Telegram

Morten Bødskov trækker sig som justitsminister

Morten Bødskov er færdig som minister. Han trækker sig fra posten, oplyser ministeriet til Ritzau
Telegram
10. december 2013 kl. 14:44

Justitsminister Morten Bødskov (S) trækker sig fra posten. Det bekræfter Justitsministeriet over for Ritzau.

Beslutningen kommer efter et tre timer langt samråd i Folketingets Retsudvalg tirsdag, hvor Bødskov blev grillet fra alle sider af folketingssalen om et aflyst besøg på Christiania for retsudvalget i februar 2012.

Bødskovs beslutning blev truffet i samme øjeblik, som Pernille Skipper, retsordfører i regeringens støtteparti, Enhedslisten, gik ud efter et møde i Enhedslistens gruppeledelse og fremlagde partiets konklusion på samrådet:

Partiet har ikke længere tillid til Bødskov.

- På grund af sagens omfang kan Enhedslisten ikke længere have tillid til Morten Bødskov som justitsminister, sagde Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Samme oplysning havde hun kort forinden givet Bødskov pr telefon, og det var på den baggrund, at han valgte at trække sig.

Da Pernille Skipper blev oplyst om, at Bødskov har trukket sig som minister, var reaktionen denne:

- Det, mener jeg, er den rette konklusion, sagde Skipper.

Morten Bødskov har i de seneste uger været under heftig beskydning efter et meget omtalt aflyst besøg på Christiania i 2012.

Morten Bødskov traf forud for besøget i februar beslutningen om, at Folketingets Retsudvalg ikke skulle besøge Christiania.

Det skyldtes, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderede, at der var forhøjet risiko forbundet med et besøg, blandt andet fordi Pia Kjærsgaard (DF) og Peter Skaarup (DF) ønskede at deltage.

Men oplysningerne om trusselsvurderingen ønskede han ikke at gå videre med til udvalget.

Derfor gav han - sammen med udvalgets daværende formand, SF'eren Anne Baastrup - en falsk forklaring om, at besøget blev aflyst, fordi Københavns politidirektør, Johan Reimann, ikke kunne deltage i det.

Og det er den falske forklaring, der altså fik Enhedslisten til at miste tilliden til ministeren, og som fik ham til at trække sig.

Opdateret 10. december 2013 kl. 18:25

Det er forhenværende justitsminister, der manglede tillid. Tillid til, at udvalget, folketinget, de berørte og i sidste ende folket vil kunne følge og respektere hans beslutning på reelt grundlag. Løgne, fortielser og mørklægninger viser altid mangel på tillid. Muligvis til egen person, men helt sikkert til modparten.

Og det er for svagt et billede - især for nogen på så afgørende en ministerpost.

Farvel, Bødskov.

Markus Bruun, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Jan Pedersen anbefalede denne kommentar

En skam at han nåede at ødelægge fundamentet for demokratiet med sin mørklægningslov inden hans eskapader blev afsløret.

Markus Bruun, Steffen Gliese, Morten Rasmussen, Uffe Illum, Brian Pietersen, lars abildgaard, Torben Selch, Marianne Rasmussen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

En konservativ MF-ping mener at ministre og embedsfolk nu må lære af dette. Et lønligt håb, som står uplettet helt siden Alberti, Ninh og Fogh.

Markus Bruun, Brian Pietersen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

De hvide, ufejlbarlige engle og englebasser fra EL har så dømt ude!

Jeg har ikke været fan ad Morten Bødskov, hverken udenfor eller i regering,
men jeg anser justitsministerposten, som vel en af de mest vanskeligste i DK,
og jeg er til hænger af, at MF'ere og Ministre også er mennesker, som kan begå fejl og have mangler,
som kan forbedres og er villige til at gøre det!

Jakob Scharf er hunden i keglerne. Han var overbevidst om, at han som ungdommelig socialdemokrat kunne være skygge-statsminister i en rødlig regering. Først synliggjort ved regeringsdannelsen, senest ved at sætte ministeren i løgnehjørnet. Ind i mellem med kolonorme driftsbudgetter og splendid repræsentation.

En skam at han nåede at ødelægge fundamentet for demokratiet med sin mørklægningslov inden hans eskapader blev afsløret.

Sune Olsen.
Så vidt jeg er orienteret
var det et flertal i Folketinget, som indførte den af dig nævnte lov!

Torben K L Jensen, Lykke Johansen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

@ellen nielsen.

Ja, ministre er også mennesker, men i Bødskov's tilfælde har han jo netop ikke vist lyst eller evne til at forbedre noget som helst. Han har stædigt fastholdt løgnen og nærmest virket børnefornærmet, når nogen (med rette!) har betvivlet hans "sandhed". God menneskelig dømmekraft, synes du? Passende for en justistsminister? Måske er det bare mig, som er lidt kræsen, men jeg stiller altså lidt højere krav til vore ministre og MF'ere.

lars abildgaard, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Lars Hansen, Jan Pedersen, Rune Petersen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

Nu ved vi hvad mørklægningsloven skulle bruges til. Too bad den ikke blev omfangsrig nok.

John Vedsegaard

At en minister laver plat er stort set helt almindeligt i Danmark, men en justitsminister! så er vi langt ude på lovløshedens mark.

ellen nielsen:

Det er selvfølgelig korrekt. Og klart nok er hele banden i SF, S, R, V og K de i bund og grund virkelige skyldige i miseren, og især S og Helle Thorning Smith, som øverste ansvarlige for en regering der vendte på en tallerken i denne og næsten enhver anden sag de har ytret sig om i tidens løb.

Men det skal ikke glemmes at det var under forhandlinger anført af Bødskov, som tidligere, mens han havde været i opposition, stærkt havde kritiseret selvsamme offentlighedslov. Og det var ham som Thorning sendte i byen for at forsvare offentlighedsloven efter forliget, og han adlød tilsyneladende uden samvittighedskvaler. Det kan godt være at nogle vil undskylde ham for at han blot gjorde sit job (det er dog ikke altid en gyldig undskyldning, nu skal jeg ikke Godwinne den ved at nævne Hannah Arendt, nåh det gjorde jeg alligevel), men den personlige integritet var på det tidspunkt for længst forsvundet.

Der er næppe nogen udover en snæver kreds i Socialdemokratiets top som begræder Bødskovs afgang. Manden var blank som person og politiker. Udover den rene magtarrogance besad han ingen kvaliteter, og tilsyneladende heller ikke evner til at forvalte magten da han endelig fik den, som denne sag vtydeligt iser.

Lasse Jensen beskrev manden glimrende i en nylig klumme: http://www.information.dk/480807.

Per Holm Knudsen, Steffen Gliese, Rune Petersen og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Søren Dideriksen

Som et helt teoretisk spørgsmål kunne jeg godt tænke mig at vide om ministre har oplysningspligt? Altså - kunne Bødskov helt have undladt at informere nogen (også formanden for retsudvalget) om grunden til aflysningen af Christiania-turen?

Sune Olsen.
Lange forklaringer ændrer ikke på, at det ER flertallet i Folketinget,
som bestemmer/vedtager love....!

ellen nielsen:

Og din pointe er?

Brian Pietersen

Ellen Nielsen

hvordan kan du have den holdning??

hvordan kan du synes det er i orden at lyve som politiker...som skal lave love og mange andre ting som er noget der påvirker hele den danske befolkning, eller bare dele deraf ??

Enhedslisten er det eneste parti jeg kan støtte på mange punkter, men hvis en af dem lyver eller på andre måder ikke evner at være politiker på ærlig vis, så skal vedkommende væk, helt væk fra det politiske.

lars abildgaard, Karsten Aaen, Rune Petersen og Uffe Illum anbefalede denne kommentar

Søren Dideriksen.
Sådan, som jeg forstod samrådet (orkede ikke at se/høre det hele),
så ja!

