Skaberen af AK-47-riflen er død

Mikhail Kalasjnikov er død. Han skabte et af verdens mest berømte skydevåben og blev 94 år.
23. december 2013 kl. 17:45Opdateret 23. december 2013 kl. 18:45

Manden, som skabte et af verdens mest berømte og udbredte skydevåben, er død.

Det er Mikhail Kalasjnikov, som designede AK-47-riflen, der blev brugt i den gamle Østblok.

Det automatiske stormgevær blev indført i den sovjetiske hær i 1947.

Våbnet fremstilles stadig i forskellige udgaver, men så sent som mandag, dagen hvor skaberen af våbnet døde, skrev avisen Moscow Times, at selskabet Kalasjnikov Concern planlægger at udvikle en ny udgave.

Mikhail Kalasjnikov var selvlært våbensmed. Han var mekaniker og reparerede kampvogne i det gamle Sovjetunionen. Han viste sig at være endog meget fiks på fingrene.

Inden han begyndte på det, var han en del af en kampvognsbesætning under Anden Verdenskrig, men han blev såret af en granat.

Han har ifølge russiske medier fortalt, at hans tanker om, hvordan en riffel bør laves, kom til ham, mens han lå på hospitalet.

Tiden brugte han på at konstruere det simple, men robuste og meget pålidelige gastryksgevær AK-47 med en kadence på 600 skud i minuttet og et karakteristisk krumt magasin.

Våbnet gik snart sin sejrsgang rundt om i verden, hvor det anslås, at der nu findes mellem 50 og 70 millioner Kalasjnikov'er.

I opdaterede versioner såsom AKM, AK-74 og AKS-74 bruges våbnet i dag af 60 regulære militære styrker foruden af oprørs- og terrorgrupper.

Det sidste er ikke noget, som Kalasjnikov var glad for.

- Jeg er stolt af min opfindelse, men jeg er ked af, at den også bruges af terrorister. Og jeg ville da hellere have opfundet for eksempel en plæneklipper, sagde han engang under et besøg i Tyskland.

Nyhedsbureauet Itar-Tass skriver, at Kalasjnikov døde i regionen Udmurtia, hvor han har været indlagt på et hospital.

Han blev født den 10. november 1919, og da han fejrede sin sidste fødselsdag for godt en måned siden, bad han ifølge netavisen Voice of Russia om, at kun hans allernærmeste var med til fejringen.

Det gamle Sovjetunionen regnede Kalasjnikov for en national helt og som et symbol på landets militære sejre.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer