Løkkes klimaorganisation afsløret for korruption i 2012

Sydkoreas rigsrevision kritiserede sidste år Global Green Growth Institute for misbrug af offentlige midler.
17. oktober 2013 kl. 15:00Opdateret 17. oktober 2013 kl. 16:20

Skeletterne fortsætter med at vælte ud af skabet hos klimaorganisationen Global Green Growth Institute (GGGI), som Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er formand for.

For blot et år siden blev organisationen afsløret af den sydkoreanske rigsrevision for omfattende korruption og misbrug af offentlige midler, skriver Politiken.

Det sydkoreanske Board of Audit and Inspection udkom med sin kritik i november 2012, mens Lars Løkke Rasmussen var formand for GGGI.

Rapporten omhandler ifølge Politiken efter alt at dømme perioden før Løkkes udnævnelse i maj 2012. Den danske stat har siden 2011 støttet organisationen med i alt 90 millioner kroner.

Enhedslistens Per Clausen kræver en redegørelse for, hvad de danske bistandskroner til GGGI i realiteten er gået til.

- Meget tyder på, at vi fremover skal være mere omhyggelige, når vi udpeger målene for vores støtte til klimaindsatsen i de fattige lande.

- I hvert fald vil vi kræve en tilbundsgående redegørelse for GGGIs aktiviteter, og hvad de danske penge er blevet brugt til, siger Clausen i en pressemeddelelse.

Korruptionsskandalen blev omtalt i sydkoreanske medier, men har ikke tidligere været fremme herhjemme.

Samtidig udtrykte den sydkoreanske rigsrevision kritik af, at GGGI har godtgjort husleje for et bestyrelsesmedlem og ansatte - uden at undersøge huslejens reelle størrelse.

Ifølge det sydkoreanske medie Chosun Ilbo gælder det også fire ansatte på GGGI's kontorer i London og København. GGGI har kontor i FN Byen i Nordhavnen.

Direktøren for GGGIs danske afdeling, Hans Jakob Eriksen, bekræfter rapportens eksistens over for Politiken, men han har ikke kendskab til, om hvorvidt danske medarbejdere er omfattet af kritikken.

Venstres formand og statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen er kommet i modvind, efter at det er kommet frem, at han har rejst luksuriøst i forbindelse med sit job for GGGI, hvor han har brugt mere end én million kroner på 15 rejser for organisationen.

Per Clausen ønsker nu også svar på, hvorfor Venstre-formanden ikke har oplyst Folketinget om korruption-afsløringerne.

På søndag har Lars Løkke Rasmussen indkaldt til pressemøde sammen med GGGI's direktør, Howard Bamsey, i København.

Her vil Løkke efter eget udsagn fremlægge "alle oplysninger om mine møde-, rejse- og opholdsomkostninger".

/ritzau/

Anbefalinger

  • morten Hansen
  • Anders Feder
morten Hansen og Anders Feder anbefalede denne artikel

Kommentarer

olivier goulin

Det var det, jeg tænkte.

Når nu resten kommer frem for dagens lys, skal det nok vise sig at være et gigantisk svindelnummer, i stil med IP Factory. Systematisk misbrug af offentlige bistandsmidler, af hvilke en betragtelig del kommer fra Danmark.

Er jeg den eneste, der lugter en skandale af dimensioner?

/O

Niels Jespersen, Morten Lind, morten Hansen, Henrik Rude Hvid, peter fonnesbech, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Marianne Rasmussen, Carsten Mortensen, Janus Agerbo, Per Torbensen og Peter Ole Kvint anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

sikke en overraskelse...

uffe hellum, morten Hansen, Henrik Rude Hvid, Ib Hansen, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Henrik Darlie, Carsten Mortensen, Aleksander Laursen, Peter Ole Kvint og Jens Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Ole Kvint

Jeg tror at Lars Løkke Rasmussen har optjent muligheder for private rejser ved at købe de dyreste rejser.

Morten Lind, morten Hansen og Lars B. Jensen anbefalede denne kommentar

Der er ikke så mange vindere i denne sag. Hverken VK-regeringen, der anbefalede støtten til den sydkoreanske organisation, eller den nuværende statsminister, der udtrykte sin stolthed over Løkkes udnævnelse til leder af foretagendet.
Men spændende skal det blive at følge næste afsnit af showet.

Morten Lind, morten Hansen, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Ole Olsen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Steen, nej Rosenkrans-Theil lignede længe en vinder med sin skarpe kritik af Løkke, men taber det hele igen idag ved på tv at forsvare GGGI og regeringens opbakning til den suspekte organisation. Vi danskere er nødt til at være med så vi kan dreje organisationen i en mere demokratisk og mindre korrupt retning. Hallo, du!

Heinrich R. Jørgensen, Morten Lind, morten Hansen, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Det kunne være interessant at vide, hvad lille Lars fra Græsted har tilført 'nogen'.....sådan en honorering er jo ikke gratis!

1.
Sydkorea ligger nede på en 47. plads på Transparency International's korruptions liste for 2013, så det kan næppe overraske.

2.
Enhver formand med respekt for sig selv for en sådan organisation som GGGI i Østasien, ville flyve på 1. klasse og selvfølgelig bo på luxushoteller. Løkkes fejl har i denne sag været, at han ikke er østasiat, og det burde han have sagt sig selv.

Først den ene vej
og så den anden vej
og tju og tju og skomagerdreng.. (gentag)
Skomagerdrengen er et svin
for han drikker brændevin (gentag)

Et prima match at få Lars Løkke Rasmussen ind som formand for 3GI.
Hvilket geni fandt dog på det?

