Thorning kendte til Bødskovs beklagelse i PET-sag

Statsministeren har selv haft kendskab til udkast med Bødskovs beklagelse, som senere blev droppet.
17. januar 2014 kl. 08:20Opdateret 17. januar 2014 kl. 09:30

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde personligt kendskab til de forskellige udkast til Morten Bødskovs udtalelse om retsudvalgets besøg på Christiania.

Det fremgår af et svar fra statsministeren på et skriftligt spørgsmål fra Enhedslistens Pernille Skipper forud for fredagens samråd.

Pernille Skipper har spurgt, om Helle Thorning-Schmidt havde "personligt kendskab til de forskellige udkast til den daværende justitsministers udtalelse om Retsudvalgets besøg på Christiania (...) inden den endelige version af udtalelsen blev udsendt 19. november 2013?"

Hertil lyder Thornings kortfattede svar:

- Ja, jeg havde kendskab til de forskellige udkast.

I det andet udkast, som 19. november blev oversendt til Statsministeriet, beklager Morten Bødskov, at han har været med til at viderebringe "et forkert billede" af den egentlige begrundelse for, at retsudvalgets besøg på Christiania måtte udskydes.

Men den beklagelse røg ud af den tredje og endelige version af udtalelsen, som blev udsendt samme eftermiddag.

I et andet skriftligt svar til Pernille Skipper forklarer Thorning, at det rent faktisk var Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, som i en telefonsamtale med Justitsministeriets departementschef, Anne Kristine Axelsson, foreslog, at Morten Bødskov skulle beklage forløbet om det aflyste besøg på Christiania.

- I en telefonsamtale, efter Statsministeriet havde modtaget det første udkast til justitsministerens udtalelse, foreslog departementschefen i Statsministeriet, at man i udtalelsen noterede sig, at PET-chefen samme morgen havde afvist, at han skulle have misbrugt kalenderoplysninger, og at det kunne overvejes at indsætte en form for beklagelse af forløbet, skriver Thorning.

Statsministeren understreger samtidig - i endnu et skriftligt svar til Pernille Skipper - at hun ikke var klar over, at Morten Bødskov droppede den planlagte beklagelse, før den endelige udtalelse var sendt ud til offentligheden.

- Jeg eller embedsmænd i Statsministeriet har ikke erindring om, at vi - inden udtalelsen blev udsendt - blev oplyst om, at den endelige udtalelse ikke ville komme til at indeholde den beklagelse, som fremgik af det andet udkast, lyder Thornings forklaring.

Hun siger samtidig, at hun ikke er bekendt med, hvorfor Morten Bødskov alligevel ikke ville beklage forløbet over for Folketinget.

- Statsministeriet blev ikke hørt om de konkrete ændringer i beskrivelsen af forløbet. For så vidt angår, at beklagelsen udgik af udtalelsen, er Statsministeriet ikke bekendt med baggrunden herfor, skriver Thorning.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Espen Bøgh
    Espen Bøgh
Espen Bøgh anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Flemming Scheel Andersen
Flemming Scheel Andersen

Desværre kommer det ikke som nogen overraskelse, at råddenskaben i denne regering når fra toppen og til bunden. Det har den allerede bevist med den hidtil førte politik.

Rune Petersen, Katrine Visby, lars abildgaard og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Gert Romme

Du har svigtet min tillid på en meget ubehagelig måde.

Derfor tak for alt, fru forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Hils din mand og din hund fra mig, jeg føler virkelig med dem.

Brugerbillede for Carsten Mortensen
Carsten Mortensen

Undrer mig over hvad der får de her mennesker til at lyve så stærkt om noget så tilsyneladende ligegyldigt?
Er det patologisk eller dækker de over noget værre?

Rune Petersen, Carsten Søndergaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for peter hansen

Alt dette fordi de havde ondt et mørkt sted over Pia K får lidt presse ud af sine Christiania besøg.
Latterligt, og hvilken arrogance overfor vælgerne, borgerne!

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Ah, det er for præmaturt, Gert Romme. Lad os afvente den fulde forklaring. Og lad os så håbe, at hun ikke udskriver valg, men at socialdemokraterne udpeger en anden statsminister.