Sune Olsen.
Pointe? Læs dit eget indlæg 15:17

ellen nielsen:

Så kan jeg jo passende svare at du måske kunne læse mit indlæg 16:28.

Sune Olsen.
Dét har jeg læst,
og anser det som ligegyldigt i forhold til
udsagnet/påstanden i indlæg 15:17...

Grethe Preisler

@Søren Dideriksen: "Kunne Bødskov helt have undladt at informere nogen om grunden til aflysningen?"

Det er som man tager det. Teoretisk kunne det godt have ladet sig gøre for Bødskov at fortie grunden til aflysningen, hvis ingen havde udbedt sig en sig en forklaring på det.

Men det var der så nogen, som ministeren ikke må lyve for i henhold til Ministeransvarsloven (se denne) der gjorde, og så var Fanden løs i Laksegade.

Du behøver ikke at have ondt af ham, han ligger, som han selv har redt.

Hvor mange ministre og politikere er nu kommet i fedtefadet på grund af embedsmænd med politiske motiver? Bødskov, Friis Bach, Troels Lund Poulsen, sikkert mange flere. Det er nok tid til at tage en revurdering af ideen om ikke-demokratisk valgte grå eminencer, der med 'fejl' og 'rådgivning' kan fælde en minister.

I et ægte demokrati burde vigtige poster som politi direktør og øverste fuldmægtige i SKAT, PET og Finansministeriet da også være på valg.

Morten Rasmussen

Og hvem får posten nu? Sass? Eller kan S grave endnu dybere mod bunden?

Friis Bach har, i lyset af Bødskovs ageren i denne her sag, vist sig at være en hædersmand. Han gik da han fik at vide at han burde have haft nogle informationer som han ikke havde haft.

Håber at statsministeren udnævner Sass Larsen til justitsminister.

Ikke bare for oprejsningens skyld, men især for at gøre Sass Larsen til chef for departementschef Anne Kristine Axelsson som ved løgn og bedrag slagtede ham ude i det sorte tårn ved regeringsdannelsen.

Hævnen må gerne være sød. Kom nu, fru statsminister. Vis at du ikke er bange for de embedsmisbrugende embedsfolk.

Endnu et eksempel på hvor dilettantisk Thornings regering er, samt hvor elendig deres dyrt betalte rådgivere og hele partiapparat er. Denne sag burde være fejet bort som den bagatel, den på enhver måde er. I stedet fik den lov til at vokse dem over hovedet. Den er også en konsekvens af, at regeringen har skubbet EL fra sig, og dermed ikke kan forventet rimelig støtte derfra.

I forhold til hvad der ellers generelt sker på Borgen, var dette en meningsløs kalkunjagt. Ingen har lidt skade, og sagen får ingen positive konsekvenser for hverken borgere eller demokratiet. I stedet spilder samfundet igen millioner på at udskifte minister - samt på budgettet for personbeskyttelse, hvor Pia Kjærsgaard fremover frit kan opstille en hel livgarde, uanset PETs trusselsvurdering om det reelle behov.

Bundlinjen er, at det diskret er lykkedes en flok PET-medarbejdere at gennemføre en paladsrevolution, hvis baggrund og konsekvenser fortsat er lige så underbelyst, som hele kalender-sagen fortsat er det. Mens alle de langt mere solide grunde til at vælte regeringen og totalrenovere skandalebutikken PET slet ikke diskuteres.

Stop nu med at ophøje PET-ansatte til andet end helt almindelige politifolk og embedsfolk. De har altså ikke en eller anden stor hemmelig plan for det hele og ej heller intellektet til at skabe noget nær revolutioner og omvæltninger. De er gode til at tage noter og observere.

Brian Pietersen

synes Nyrup fik ødelagt socialdemokratiet totalt.... trist, håber det kan komme på fode igen..men det kræver nok der er et par stykker mere der går frivilligt..eller...biiiip.