Elbæks nye parti: Vi peger på Helle Thorning

Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen stiler mod Folketinget med Helle Thorning som statsministerkandidat
27. november 2013 kl. 11:25Opdateret 27. november 2013 kl. 12:29

Det nye parti Alternativet, som er stiftet af blandt andre den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk, peger på Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister.

Det slår Elbæk fast ved præsentationen af det nye parti, der har bæredygtighed og iværksætteri som de store mærkesager.

- Noget af det, vi håber på, er, at kunne placere os et tredje sted, hvor diskussionen også kan blive en anden. Men vi er ikke i tvivl om, at hvis det var i dag, vi skulle pege på en statsminister, ville statsministeren hedde Helle Thorning-Schmidt, siger Elbæk.

Men han understreger, at det nye parti vil have en nu politisk kultur, som kan udfordre både venstrefløjen på miljø- og bæredygtighedsdagsordenen, mens højrefløjen vil blive pustet i nakken, når det gælder iværksætteri.

- Vi udfordrer alle, men der er også potentiale for at samarbejde med alle, siger han.

Et succeskriterium for det nye parti bliver i første omgang at få samlet de 20.000 underskrifter, der kræves for at blive opstillingsberettiget til Folketinget.

Dernæst går Alternativet efter at få nok stemmer til at komme over spærregrænsen, så Uffe Elbæk ikke længere kan kalde sig partiets eneste repræsentant på Christiansborg.

- Vi håber da, at vi går op ad trappen derude på valgaftenen og kan sige, at vi i hvert fald har fået fire mandater ind. Vi er jo ydmyge, siger Elbæk.

Netop ydmyghed er en af partiets seks kerneværdier, der også omfatter mod, generøsitet, gennemsigtighed, humor og empati.

Derudover har Alternativet nogle overordnede politiske pejlemærker, men et egentligt partiprogram findes ikke. Det skal først udvikles i samarbejde med vælgerne på såkaldte "folkelige, politiske laboratorier" rundt om i landet frem mod folkemødet på Bornholm næste sommer.

Uffe Elbæk frygter dog ikke, at det nye parti bare vil samle en flok mennesker, som er imod det bestående, uden nødvendigvis at være enige om særlig meget andet.

Han er parat til at afvise bejlere, der ikke har det samme værdigrundlag som folkene bag partiet.

- Vi ved godt, at vi kan komme i en situation, hvor der er folk, som egentlig gerne vil arbejde sammen med os, som vi siger pænt nej tak til. Jeg tror ikke, det kan være anderledes, siger han.

Foruden Uffe Elbæk er Alternativets talspersoner Josephine Fock, der er sekretariatschef i Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) og Torsten Gejl, direktør i virksomheden OCN.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Eddie Nielsen
Eddie Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Grethe Preisler

Det var lige,hvad der manglede i at gøre dagen derpå til at leve med:

Et nyt ALTERNATIV til de radikale 'sligrefise', som hverken kan beslutte sig for at sjoske videre i hælene på Margrethe Vestager eller søge ly for regnen under Anders Samuelsens markise.

Hør, var det ikke Skræp der klang? Uffe hin Spage er vågnet til dåd.(undskyld)

Torben K L Jensen, Thorbjørn Thiesen, Alan Strandbygaard og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Hvis du var smart, Uffe, så pegede du på Johanne Schmidt-Nielsen.

Helle er ikke populær.

randi christiansen og Henrik Rude Hvid anbefalede denne kommentar

Hvorfor skulle det være "alternativ", når Uffe stifter et nyt parti? Vi har jo allerede LA som hjemmested for korrupte folk. Så mon ikke "Alternativet" er et alternativ i forhold til LA for folk, der kan lide nepotisme og andre former for korruption?

Og: "Fock & Gejl" som talspersoner - helt ærligt, det er lidt for meget!

