger Danmarks kulturminister, Marianne Jelved (R), i en pressemeddelelse.

Kulturministeren siger i meddelelsen, at hun står bag erklæringen, som Danmark også har underskrevet.

Erklæringen modtager samtidig opbakning fra europaparlamentariker Morten Løkkegaard (V).

- Det er på høje tid, at man siger fra og får signaleret til russerne, hvad man synes om det, de har gang i.

- Det er kultur- og sportsministrene, der skal reagere, så vi ikke havner i den her dødssyge diskussion om et boykot, hvor sportsfolkene tages som gidsler i et reelt politisk problem, siger han til Ritzau.

De øvrige underskrivere af erklæringen er Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrig, Holland, Irland, Italien, Kroatien, Malta, Polen, Portugal, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland og Østrig.

/ritzau/