Brugerbillede for Flemming Scheel Andersen
Flemming Scheel Andersen

Peter Hansen

Kan man være i tvivl om hvad der er foregået, når konen har haft personlig kendskab til indholdet i de mails??
Kan landets statsminister blive siddende på en tynd bortforklaring, når vi alle ved hun har det forhold til sandheden hun nu har bevist hun har??
I så fald bliver det kun værre at være dansker, dels på baggrund af regeringens fremtidige løgne og dels på baggrund af den kultur i hele samfundet en accept af dette forhold vil medføre.

Brugerbillede for Lasse Damgaard
Lasse Damgaard

Socialakrobaterne har forregnet sig.

De har troet at de var sikret med Ø som dem der skulle hånden under dem når snavset og den ringe regeringsførelse begyndte at strømme ud af de utætte kloarker på Christiansborg.

De har jo set hvordan DF holdt hånden under utallige lignende sager under VK regimet og forhindret at der blev opbygget en slet kultur mellem embedsvæsnet politikerne.

Ulykken bliver - det bliver ikke bedre hvis VO kommer til
- tværtom så er det for alvor adiós for den lille rest af demokrati vi har tilbage

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Politikens leder gør i dag faktisk opmærksom på, at debatten d. 19. november drejede sig om andre spørgsmål, og at det derfor er i bagklogskabens ulideligt klare lys, at vi ser på statsministerens indblanding.
De offentliggjorte dokumenter kan så godt ryste dette billede noget, vil jeg medgive. Der er både noget forløsende menneskeligt - at det hele ikke er konspiratorisk, men mennesker i en akavet og ubehagelig situation - og noget skræmmende bureaukratisk: at så mange mennesker er involveret i en sag, der i princippet ikke burde behøve andre end de faktisk aktører, folkets tjenere: ministrene. Og det er spørgsmålet, om bureaukratiet i sig selv ikke er med til at skabe sådanne situationer, hvor tingene kompliceres af hvide løgne, frem for en ærlig talen ud ad posen.

Brugerbillede for Birger Henriksen
Birger Henriksen

Jeg er ret sikker på, at Helle Thorning Schmidt vidste (ved) lige så meget om Bødskovs usandheder som f.eks. Lars Løkke Rasmussen vidste (ved) om Troels Lund Poulsens lækage af statsministerparrets skattepapirer. Om vi nogensinde får fuld klarhed over disse, og mange andre lignende sager fra skiftende regeringer, er nok tvivlsomt. Vi må så bare håbe, at politikerne tager ved lære, selvom der ikke er så meget der tyder på det.

Brugerbillede for Niels Jespersen
Niels Jespersen

Det er da de mest besynderlige og helt ovenud vanvittige kommentarer, man kan se ovenfor, der går ud fra at der overhovedet er noget at bekymre sig om.

Damen har jo svaret som enhver ville gøre der fik en melding om den "sag" man mener der er tale om. Hun er blevet orienteret af et andet ministerium og har ikke haft anledningtil at vide at der var noget forkert eller bemærkelsesværdigt i at justitsministeren dels havde orienteret med et "fejlagtigt billede" - på gr. a. det penible med e
PET etc. - dels ikke i sin vildeste fantasi kunen foerestille sig at der var noget probelm i det her.

Jeg kan stadig ikke se hvad problemert er .

Vil nogen venligst fortælle mig - baseret på fakta - hvad problemet er?

Brugerbillede for Gert Romme

Tak Peter Hansen. der fik du mig med udtrykket præmaturt.

Jeg kan slet ikke så spændende ord. Kan man også være postmaturt?
- Og det smitter vel ikke?

Brugerbillede for Niels  Mosbak

Jeg har noteret mig, at den nuværende regering har indført "Folketingets Spørgetime" - det ser ud til at man nu også er ved at indføre Sandhedens Time, omend denne sidste ser ud til at komme vel sent i forløbet...

Rune Petersen, lars abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Mette Hansen

Mon ikke Thornings lederstil er, at hver minister SELV tager ansvar og at Bødskov SELV måtte tage den tunge beslutning at gå af. . . uden hendes indblanding.
Det er da sympatisk. Men jeg bliver ikke forundret over, hvis Thorning siger fra nu og overlader stafetten til en anden, for mage til hetz og ubehagelig personforfølgelse har jeg da aldrig set før!! Der har jo kørt decideret hadekampagne på damen. Lumre mænd, der sidder og skriver sexistiske ubehageligheder om hende, en opposition med Støjberg, Thrane og andre fra Teapartypartiet Venstre, der har gået efter hende på et personligt plan aldrig set før. En Løkke, der støber kugler i kulissen med små konvolutter og andre påkanten metoder. . tak for kaffe!