Mon ikke vi snart finder ud af, at Uffe har drillet os, og det her er et satirisk kunstprojekt?

lars abildgaard, Brian Pietersen og Michael Madsen anbefalede denne kommentar

Uffe: tag Allan Simonsen med i jeres parti - så kommer I i det mindste ind på populisme/protest mod vild med dans ;)

Er der ikke efterhånden nok partier på midten? Mon ikke "Alternativet" lider samme skæbne om et par uger, som Ammitzbøll‎s "Borgerligt Centrum"?

Midten har efterhånden dokumenteret, at den ikke formår at gavne andet end kapitalen, eller lave andet en bureaukrati, lappeløsninger og fattigdom (Røde Kors uddeler nu mere nødhjælp i EU-lande, end i Afrika*).
Midter- og højrefløjene har ikke formået at løse nogen kriser - men har tværtimod skabt større ulighed, fattigdom, polarisering og utryghed. De eneste, der formår at give reelle svar på krisen, er venstrefløjen; det eneste, der kan afhjælpe krisen og uligheden, er afbureaukratisering af den offentlige sektor (altså reel afbureaukratisering; ikke nedskæring på de "varme hænder"), nationalisering af sektorer, der er essentiel for samfundet (hospital, sundhed, post, transport, bank, uddannelse, omsorg etc.), samt krav om, at min. 51 % af pladserne i en virksomheds bestyrelse, skal besiddes af virksomhedens egne arbejdere. Med sådanne 3 tiltag, er vi godt på vej i den rigtige retning.

* http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2013/11/03/104129.htm

"Skattelettelser er den rette vej frem".
Hvor mange arbejdspladser, primært industriarbejdspladser, er det nu, der er rykket ud af Danmark i de sidste 13 år, under skattelettelses-paradigmet? Er det ikke 150.000?
Hvis skattelettelser faktisk virkede, burde fortegnet på dette tal så ikke ændres?

Janus Agerbo, Keld Sandkvist og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Hvis Uffe Elbæk virkelig ønskede at få indflydelse og ikke bare savner rampelyset, ville han sikkert kunne påvirke både mere og bedre, som lobbyist. Ikke mindst i betragtning af det ret betydelige netværk han efterhånden må have fået opbygget både inden og uden for Christiansborg.

Men så ville han jo ikke længere selv være så synlig.

Niels Ishøj Christensen

Hej Uffe, det går altså ikke at søsætte et nyt politisk parti uden at have et hug og stikfast, gennemarbejdet politisk program at gå ud fra! Bæredygtighed - hvordan? Ny politisk kultur - hvilken en? Mod, generøsitet, gennemsigtighed, humor og empati - skal interesserede gennemgå en psykologisk test og godkendes af dig før de kan blive medlemmer af "Alternativet"?.

Brian Pietersen, Niels-Holger Nielsen, Rasmus Knus, ellen nielsen, Benjamin Bach og Marianne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Karen von Sydow

Dennis Baggers Laursen,
bare af ren interesse, hvor i verden har man implementeret denne påståede eneste 3-trinsmodel ud af krisen?

Niels Engelsted

Fraktionskampene i det Radikale Venstre fortsætter. Først brød Naser Khader ud med Ny Alliance, så mislykkedes Morten Helwegs kup mod Margrethe Vestager, og Simon Emil Ammitzbøl der var udpeget som patsy blev løsgænger. Så købte Saxobankdirektøren Ny Alliance, fyrede Naser og gjorde Anders Samuelsen til formand og skiftede navnet til Liberal Alliance. Så hentede Liberal Alliance den stakkels Simon Emil ind. Nu laver Uffe Elbæk så endnu et radikalt parti med navnet Alternativet for grønne entreprenører og kaospiloter. Hvor mange radikale partier er der i grunden plads til i Folketinget.

lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Det frygtelige og sørgelige i dagens Danmark er, at vækst og konkurencestaten altså regeringen, er tæt forbundet til og understøttet af, de private gældsætningsproblematikker og finanssektorens derfra kommende magt, og liberalistiske indirekte krav til regeringens politik.

