Enhedslisten giver Vilhelmsen næse for Zornig-million

Enhedslisten indstiller, at Annette Vilhelmsen får en næse for tildeling af Zornig-million.
11. december 2013 kl. 15:28Opdateret 11. december 2013 kl. 15:50

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) kan fortsætte som minister trods sagen om den million kroner, hun på direkte tv lovede til Huset Zornigs kampagne Stemmer på kanten.

Hun får dog kritik for sin ageren i sagen i form af en såkaldt næse.

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, har haft de afgørende stemmer i forhold til at uddele den alvorlige kritik, og det er altså blevet ved en næse, fortæller Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen.

- Enhedslisten indstiller, at Annette Vilhelmsen får en næse, siger Finn Sørensen til Ritzau.

Tirsdag trak Enhedslisten tæppet væk under justitsminister Morten Bødskov (S), fordi han havde løjet for Folketingets Retsudvalg. Men så langt var det ikke nødvendigt at gå med Vilhelmsen, fortæller Finn Sørensen.

- Der er ingen tvivl om, at Vilhelmsen har opført sig utroligt klodset, men det er to forskellige sager. Bødskov stak en løgn, og det gjorde Annette Vilhelmsen ikke.

- Den anden forskel er, at Bødskov ikke viste vilje til at rydde op, men det har Annette Vilhelmsen klart gjort. Hun har taget flere initiativer og sat en uvildig advokatundersøgelse i gang, siger Finn Sørensen.

Netop advokatundersøgelsen gør, at Venstres Jakob Engel-Schmidt betegner kritikken som alvorlig. Han siger, at der er enighed i socialudvalget om, at Annette Vilhelmsen skal have næsen:

- Det er en stor næse med vorter på, siger Jakob Engel-Schmidt.

På vej ud fra samrådet ville Annette Vilhelmsen ikke forholde sig til udsigten til at få en næse. Men hun erkendte, at forløbet ikke har været kønt.

- Jeg har redegjort for det her forløb så godt, som jeg har kunnet. Jeg har beklaget det og synes, at det er alvorligt. Og det er også det, jeg har givet udtryk for i dag, siger hun.

- Jeg har hilst samrådet velkommen. Jeg synes faktisk, der har været nogle gode spørgsmål og en oprigtig interesse for at komme til bunds i det her. Og det er også min interesse.

SF-formanden har fået kritikken på grund af sit løfte om en million kroner til Stemmer på kantens Lisbeth Zornig Andersen.

I lang tid benægtede hun, at projektet havde fået særbehandling, men det erkendte hun forud for onsdagens samråd.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vilhelmsen bliver reddet af tåbeparagraffen!

Folketinget kan simpelthen ikke fyre hende, for hvor mange folketingsmedlemmer ville være tilbage, hvis intelligens- og empati-kriterier skulle afgøre deres fremtid.

Skuffende af EL. De tør kun fyre ministre når det ikke er farligt for regeringens overlevelse.
Selvfølgelig burde hun være røget ligesom Bødskov og bliver det ikke fordi det ville koste regeringen livet.

Finn Thøgersen, Lis Jeppesen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Henrik Danstrup og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Det er okay med en næse, og det havde været okay med en stor næse til Bødskov, men Ø havde hævnmotiv desværre, de missede selv finansloven. De nederlag vil de ikke vedkende sig, Faktisk var Bødskov andel i PET historien mindre end AW,fadæse men hos Ø kommer det an på, hvem man bedst kan lide. Det var AW og MB, sådan er politik, når det er grimt.

erik mørk thomsen

Nå man stikker en løgn, så er det ud, efter Enhedslisten
Nå man giver venner 1 mill, ulovligt, skal man kun havde en næse, efter Enhedslisten
Pøj for fanden, en dårlig smag i munden, de må havde

Lis Jeppesen, Rune Petersen, Anders Hede, Flemming Scheel Andersen og Torben Selch anbefalede denne kommentar

Vilhelmsens pludselige kl. 6 om morgen ønske om en advokat-undersøgelse, forsøges givet Enhedslisten et legitimt ønske om at skåne hende, virker søgt - om ikke plantet af Claus og Ehnedslisten.

Jeg undrer mig over sprogbruget.

