Telegram

Danske virksomheder frikendes for misbrug af EU-støtte

Flere større virksomheder klarer frisag efter at have flyttet arbejdspladser til Polen og fået millionstøtte.
Telegram
21. maj 2014 kl. 20:40

Der er ikke grund til at tro, at det var ulovligt, da fem danske virksomheder modtog 111 millioner kroner fra EU til produktion i Polen. Sådan lyder meldingen nu fra EU-Kommissionen, skriver Fagbladet 3F.

Blandt andre LM Wind Power, Carlsberg og Royal Greenland har flyttet arbejdspladser fra Danmark til Polen med millionstøtte fra EU.

Men EU-støtten er ikke i strid med EU's regler, lyder svaret fra blandt andre de polske myndigheder til kommissionen.

Formanden for 3F's Industrigruppe Mads Andersen er rystet. Han mener, det er forkert, at Polen selv har til opgave at undersøge, om de polske EU-midler er udbetalt ulovligt.

- Det kan ikke være rigtigt, at det er op til det enkelte EU-land at afgøre, om pengene bliver udbetalt korrekt. Vi har brug for mere kontrol med dette her, siger Mads Andersen til Fagbladet 3F.

Flügger og LM Wind Power klarer frisag på baggrund af en vurdering fra Polen, der har sendt den videre til EU-Kommissionen, mens Carlsberg og fiskekoncernen Royal Greenland frikendes af kommissionen selv.

Polens andel af EU-støtten fra 2007-2014 var, ifølge 3F, 500 milliarder kroner. Ifølge flere eksperter har EU ingen egentlig kontrol af, om EU's milliarder går til udflytning af job til Polen.

Tirsdag kom det frem, at siden 2008 har op mod 600 danske medarbejdere mistet deres job i Coloplast i Danmark, fordi arbejdet er blevet flyttet til Ungarn og andre lande med billigere arbejdskraft.

Samtidig har den danske medicovirksomhed modtaget 45 millioner kroner i støtte fra EU, hvis regler forbyder støtte til produktion, der flyttes ud af landet.

EU-Kommissionen fører kun direkte kontrol med projekter, der har modtaget over 50 millioner euro, omkring 373 millioner kroner.

Men i slutningen af marts fik Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU vedtaget et forslag om, at kommissionen også skal undersøge mindre projekter.

- Vi skal tvinge EU-Kommissionen til at undersøge Coloplast og andre danske virksomheders brug af EU-støtte meget grundigt. Jeg har bedt om at få undersøgt de danske virksomheder, siger Rina Ronja Kari, der er spidskandidat til EU-parlamentsvalget.

/ritzau/

Rasmus Kongshøj

Hvordan kan det nogen sinde blive skatteydernes opgave at betale for at en virksomhed flytter rundt? Den slags må erhvervslivet da klare selv.

Ordningen med at det er "modtagerlandet", der skal afgøre om det er lovligt, er til at dø af grin over. Gud ved hvad politikerne i de lønmæssigt underudviklede EU-lande tænker, når de ringer fra Bruxelles, og stiller følgende spørgsmål: "Kære beslutningstager. Synes du det er en god idé at en virksomhed flytter til dit land, tager arbejdspladser med sig til dine vælgere, og betaler skat til din statskasse (og måske endda bestikkelse til dig selv)?" - det skulle være underligt om man afslog tilbudet.

morten Hansen

Og samtidig er man aller helvedes nidkær med at støtte små projekter ved f.eks. små museer, energibesparende tiltag, fikse idéer mm. De bliver kontrolleret i hoved og røv. Det burde være lige omvendt.