Morten Balling

Nu er LL så blevet taget med fingrene i kagedåsen (endnu en gang), men er jeg virkelig den eneste som trods min apati mod LL, aner andre ugler i mosen. Hvordan i himlens navn, kan Danmark være med i GGGI? Tror folk virkelig at LL er den eneste der har været grådig? Selvom HTS ikke kan "klandres for noget" ift. hendes "skattesag" pga. forældelse, stank det langt væk, at hun også havde prøvet at mele hendes egen kage. Samtidig er den nuværende regering, med HTS ved roret, sprunget fra valgløfte på valgløfte, med en "hvad havde i forestillet jer" attitude. Det er de to kommende statsministerkandidater?!? Fadølsbamsen eller Gucci damen?

I dag kan man læse at en anden GGGI medarbejder har fået udbetalt "alt for meget" støtte til barnets uddannelse?!? Hvordan kan det være at GGGI overhovedet udbetaler penge til medarbejderes børns uddannelse? De betaler åbenbart også medarbejderes bolig. Hvad betaler de ellers for? Og er GGGI specielt slem, eller er det standarden for alt det vi poster penge i?

GGGI er en organisation, som arbejder for at vi kan forbedre miljøet, samtidig med at vi skaber vækst. Vækst, vækst og atter vækst. Tidligere idag læste jeg en artikel om en økonom, der spåede USA's bankerot inden for ti år. Dér kan man snakke om vækst, der er løbet helt af sporet. Jeg kan med min bedste evne ikke se at vækst i sig selv er positivt. Kun at det er noget skidt for miljøet. Og miljøet har det i forvejen ikke alt for godt.

Og hvordan kan politikere som lærer at gentage de samme indstuderede sætninger, så de kan fyre dem af ved kritiske spørgsmål, og dermed undgå at svare, se sig selv i spejlet? Hvordan kan de journalister, Cand Comm'ere, og hvad ved jeg, som på vores allesammens regning har fået deres uddannelse, bruge den på at lære politikere (og andre) at snakke udenom? Jeg får fysisk kvalme af at se Trane og Pind i disse dage, men jeg har også set politikere fra den anden side af tinget kvaje sig, så det drev ned ad væggene. Fælles for dem alle, er at de aldrig svarer på tiltale.

Hvis dette land havde været et firma, som havde solgt mig en serviceydelse, ville jeg med stor sandsynlighed kunne hyre en advokat til at skaffe mig mine penge tilbage, fordi jeg ikke havde fået det, jeg havde betalt for. Til de naive sjæle som vil påstå, at vi lever i et demokrati, og at jeg bare kan bruge min borgersikrede indflydelse: Wake up and smell the coffee!

Det eneste jeg ser mig omkring er mennesker, der tænker på karriere, ikke at blive taget i "noget", rentefrie lån og likes på Facebook.

Stop toget! Jeg vil gerne af!

Ja, det bliver en spændende søndag den 20. oktober, den 21. søndag efter Trinitatis.
Her vil formanden og direktøren for GGGI, efter kirketid, ved Højpressen fremlægge alle bilag omkring GGGI's omfattende møde-, rejse- og opholdsaktiviteter, for menigheden af journalister.
Spændende om meningsdannerne bryder ud i jubelsang. :-)

Enhedslistens Per Clausen kræver en redegørelse for, hvad de danske bistandskroner til GGGI i realiteten er gået til.
- Meget tyder på, at vi fremover skal være mere omhyggelige, når vi udpeger målene for vores støtte til klimaindsatsen i de fattige lande.
- I hvert fald vil vi kræve en tilbundsgående redegørelse for GGGIs aktiviteter, og hvad de danske penge er blevet brugt til, siger Clausen i en pressemeddelelse.
Korruptionsskandalen blev omtalt i sydkoreanske medier, men har ikke tidligere været fremme herhjemme.

"Mere omhyggelige", mon ikke?! Har man ikke nogen ansat til løbende due diligence i sådanne sager? Det tog Informations læsere et kig på GGGI's hjemmeside og en hurtig Googletur på nettet at lugte lunten. Og ifølge Informations ligeledes vakse journalister var der også folk i andre etablerede organisationer, der havde luret, at GGGI er mestendels varm luft.

Hvordan undgår Danske embedsmnd at læse nyheder i de koreanske medier om projekter, man selv er formand for og poster 90 millioner i, og hvordan undgår den hjemlige direktør for GGGI at blive nysgerrig på, om danskere er direkte involveret:

Direktøren for GGGIs danske afdeling, Hans Jakob Eriksen, bekræfter rapportens eksistens over for Politiken, men han har ikke kendskab til, om hvorvidt danske medarbejdere er omfattet af kritikken.

Kun i en kultur af korruption, uduelighed og cronyisme. Tør Enhedslistens Per Clausen kridte banen op for alvor, eller er han også bare ude på at score lidt billige point ved at rejse sagen?

Morten Balling

Ah... Det hjalp at få skrevet ovenstående. Nu kan jeg ikke lade være med at gå og smågnække over LL's fuldstændige ublu mangel på beskedenhed. Men jeg vil stadigvæk gerne af toget :)

Måske det var på tide,helt at droppe den NGO administration eller koncept for brug af offentlige midler,det her er ikke et enkelt stående tilfælde,langt fra.

Er jeg den eneste, som får den tanke, at det var pay back time, da HTS anbefalede LLR til 'uriasposten' i 3GI?

Utroligt!! Efter 2 års enormt hårdt og solidt arbejde i regeringen, uden en antydning af folkelig opbakning. Er det en skide luksusrejse der redder regeringens RØV.

Hvor er politik dog banalt