"Enhedslisten fælder Bødskov"
"Enhedslisten giver en næse"

Er Enhedslisten den egentlige magthaver i Danmark. Eller hür?

Rasmus Kongshøj, Niels Mosbak og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Sørensen

Det er trist og deprimerende ud over alle grænser. Løgn på løgn på løgn og en masse patos til at legitimere løgnene med.

Lis Jeppesen, Rune Petersen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Hvis ikke EL er parat til at fælde regeringen kan de ikke stille et mistillidsvotum til Annette Vilhelmsen.

Hvem er der tilbage i SF, der har pondus til at man kan give dem ministerpost???
Selv Anne Baastrup har mistet en del af sin troværdighed.

Rasmus Kongshøj og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Enhedslisten er stadig ikke kyniske nok. Hvis de vil opnå respekt i tinget, må de smide uduelige minstre på porten. I den sammenhæng er det vel lige meget om det skyldes løgn eller inkompetence.

Kan vi ikke snart få et folketingsvalg?

Med venlig hilsen
Lennart

Finn Thøgersen, Morten Olesen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen og Marianne Christensen anbefalede denne kommentar

Er Enhedslisten den egentlige magthaver i Danmark?

Næh, men det er jo dem, der gør, at regeringen har et flertal bag sig - det er derfor de har indflydelse i disse spørgsmål.

Ha, jeg har lige vundet en flaske Amarone fra min hustru. Hun påstod at EL ville fremstå som hyklere hvis de ikke trak tæppet væk under A. Wilhelmsen og at de hellere villle have et valg end at fremstå som hyklere, jeg sagde at de ikke turde tage det valg nu.

Og nu bliver hele sagen med ELs hjælp begravet under metertykke lag af udenomssnak med en advokatundersøgelse.

Men jeg bliver nok tvunget til at dele med min hustru.

Torben Selch, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Flemming Scheel Andersen, Levi Jahnsen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Torben Nielsen: "Er Enhedslisten den egentlige magthaver i Danmark?"

Nej, det har Enhedslisten ikke mandater nok til at være. Hvilket med al tydelighed fremgår af, at regeringen siden sin tiltrædelse har foretrukket at gennemføre sine politiske reformer i samarbejde med partier fra 'højre side i salen og betale, hvad det koster, frem for at gå på kompromis med sit parlamentariske grundlag eller støtteparti, som de også kalder Enhedslisten ved festlige lejligheder.

Enhedslisten er kun 'tungen på vægtskålen' i sager som denne, hvor regeringen kommer så meget i karambolage med sine foretrukne forligspartnere, at de fristes til at vælte den i utide. Og anderledes bliver det ikke, før regeringen har 'siddet på magten' i de 4 år, valgperioden løber, og ikke længere kan udskyde konfrontationen med vælgernes dom.

Take it or leave it. Sådan fungerer det repræsentative demokrati i DK anno 2013, hvor alle partier på nær Enhedslisten og Liberal Alliance gør krav på at være midterpartier (eller centrumdemokrater, som salig Erhard Jakobsen kaldte det).

Spørgsmålet, Michael Møller stiller, kan besvares ret klart. Begunstigende forvaltningsakter kan ikke tilbagekaldes, og da bevillingen er taget fra en eksisterende pulje, kommer spørgsmålet om tilbagebetaling slet ikke på tale.

Niels Engelsted

I den romerske hær havde man et princip, der hed decimering. Når tropperne havde kvajet sig, henrettede man ikke alle misæderne men kun hver tiende. Man havde trods alt brug for sine soldater. Princippet, der også blev brugt mod franske mytterister under Første Verdenskrig, forekommer fornuftigt. Hvis man skyder alle, skyder man jo sig selv i foden. Hele slagmarken bliver overladt til fjenden. At statuere et eksempel er simpelthen det rigtige og mere end nok. Alt andet vil være værre end tåbeligt.

Hvis man altså forstår analogien.

Det er nu ikke det værste at bruge en mil på, mennesker der lever deres live på kanten, man kan jo kun ønske at deres stemmer bliver mere tydeligere i samfundet.
Man skal passe på med at kaste med sten, når men selv.........