Brugerbillede for Birger Henriksen
Birger Henriksen

Jeg er enig med Mette Hansen.
Jeg synes det er besynderligt, hvordan, især, Venstre og DF råber op og prøver at få os til at tro, at de skulle være dydens vogtere.
Når man tænker på hvad venstre slap af sted med op gennem 0'erne. Men de havde jo nogle trofaste støtter i DF, som holdt hånden under dem uanset hvad.

Brugerbillede for Egon Maltzon

Mon ikke det er nu Sir Humphrey kommer på banen, og anbefaler at HT trækker sig, udnævner Mette Frederiksen som afløser i Statsministeriet, og så flytter tilbage til Bruxelles til den ledige stilling som dansk EU-kommisær.
Så kan hun træde tilbage som formand på næste kongres.

Brugerbillede for Helene Nørgaard Knudsen
Helene Nørgaard Knudsen

Med alle de sager der bare bliver ved og ved kan det umuligt kun være HTS der har nogle problemer når hun skal stå på mål for demokratiet. Det er vigtigt at stemme men i Danmark har vi den l***e-situation at det efterhånden er hamrende ligegyldigt hvem man sætter krydset ved.

lars abildgaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Jørn Boye

Mette Hansen

En statsminister der hjælper en underordnet minister med at dække over en usandhed til de folkevalgte, er selv skyldig.

Det var jo "konens" pligt at sætte Bødskov på plads - evt fyre ham, således at hun selv havde sin ryg fri. Istedet for valgte hun at dække over Bødskovs usandheder, og udtrykke sin ubetingede tillid til ham.

Hvis du mener, at fremdragelsen af dette er hetz og personforfølgelse, har din moral og min moral en hel del forskelligheder.

Vibeke Rasmussen, Rune Petersen, Per Torbensen, Gert Sørensen, peter hansen, Carsten Søndergaard og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Leo Nygaard

Hele forsamlingen snor sig rundt som regnorme i en bøtte. En uoverskuelig sammenrod, som spekulativt positionerer sig ift offentligheden - os.
Den direkte involverede embedskvinde får sin opfattelse rettet to gange af toppen.
Hun er sat udenfor regnormenes liv.
Mon ikke flere burde kravle samme vej, nu. Ud i køkkenhaven og gøre nytte.
Det ender det jo alligevel med.

Brugerbillede for Mette Hansen

Jørn Boye : Du kan godt regne med,hun har sat ham på plads! MEN hvis man vil gøre noget klogt for et medmenneske, så lader man ham selv tage beslutningen!!! Det gælder i alle livets forhold, når man vil hjælpe et andet menneske!! Hun har ikke været interesseret i at bruge Bødskov til at se ud som en Stærk leder!
Jeg synes, du skulle kigge lidt ud i internetlandskabet og se, hvad der bliver skrevet af bitre borgerlige små små mænd. Føj siger jeg bare! Konen har jo ret: Tonen er blevet uudholdelig!! Det værste er, at andre nogenlunde normale borgerlige mænd IKKE beder dem, der kalder hende for det værste en kvinde kan blive kaldt for....irettesætter dem, men udelukkende bliver forargede, når en "rød" siger noget ufordelagtigt om f.eks. Løkkes ølvom eller Søs Marie Seerups alt for store næse!!!
Dobbeltmoralen Florerer i STOR stil hos de såkaldt "anstændige" borgerlige. !!

Brugerbillede for Mette Hansen

og jeg giver ikke fem flade ører for dem, der siger: "Det skal man kunne tååle i politik" ..Vel skal man da ej!! Man skal da ikke finde sig i at blive svinet til på sit køn eller på sin person!!

Brugerbillede for Mette Hansen

Og alle jer, der sidder her og er så forbasket kloge på, hvad regeringen skulle gøre har ikke fattet, at de har forsøgt at række hånden bredt ud og ikke blot tilfredsstille Enhedslisten...som ikke Fatter, at de går de borgerliges ærinde . Pernille Skipper bliver rost af Venstre....alene DER burde alarmklokkerne ringe hos hende, for hun bliver brugt i stor stil som den såkaldt "Anstændige" "moralens vogter" etc. .
Føj siger jeg bare!

