Assistens Kirkegård er nu fredet

Assistens Kirkegård er så stor en kulturarv, at den skal fredes, mener Danmarks Naturfredningsforening
7. maj 2014 kl. 12:20Opdateret 7. maj 2014 kl. 13:28

Assistens Kirkegård på Nørrebro i København er nu fredet, oplyser Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Assistens Kirkegård er så stor en kulturarv, at den er et nationalt anliggende, der skal bevares, mener man i naturfredningsforeningen.

Det er Natur- og Miljøklagenævnet enig i og har onsdag besluttet, at den unikke kirkegård skal fredes.

DN glæder sig over afgørelsen.

- Vi er glade for afgørelsen, der sikrer, at Assistens Kirkegård får lov at bestå som det nationale klenodie, den er, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, og fortsætter:

- Fredningen betyder, at Assistens Kirkegård nu er sikret som en samlet helhed, der både rummer kulturarv og rekreative værdier for byens borgere og besøgende.

Fredningen sikrer kirkegården mod en række foreslåede byudviklingsprojekter - blandt andet en supercykelsti.

Kritikkerne af en fredning har hævdet, at Assistens Kirkegård efter en fredning bliver et museum og mister sin samhørighed med Nørrebro, men det afviser Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Fredningen sikrer, at Assistens får lov at bestå med begravelser og som grøn oase. Med andre ord vil borgerne med fredningen ikke mærke nogen ændringer i området i forhold til i dag, siger hun.

Foreningen påpeger, at den store folkelige opbakning med de sidste 14 dages medieomtale og debatter har vist, at Assistens Kirkegård ikke bare er en tilfældig eller ligegyldig park på Nørrebro. Men en kulturhistorisk perle der kan sammenlignes med de allerbedste i Europa.

- Fredningen vil sikre, at området fortsat kan bruges som hidtil, og at der kan plantes nye træer og opstå nye skikke og kulturmønstre.

- Og så giver fredningen de mange interessenter omkring Assistens Kirkegård mulighed for at få indflydelse på, hvordan den skal bruges og udvikles. Det eneste, fredningen forhindrer, er, at parkdelen af Assistens Kirkegård bliver inddraget til byudviklingsprojekter, siger hun.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Jakob Sabra
  • Karsten Aaen
Jakob Sabra og Karsten Aaen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Blot synd at det først skete efter metrobyggeriets hærværk.

Henrik Nielsen, lars abildgaard og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
georg christensen

Helt ærlig, er det ikke lidt latterligt at frede "dødeanstalten" medens livet kæmper for overlevelse.

Skal nu fremover alle kirkegårde fredes, fordi et par "tosser" ønsker det?.

Når fortiden overalt ønskes fredet, kommer nutiden aldrig videre.

Mit foreslag vil være: Ryd hele pladsen og lad nye bygninger vokse. Det, der er tilbage på kirkegårde, er jo alligevel kun "døden", som overalt på jorden findes, efter magtbegærdet´s maskiners hærgen, også måske lige netop på det sted hvor du i dag lever, burde så måske også fredes. for så måske til sidst at opleve, at der ikke længere er plads til LIVET fordi DØDEN har overtaget.