Telegram

Udvalg: Bacheloruddannelser skal vare fire år

Kvalitetsudvalg vil gøre bacheloruddannelser fireårige og gøre op med automatisk adgang til kandidatdelen
Telegram
3. april 2014 kl. 10:55

Regeringens Kvalitetsudvalg lægger op til markant ændring af systemet for videregående uddannelser i sin første rapport.

Udvalgets to centrale anbefalinger lyder, at studerende fremover skal bruge fire år på at blive bachelorer, hvor det i dag tager tre år. Samtidig skal den automatiske overgang fra bachelor til kandidatstudier afskaffes, oplyser Kvalitetsudvalget i en pressemeddelelse.

Det skal ske for at indrette systemet efter, at markant flere unge læser på en videregående uddannelse i forhold til tidligere.

- Siden 2007 er antallet, der starter på en uddannelse, øget med næsten 50 procent. Det kan man kun glæde sig over. Men samtidig er der behov for at stoppe op og vurdere fremtidsudsigterne, siger Jørgen Søndergaard, formand for Kvalitetsudvalget.

- Og man skal ikke kigge ret dybt i tal og tendenser, før man opdager, at vi står overfor en massiv forandring af de videregående uddannelsers rolle i Danmark, tilføjer han.

Han nævner, at det i dag kun er omkring halvdelen af universitetsuddannede, der får job i det private. Fremover vil det være fire ud af fem nyuddannede.

I dag har de studerende retskrav på at læse videre som kandidat, når de har afsluttet deres bachelor. Men det retskrav skal ophæves, mener udvalget, så der fremover skal være adgangsbegrænsning på kandidatuddannelserne.

Det ekstra år på bacheloruddannelsen skal bruges til at forberede de studerende på enten et job i erhvervslivet eller endnu mere teori og metode, hvis den studerende sigter mod et job inden for forskning.

Kvalitetsudvalget - eller Udvalg for Kvalitet og Relevans i de Videregående Uddannelser - blev nedsat af regeringen i oktober 2013.

Udvalget skal komme med anbefalinger til, hvordan kvalitet, relevans og sammenhæng kan styrkes på de videregående uddannelser.

Opdateret 3. april 2014 kl. 11:42

Steffen Gliese

Det vil sige, at et bifag nu tager det dobbelte at tage end under de klassiske danske grader? Tal om forringelse.