Den gamle kommunist Ole Sohn bliver socialdemokrat

Ole Sohn har taget hele vejen fra kommunist over folkesocialist til socialdemokrat.
4. februar 2014 kl. 12:10Opdateret 4. februar 2014 kl. 14:05

Torsdag aften i sidste uge gik rygterne på Christiansborg. SF'eren og tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn ville skifte sit partimedlemskab af SF ud med et medlemskab hos Socialdemokraterne.

Selv afviste den 59-årige Ole Sohn på det kraftigste, at det kunne have noget på sig, og han bebrejdede TV2 News, at de bragte den slags ubekræftede rygter til torvs.

Tirsdag blev det alligevel en realitet. Den gamle kommunist skifter parti og bliver medlem af Socialdemokratiet.

- Jeg kan ikke længere følge SF's kurs, siger han til skiftet.

SF's udtræden af regeringen og forløbet omkring det kalder han pinligt og latterligt.

Ole Sohn var landets yngste fagforeningsleder, da han i årene 1973 til 1976 arbejdede som jord- og betonarbejder og var medlem af Danmarks Kommunistiske Parti. I 1987 blev han formand for partiet.

Efter fire år som formand for de danske kommunister - og en overgang som folketingskandidat for Enhedslisten - meldte han sig overraskende ind hos Socialistisk Folkeparti i 1992. Og siden 1998 har han siddet i Folketinget for partiet - indtil tirsdag.

Først som gruppeformand, og i oktober 2011 blev han erhvervs- og vækstminister. En post, han forlod i oktober 2012, da han også meddelte, at han stoppede i politik ved førstkommende valg.

Men hans ræverøde fortid forfulgte ham, og det har gennem årene skaffet ham en del problemer på halsen.

Kort efter udnævnelsen krævede oppositionen, at Sohns fortid blev undersøgt. Selv afviste han, at han havde noget at skjule, mens oppositionen mente, at han havde modtaget penge fra "hemmelige magter" i sin tid som DKP-formand.

Også et billede af Ole Sohn, der kort før Berlinmurens fald i 1989 kysser DDR's leder Erich Honecker, da DDR fejrede den østtyske stats 40 års jubilæum, er stadig på mange danskeres nethinde.

I de 24 år, der er gået, siden det berygtede billede blev taget, har Sohn skrevet bøger og lavet film om de kommunistiske regimers overgreb.

Blandt andet i bogen "Guldet fra Moskva", der beskriver, hvordan de europæiske kommunistiske partier, herunder DKP, fik støtte fra Sovjet.

Ved siden af hovedbeskæftigelsen som folketingsmedlem har Ole Sohn haft en bibeskæftigelse som forlagsmand via det privatejede Forlaget Sohn ApS.

Forlaget Lindhardt og Ringhof købte forlaget i december 2013.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Autoritær ?
Det har han heldigvis ikke haft mulighed for at være.
Jeg ville snarere kalde ham opportunist.

Ikke at det er meget bedre i politik.

Søren Kristensen

Ole Sohn er ude på den livslange og klassiske dannelsesrejse fra venstre mod højre, så mon ikke også han ender der hvor så mange andre er endt: som skabs-konservativ?

Læg lige mærke til at selv jord og beton arbejdet behændigt er undgået Hr. Sohns kancellihænder.

Flip-proletar, plejede min far at kalde dem.

@Søren: Partiprogrammet er vel ikke så forfærdelig anderledes. Rejsen er nok mere fra idealist til konservativ. Socialkammeraterne er Danmarks reelt konservative parti, med en vis grad af anstændighed og ansvarlighed.

Der er en falsk skelnen mellem socialt ansvar og konservativt ansvar. Begge fløje har uansvarlige personer.

Det er mere rimeligt at tale om mindst fire akser: social/asocial, idealist/konservativ, international/fremmedfjendsk, liberalisme/autoritær.

Jeg er selv hamrende konservativ, men ser mig selv som meget langt til venstre på de tre andre akser. Sohn må åbenbart have andre prioriteter end jeg, når han kan skifte til et temmelig fremmedfjendsk og autoritært parti.