Telegram

Dopingmiddel kan hjælpe depressive

Epo kan forbedre hjernens evne til at vedligeholde sig selv, en funktion der kan være nedsat hos depressive.
Telegram
23. december 2013 kl. 11:10

Epo gør ikke kun cykelryttere hurtigere, dopingmidlet kan også være med til at hjælpe patienter ud af deres depression. Det skriver Videnskab.dk.

Et studie fra en forskergruppe fra Region Hovedstadens Psykiatri har vist, at epo har gavnlige effekter for depressive.

- Epo forbedrede forsøgsdeltagernes hukommelse, og samtidig oplevede de, at deres livskvalitet og psykiske velbefindende blev løftet, siger forsøgets leder, psykolog Kamilla Miskowiak, til Videnskab.dk.

Epo har nogle beskyttende egenskaber, der stimulerer hjernen til at danne nye neuroner og nerveforbindelser. Forskning tyder på, at netop de funktioner er nedsat hos mennesker med depression.

- Der findes ingen antidepressiv medicin, hverken den, der bliver brugt nu, eller den, der er i støbeskeen, som har en direkte og hurtig indvirkning på hjernens plasticitet. På den måde er epo ret unik, siger forsøgslederen.

Epo kan forbedre hjernens plasticitet, dens evne til at vedligeholde sig selv, og forhindre den i at skrumpe.

Hos patienter med en længerevarende depression kan hjernens hukommelsesområder, hippocampus, skrumpe med op til 10 procent.

Mange depressionspatienter behandles gennem terapi, men patienter med nedsat hukommelse kan have svært ved at få noget nyttigt ud af terapien, fortæller Kamilla Miskowiak.

- Hvis patienterne samtidig får epo og dermed en bedre hukommelse, vil de måske få mere ud af terapien, siger hun.

/ritzau/