Ombudsmand: Bortvisning af hashrygende elev var gal

Det var forkert at bortvise kostskoleelev, fordi han røg hash i fritiden, slår ombudsmanden fast.
27. december 2013 kl. 09:55Opdateret 27. december 2013 kl. 11:00

Det er ikke i orden at bortvise en elev, som har røget hash i weekenden, med mindre der er klar lovhjemmel for det.

Det har Folketingets Ombudsmand afgjort.

Hvis det i fremtiden skal være muligt at bortvise elever for at ryge hash i fritiden og uden for skolens område, skal der ifølge ombudsmanden en lovændring til.

- Spørgsmålet bliver nu løftet over på det politiske bord. Mener man fra politisk side, at man skal kunne bortvise i den her situation, må man skaffe sig lovhjemmel for det i Folketinget, siger Jørgen Steen Sørensen til Ritzau.

Den bortviste hf-elev klagede til ombudsmanden over, at han var blevet bortvist fra sin kostskole, fordi han havde røget hash i sin fritid uden for skolens område.

- En skole kan ikke bortvise en elev som følge af elevens adfærd i fritiden, når der ikke er klar lovhjemmel til det, eller i øvrigt dokumentation for, at elevens adfærd havde indvirkning på skolen eller kostafdelingen, siger Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Skolen har forklaret ombudsmanden, at det er skolens og kostafdelingens regler, at elever bliver bortvist, hvis de ryger hash eller tager andre stoffer.

Det er uanset, om det sker i skoletiden eller i fritiden.

Men ifølge ombudsmanden, er der grænser for, hvad der kan fastsættes regler om uden klar lovhjemmel.

- Jeg har stor forståelse for, at uddannelsesinstitutioner er nødt til at have studie- og ordensregler, herunder regler om elevernes brug af stoffer.

- Men der kan ikke fastsættes regler om, hvad eleverne gør i deres fritid, medmindre der er lovhjemmel til det, eller adfærden har indvirkning på, hvordan eleverne fungerer, når de er på skolen eller kostafdelingen, siger han.

I sin klage benægter den bortviste hf-elev ikke, at han har røget hash, men skriver, at der ikke er dokumentation for, at han har været påvirket på skolens eller kostafdelingens områder.

Da der ikke er beviser for det, og da han ikke var påvirket, mens han kunne identificeres med skolen, er skolen ikke i sin gode ret til at udvise eleven, konkluderer ombudsmanden.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Brian Pietersen
Brian Pietersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brian Pietersen

Der er en magtliderlig skolemester/skole der stadig lever i middelalderen... troede de var uddøde.

Henning Pedersen, erik mørk thomsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Nej, nej, Brian Pietersen, du skal huske, at puritanerne har taget magten i samfundet igen. Desværre er det jo, som man kan forestille sig, at det er de flittige og kedelige, frem for de spændende og flamboyante, der belønnes med de højeste embeder. Det, synes de helt sikkert selv, er retfærdigt; men det gør jeg ikke.

Brian Pietersen

Peter

er det understående puritanisme du hentyder til???
**det er fra spademanns leksikon** :-)

""Puritanisme er læren om, at alt der er det mindste sjovt, spændende, interessant eller nogen anden måde fornøjeligt, er yderst perverst, og at det hele hurtigst muligt bør proppes ned i en sæk og lagt et sted hen, hvor den brede befolkning hverken kan nå, se, høre eller lugte det.""

Henning Pedersen, Holger Madsen, Karsten Aaen, Niels Mosbak og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kan også læse Shakespeares farce "Lige for lige". Den er en nøgleroman om den kamp, han selv var en del af, imod det puritanske bystyre i London.
Senere gik det jo helt galt, da de afsatte kongen og indsatte Cromwell, dog heldigvis for en kort bemærkning. Så sejlede de til USA og ødelagde dét kontinent.

Henning Pedersen, Holger Madsen, Karsten Aaen og Brian Pietersen anbefalede denne kommentar

Men det er i grunden pinligt at Ombudsmanden er nødt til at belære skolemesteren om hvortil hans magt går - det turde være indlysende, at sådan uhjemlet indgriben i andres private liv ikke har gang på jord.
I øvrigt har der formentlig fundet en test af eventuelt cannabisforbrug sted - noget der ligeledes ikke er hjemmel til, med mindre denne foranstaltning sker i en politimæssig efterforskningssammenhæng.

Men så kan han og andre elever vel stadig bortvises for usømmelig påklædning eller anden usømmelig adfærd, eller er verden blevet helt uden anstændighed?