Telegram

Sidste Pussy Riot-medlem er løsladt fra fængsel

Det andet af to fængslede medlemmer af protestgruppe er løsladt fra russisk fængsel på grund af ny amnesti.
Telegram
23. december 2013 kl. 11:55

Nadesjda Tolokonnikova, det nok mest prominente medlem af protestgruppen Pussy Riot, er blevet løsladt fra et russisk fængsel som følge af ny amnestilov.

Efter løsladelsen langer hun ud efter Rusland, som hun mener er bygget som en fængselskoloni.

- Rusland er bygget på en model for en fængselskoloni, og det er derfor, det er så vigtigt at ændre fængselskolonierne for at ændre Rusland.

Dermed er alle medlemmer af gruppen nu sat fri, da Maria Aljokhina blev løsladt tidligere mandag.

Fremover skal de to aktivister arbejde på et projekt, der fokuserer på fangers rettigheder. Dermed kan de trække på deres erfaring fra deres knap to år i fængsel.

- Jeg ser det ikke som tidsspilde. Jeg har fået unik indsigt, hvilket vil gøre det nemmere at engagere mig i menneskerettighedsarbejde. Jeg er blevet ældre, jeg så staten indefra, jeg så den totalitære maskine, som den er, siger Tolokonnikova.

For næsten to måneder siden blev hun overført fra én russisk fangelejr til en anden, og i den forbindelse hørte ingen fra hende i to uger.

En måned før det gik hun i sultestrejke for at protestere mod mordtrusler og "slavelignende arbejdsforhold".

I et åbent brev klagede hun over forholdene, og hun skrev, at hun havde modtaget dødstrusler fra en fængselsfunktionær i fængslet i den centrale russiske region Mordovia.

Den 24-årige Nadesjda Tolokonnikova og den et år ældre Maria Aljokhina er på fri fod, efter at Dumaen i onsdags godkendte en ændring til amnestiloven.

De to kvinder har afsonet en dom på to års fængsel for at have deltaget i en protestaktion mod præsident Vladimir Putin i den store frelserkatedral i Moskva.

Sammen med tre andre kvinder i punkkollektivet stormede de i februar 2012 op til alteret i katedralen, hvor de iført flerfarvede elefanthuer og elguitarer nåede at levere en protestsang mod Putins alliance med de gejstlige i Rusland.

Tre af dem blev i august sidste år idømt fængselsstraffe for hooliganisme motiveret af religiøst had. Dog blev den ene kvinde løsladt efter en appelsag.

Omkring 25.000 mennesker bliver omfattet af amnestien.

/ritzau/Reuters

Opdateret 23. december 2013 kl. 14:10

Gudskelov, så er der ro i hønsegården.

Her er en lidt længere artikel fra Russia Today, hvor Pyssy-pigerne uddyber deres planer og kritik af Putins Rusland.

http://rt.com/news/pussy-riot-alekhina-relased-655/

“I am in the mood to work after release,” [Tolokonnikova] told RT’s video agency Ruptly. “It is all starting with my release, as the line between being free and not free is very thin in Russia, in an authoritarian state. Release is the burden of responsibility, which now falls on me, including to those who stayed behind bars here [in Krasnoyarsk] and in Mordovia.”

"landets retsmæssige ejere"

Claus,
der er ingen, der ejer landet, altså kan man heller ikke med rette snakke om de retmæssige ejere.

det er nu alligevel godt at de alle har fået amnesti. 25000 mennesker, det er mere end de få der giver dårligt omdømme for putin. der er måske lidt grøde?

Jeg føler sympati for medlemmerne af bandet. Men jeg har set videoen med deres optræden og synes ikke det virker særlig organiseret, nærmest grinagtigt og plat. Jeg tror Putin har siddet og grinet sig selv halvt ihjel. Og som der ligeledes bliver nævnt tidligere i denne tråd, er der sgu ikke meget mening i at forsvare eller gøre opgør mod det russiske demokrati eller mangel på samme. Måske var det bedste bare at flytte fra landet.
Og når vinter OL er overstået bliver de allesammen deporteret igen. Scenariet er næsten ligesom, da Hitler prøvede at forherlige jødeforfølgesen overfor omverdenen ved OL i 1936, for at undgå boycot.
Han trykker på en enkelt knap, så er de løsladt. Han trykker på en anden knap, så er de fængslet. Putin er måske en tyran, men han er ikke dum.

Der er naturligvis god grund til at have sympati med Pussy Riot efter den hårde dom. Den anerkendte kender af russisk samfund og politik professor R. Sakwa mener, at Putins geni ligger i at afbalancere magtforholdene i det, der kaldes Politbureau 2.0 (kirken er med i 2.0). Putin kan erstattes, hvis gaden vælter ham, men så fortsætter systemet. Her er det naturligvis legitimt at henvise til USA. Hvem har magten og understøtter Obama? Hvad angår menneskerettigheder, er det snublende nært at henvise til de sidste 10 år i USA. Putin kan gå, men hvad så? Oppositionen går fra det yderste venstre til det yderste højre. Pussy Riots ”kritik” skal vel at understøtte de liberale kræfter, men er de ikke ved at blive en del af systemet via Dmitry Medvedev og Mikhail Prokhorov, som også er med i 2.0?
Det underlige er, at de der angriber Rusland ikke tåler, at der drages en parallel til USA.

Thomas Bindesbøll

Stig Bøg,

Jeg synes nu ikke der er ret mange her i debatterne, der ikke kan se f.eks. både Putins og USAs forskellige synderegistre. En del foretrækker dog kun at se verden helt unipolar.
Problemet er ofte snarere, at den konkrete fokus / vinkel / prioritering, som oftest udgår fra denne eller og hin artikel, pludselig og meget hurtigt ender med diskussioner om noget helt andet- og uden at der bliver argumenteret ordentligt for dette skift i fokus.

Derfor ender mange debatter med på et "Goddaw mand økseskaft", og bliver dermed ufrugtbare og lidt skyttegravsagtige. Det er lidt trist.

Nå, nu vil Pussy-pigerne tilsyneladende indgå samarbejde med oligarker i deres kamp mod systemet:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/pussy-riot-will-kooperation-mit-ch...