Brugerbillede for Torben  Knudsen
Torben Knudsen

Sagen er jo, at journalister leverer livets mørke sider igen og igen og er der ikke nogen, så bliver de skabt.
Der hentes historier fra Indien og alle vegne fra der beskriver livet som noget lort.
En oplæsning af aviser i morgenradioavisen med tryk på avisen har tegnet livet som noget lort, dag ind og dag ud.
Det ophidser mange og denne historie forløb sættes i samme rammer.
Skandale. lort,lort i en uendelighed.
Bødskov's finte var sympatisk, det har vi helt glemt, han/de kunne ikke sikre konens Kjærsgaards sikkerhed. Metoden var så over det, vi vil acceptere og han tog hans hat og gik hans vej.
Det var hans ansvar og det var til orientering til Statsministeriet og efter stemmerne fra Enhedslistens frafald for at undgå en mistillidsafstemning i Folketinget.
Statsministeriet, med rådgivning til justitsministeren ,som så derefter kørte solo og tog hele ansvaret for forløbet, fik alene sagen til orientering.
Nu vil blå blok og de, der generelt betragter livet som noget lort have statsministeren på åstedet og ud på Valby Bakke til hængning.
Jeg kan foreslå lykkepiller, selvom flere fraråder, men at have så sølle et liv, udtrykt helt ud af proportioner i enhver sag og denne er sørgeligt.

Brugerbillede for peter hansen

Justitsministeren fældet af løgn.
Justitsministeren prøvede desperat at beskytte statsministeriet og statsministeren med flere løgne.
Nu ved vi at statsministeren og statsministeriet kendte til justitsministerens løgn.

Nogen der har tal på hvor mange løgne Bødskov har stukket i denne sag? Det er mange!

Brugerbillede for Flemming Scheel Andersen
Flemming Scheel Andersen

Nogle forsøger om ikke dette kan gøres til politik imellem rød og blå blok, for dog at retfærdiggøre at der i nogle af landets højeste valgte poster tilsyneladende florerer udbredt uhæderlighed, sammenspisthed og forsøg på at forholde offentligheden oplysninger.
Andre forsøger på samme måde at gøre det til et spørgsmål om køn og dermed mene at HTS er udsat for større pres for at holde sig til sandheden i sin embedsførelse end f.eks. Bødskov, hvilket jo da ikke har været tilfældet indtil nu.

Disse overser alle at sagen drejer sig om politisk hæderlighed og hæderlighed i forvaltningen af det offentlige embede de pågældende har påtaget sig, og tilsyneladende forvaltet mangelfuldt.
HTS er som regeringschef ansvarlig for sin regering på samme måde som en minister for sit ministerium.
At vi i Danmark, indtil nu, har haft den besynderlige praksis at lade en regering sidde på trods af flere fagministres lemfældige omgang med både sandheden som forvaltningen af betroede midler, der helt tydeligt bevidner en syg kultur og holdning i regeringen til sandheden og offentligheden og dermed helt op i den øverste ledelse, er tegn på svaghed i vor parlamentarisme.

Når nu chefen for regeringen selv indrømmer at have været vidende om noget af tildækningen af nogle af disse forhold, så bør der ikke længere være tvivl om dårlig ledelse eller om at konsekvensen bør drages hurtigst muligt.

Vibeke Rasmussen, Jørn Boye, Rune Petersen, Niels Mosbak og Leo Nygaard anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for lars abildgaard
lars abildgaard

" Den såkaldte Reimann-manøvre blev skabt i et samarbejde mellem Justitsministeriet, Morten Bødskov og den daværende formand for retsudvalget, SFeren Anne Baastrup."

Brugerbillede for Steffen Gliese
Steffen Gliese

Det er ikke tonen, den er gal med - det har været ulideligt med årtiers konsensus blandt politikere, der hellere allierede sig med andre politikere end deres vælgere - nej, det gale er, at den nu hårde debat dækker over, at der absolut ingen politisk forskel er!

Brugerbillede for Christian Petersen
Christian Petersen

Selvfølgelig var Helle klar over hvad der foregik. Ligesom Bette Lars var klar over hvad der foregik i skattesagen. At foregive uvidenhed er vel spillets regler. Alle der er forargede er politiske tumper.

Helle bliver ikke væltet. Nu får EL en klemme på S og dermed lidt mere af deres politik igennem og det er alt andet lige, bedre end at få Bette Lars tilbage.

Helene Nørgaard Knudsen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar

Sider