Samrådet afslørede den mest inkompetente minister i nyere tid. At EL freder hende og vælter Bødskov er kreperligt. Jeg har hermed mistet respekten også for dette parti, og håber nu, at der starter et nyt parti inden næste valg, da jeg ellers ikke har nogen at stemme på. Og det skal ikke være et parti startet af en ex-radikal !!!

JEG ER DYBT RYSTET

Har lige set i aftenshowet Ritt Bjerregaard og Søs Marie Serup give karakterer til regeringen -

Herunder blev nævnt Bødskov sagen, hvor til Ritt sagde at hun ikke forstod hvorfor EL ikke havde henvendt sig til Bødskov for at høre hvad der skulle til for at han kunne fortsætte som minister, at EL kunne have fået meget ud af dette og som de har afskåret sig fra ved at fælde ham. Hertil sagde Søs Marie Serup, at hun mente at det var Bødskov der skulle have henvendt sig til EL med denne forespørgsel.

En gammel garvet S politikker og en forhenværende rådgiver for V -

Er det virkelig sådan det foregår bag kulisserne i folketinget?

Man tør slet ikke tænke på hvad er der foregået i tidligere år da Ritt sad i folketinget/og på en ministerpost, når sådan 2 garvede personer kommer med udtalelser og ideer om hvordan der kan handles for at fortie og forpurre at løgne kommer til vælgernes kendskab, for at klæbe til taburetten. Magtens korridor er åbenbart = løgnens korridor.

Det kom også frem, hvorfor EL ikke væltede Annette Vilhelmsen til trods for at det hun har lavet er lige så alvorligt og slemt som Bødskov´s fadæse. Det var da også en tynd kop te, da El begrundede en næse til Annette V.

Havde EL væltet Annette Vilhelmsen ville det betyde at HTS var nødt til at udskrive valg, da det er et stort mistillidsvotum til regeringen når der er mistillid til en partiformand i en regering.

At EL ikke er interesseret i et valg nu, er hvad det er, men at de ikke er farveblinde er ikke rigtigt i denne sag, de burde have fældet Annette V.

Der er da ikke noget at sige til at folk er trætte af politikkerne der forvalter vores penge, nu har Annette V lige kostet os 1 mill. ekstra, men det værste er at vælgerne ikke kan stole på ærlighed blandt politikkerne.

Jeg er i hvert fald dybt rystet.

Ro på folkens...

Denne "næse" til Annette Vilhelmsen var en GOD næse!!!!

Hvis en politiker har trådt i spinaten og får en næse, så er det for en gang skyld gået til et godt formål - og ikke på baggrund af en politikers egen selvtilstrækkelighed.

Rasmus Kongshøj

Enhedslisten sendte Bødskov ud på udskifterbænken, som tak for sidst for regeringens finanslovssvigt. Det er tydeligt nok. Derefter stod det 1-1. Havde man også fældet Vilhelmsen, ville det opfattes som en aggression fra listens side, og regeringen ville have fået svært ved ikke at vælge. At miste to ministre i løbet af så kort tid - især når den ene minister er formand for et regeringsparti - ville regeringen ikke have accepteret.

Der ville blive udskrevet nyvalg, og det ønsker Enhedslisten ikke. Analysen ser ud til at være den, at man holder hånden under regeringen, dels fordi Lars Løkke opfattes som et større onde, dels fordi man ikke tør tage den mediestorm, der ville komme, hvis man væltede regeringen. Man frygter at det samlede politiske parnas fra ministre til yngste journalistpraktikant, ville få held til at overbevise vælgerne om at det var Enhedslistens "skyld" at den "røde" regering blev skiftet ud med en blå.

Jamen hvad så med sagerne? Er Bødskov en større forbryder end Vilhelmsen? - Disse spørgsmål ville give mening, hvis vi levede i en retsstat, hvor overtrædelser af loven blev bedømt og straffet af en upartisk instans. Sådan forholder det sig imidlertid ikke. I et parlamentarisk system som vores, er spørgsmål som disse imidlertid irrelevante. Der er ministre, der har måttet gå af for mindre forseelser, og der er ministre, der er sluppet af sted med langt værre - og åbentlyst kriminelle - handlinger.

