U-lande henter inspiration ved dansk kommunalvalg

Folk fra 10 lande besøger i disse dage Danmark for at blive klogere på kommunalvalget og det danske demokrati.
17. november 2013 kl. 18:00

Bhutan, Bolivia, Ghana og Zimbabwe er blandt de 10 lande, der har sendt repræsentanter af sted til Danmark for at overvære kommunalvalget på tirsdag.

Det er Institut for Flerpartisamarbejde (Dipd), der står bag inspirationsturen for landene fra Asien, Sydamerika og Afrika.

Turen skal blandt andet gøre gæsterne klogere på, hvordan kandidater til kommunalvalget udvælges, hvordan de gør sig klar til en kampagne, og hvordan kvinder bliver inkluderet i kommunalpolitik.

- Vi vil vise i praksis, hvordan det danske demokrati fungerer på det lokale plan med de styrker, vi selv synes, det har. Men vi skal også diskutere svagheder såsom unges valgdeltagelse og repræsentation af kvinder, siger formand for Dipd, Bjørn Førde.

Mandag og tirsdag skal de udenlandske gæster blandt andet dele foldere ud på gaden, møde borgmestre og lokale politikere rundt omkring i landet.

Derudover skal de overvære selve stemmeafgivelsen ved kommunalvalget.

En af dem, der viser de besøgende lokale politikere, græsrødder og embedsmænd rundt, er byrådskandidat Bent Andersen (S) fra Esbjerg.

Han har oplevet, at gæsterne især er interesserede i at få svar på, hvordan vi i Danmark sikrer os mod valgsvindel.

- De synes, at det var sjovt, at jeg og min kollega overhovedet ikke kunne komme i tanke om en kandidat i Danmark, som har ment, at der var valgsvindel, siger Bent Andersen.

Også kvinder i politik er et emne, som gæsterne gerne vil debattere.

- De er meget interesserede i at snakke om, hvordan partierne internt sikrer, at kvinder, der stiller op i politik, får lige så gode vilkår som mænd, siger Bjørn Førde.

Repræsentanterne fra u-landene har alle tilknytning til politik. Sidst i besøget skal de gøre status over, om de vil tage nogle tiltag fra Danmark med til deres hjemlande.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Georg Christensen

Det første største og eneste "ord", som er istand til at diffinere demokratiet er: Demokratiet kan kun opbygges nedefra og opefter, Det enkelte individ i fællesskabets enighed og viljen til forståelse for hinanden, forenet står sammen, og bygger en kommune "fællesskab" op som så i forhandling med andre fællesskaber, finder løsninger på fællesinteresserne, medens særinteresserne ikke overhøres men tages alvorligt men kun i fællesskabet´s interesse. Vores nuværende vestlige demokrati forståelse, har i alt for høj grad ændret sig til særinteresse forståelse, som så bare ender i diktaturlignende forståelse. LIge her ligger kommunalvalgenes styrke, her har de forskellige fællesskaber muligheden for at vælge deres ledere, uanset parti farve. Ledere, som deres fællesskab tror på, at ville virke for deres fællesskab, ledere, som ikke lader sig forstyrre af særinteresser eller centralstyrings modeller. Kun når fællesskaberne er forenet kan "stater" virke, og centralstyrings modeller opstå.

Det er ikke kun U-landene,men også I-landene, som trænger til en genopfriskning af demokrati forståelsen.