Manglende alternativ til befolkningen vil resultere i var der valg idag, at et flertal af stemmerne vil gå til fordel for en liberalistisk regering, for liberalismen sikre borgeren økonomisk, inden for det aktuelt opbyggede system.

Den illigetime finanssektor, der reelt kun eksistere på grund af borgerne har holdt hånden under den, holder liberalisme og blåt flertal til magten.

Det at være socialist, tilhænger af velfærdssamfundet og solidarisk med dem der har brug for hjælp i Danmark idag, skal ikke genopfindes, men vi der mener det alvorligt, skal stå fast.

"Alternativet" er ikke svaret for mig, men nytænkning og udvikling er godt, ikke mere HTS efter smag.

Niels-Holger Nielsen

I grunden synes jeg Niels Engelsted siger, hvad der skal siges her, men jeg kan ikke bare mig: RV er dansk politiks kaotiske centrum.

Niels-Holger Nielsen

Hvis enhver amatørpolitiker danner sit eget parti, bliver der virkelig noget at vælge imellem. Farven på lokumspapiret bestemmer vi selv.

Hvad skal vi dog med endnu et borgerligt midtersøgende parti?

Hvad vi har brug for er reelle alternativer til enhedslisten og som kan komme ind og tage pladsen i det vaccum som er opstået efter at SF forlod venstrefløjen, så nej vi ikke har brug for er flere borgerlige partier, men ak og ve borgerlige indstillede politikere er desværre de eneste der efterhånden har råd til at opstarte nye partier.

Vi prøver lige igen

Hvad skal vi dog med endnu et borgerligt midtersøgende parti?

Hvad vi har brug for er reelle alternativer til enhedslisten og som kan komme ind og tage pladsen i det vaccum som er opstået efter at SF forlod venstrefløjen, så nej vi har ikke brug for flere borgerlige partier,

men desværre ser de borgerlige indstillede politikere ud til at værre de eneste der har de fornødne resurser til at opstille.

Michael Kongstad Nielsen

Det lyder da godt. Lidt løst i kødet måske, men konturerne til noget spændende er der. Med rødder i noget ældgammelt radikalt måske, i andels- og husmandsbevægelse, folkehøjskoler etc., eller træk af de grønne partier i Europa, miljøbevægelse, bæredygtighed, Den store Omstilling.

Men det er godt nok ikke særligt konkret. Én af de seks kerneværdier hedder:
"Generøsitet. Alt, hvad der kan deles, skal deles med dem, der har lyst."
Gælder det også overskuddet i de første igangsættervirksomheder, økonomisk demokrati, medarbejderindflydelse, medejerskab, fællesløn?

Og så er det lidt dumt at melde så firkantet ud med at pege på Helle Thorning.

Burde "Alternativet" ikke i sagens natur pege på et, øh, alternativ?

lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Knus, Michael Kongstad Nielsen og Mikkel Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

'Og så er det lidt dumt at melde så firkantet ud med at pege på Helle Thorning.'

Sådan er vores system jo. Enten skal man pege på neoliberalismens forsvarere fra højre, eller ditto fra venstre, ellers kan man virkelig ikke tages alvorligt;-):-)

Niels-Holger Nielsen

Endnu et parti, som ikke sætter sig op imod korporatismen er inderligt overflødig og bidrager kun til den almindelige camuflage af magtens sande ansigt.

Som kaospilot skulle han måske mere finde startmotorens - for at sætte gang i kaos
- for derefter at ekstrahere hvad der komme for en tid være en stabil struktur.

Ved at pege på Helle Thorning - træder han på bremsen Hun er så forudsigelig som om Fogh havde en bagdør til hendes maskinrum - hvis man må sige sådan om en kvinde uden hun tager det for nært at blive kaldt "maskinen"

Måske Uffe har svært ved at huske hvor starteren sad og ufrivilligt kom til at træde på bremsen.

- Prøv igen Uffe -

Sider