Et mistillidsvotum handler ikke om retfærdighed, det handler om at pisse sit territorium af og spille med musklerne. Det handler om hvilken abe, der er den stærkeste i zoo. Det kan man så synes om, eller lade være med, men så længe man har et system, hvor det er politikere, der bedømmer politikere, så vil resultatet være sådan.

Torben Selch, Marianne Christensen, Flemming Scheel Andersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Derimod,var Morten Bødskovs afgang som minister den eneste vej, og havde langt, langt alvorlig karakter end Vilhelmsens venligsindede og godhjertet handling - til trods for af fejldisponeringen ikke fulgte de gængse regler. Det tror jeg godt de fleste kan leve med.

"Er det virkelig sådan det foregår bag kulisserne i folketinget?"

Ja. Det er jo set før at en højtstående politiker dummer sig, men alligevel bliver bakket op. Det er som om kritikken forstummer når det virkelig gælder. Målet helliger midlet.

Ved ikke om Ritt Bjerregaard har lidt mere indsigt i hvad der er foregået, men det forekom mig ikke helt usandsynligt at Enhedslisten skulle have luftet tanken om at sige stop til regeringen før de luftede den offentligt.

I øvrigt har medierne generelt sådan en nultolerancepolitik, så konflikter altid bliver blæst maksimalt op. I sagen her kan man vælge et principielt synspunkt at det er forbudt ved ministerdødsstraf at komme med en løgn, eller man kan vælge et pragmatisk synspunkt at det i det store hele nok har været ret ligegyldigt. De kom jo afsted alligevel.

Det triste ved nultolerancepolitikken er at det gør det svært for udøvende politikere at være ærlige. Det er selvfølgelig omvendt positivt at (åbenlys) korruption og lignende ikke bliver tolereret.

Grethe Preisler

@Lis Jeppesen,
You ain't seen nothing yet. De er sure, sagde ræven om rønnebærrene.

Vent til du bliver lige så gammel som undertegnede (76). Så skal der mere til for at om ikke at "ryste" så i hvert fald forbløffe en, når det gælder agterudsejlede socialdemokratiske ex-ministre og kasserede spindoktorer fra Anders Fogh Rasmussens stald af Handelshøjskole-føl.

Der var en gang man troede politik handlede mere om holdninger (eller anskuelser, som¨Hørup sagde) og mindre om karrierepleje baseret på evnen til at tælle til 90 og indrette sin adfærd derefter. De dage er forbi.

Magt er et vanedannende narkotikum, der efterlader sine ofre med slemme abstinenser, når kilden tørrer ud.

Det bedste ved Enhedslisten er, at rotationsprincippet sætter en grænse for, hvor langt ofrene for magtens narkotikum kan nå at glide ned ad slisken, før ballet er slut, og de må tilbage til den verden, deres vælgere lever i.Og det næstbedste er, at de ikke tager mod overløbere fra andre partier med kyshånd midt i en valgperiode.

Det mindst ringe parti med andre ord. Man bliver så beskeden med alderen.

Fællesskaberne i danevang er sikkert ikke blevet solidere efter de her oplevelser, men stadfæster bare det som mange på informeren gennem rigtig lang tid har slået fast med syvtommersøm, huset danevang vakler i sin grundvold.!!!

"Hvis en politiker har trådt i spinaten og får en næse, så er det for en gang skyld gået til et godt formål - og ikke på baggrund af en politikers egen selvtilstrækkelighed."

I den her situation er hun ikke politiker, men ansat i statens tjeneste.

Politikere i folketinget må undvige, fortælle løgne, undlade at agere og i det hele taget opføre sig som et barn.

En minister er ansat i staten og skal følge nogle ret stramme retningslinier. Og en af dem er at man ikke må lyve. At A. Wilhelmsen har overtrådt disse retningslinier for hvordan en ansat i staten skal opføre sig kan der overhovedet ikke herske tvivl om. Hun har bedrevet nepotisme, overtrådt et par forvaltningslove, perverteret en uddeling af fællesskabets penge og talt usandt for folketinget. At EL ikke opfatter dette som værende grund nok til at udtale mistillid til en minister siger ikke noget om ministeren, men udelukkende om EL.

Sider