Telegram

Dansker tilbageholdt i Ukraine: Jeg var tryg

John Christensen var trods dramatiske oplevelser ved gidseltagningen i Ukraine tryg ved forsvarets håndtering.
Telegram
5. maj 2014 kl. 16:55

Den danske chefsergent og OSCE-observatør John Christensen var tryg ved forsvarets håndtering af sin tilbageholdelse i Ukraine i sidste uge, hvor han sammen med seks andre observatører blev holdt som gidsel i den østukrainske by Slavjansk.

Det siger han i en pressemeddelelse fra Forsvarskommandoen.

- Jeg har under min tilbageholdelse haft tillid til - og været tryg ved - at forsvaret nok skulle håndtere min situation og ikke mindst situationen i forhold til min familie. Det er jeg nu blevet bekræftet i.

- Særligt den personlige indsats og håndtering af mine børns situation vil jeg gerne udtrykke min taknemmelighed for, siger han.

Søndag 25. april blev John Christensen taget til fange af prorussiske separatister i oprørshøjborgen Slavjansk, og selv om han var tryg ved situationen, betragter han det som en dramatisk oplevelse.

- Min oplevelse har været både kritisk, dramatisk og til tider farlig. Tilfangetagelsen og løsladelsen oplevede jeg som de mest bekymrende og kritiske faser, men jeg ønsker ikke at uddybe de nærmere detaljer.

- Vi håndterede situationen og tilbageholdelsen i Slavjansk som et hold, og alle har hver især budt ind i forhold til deres erfaringer og baggrund. Mødet med forhandlerholdet fra OSCE forsikrede mig yderligere om, at der blev arbejdet målrettet for vores løsladelse, siger han.

Ud over OSCE-observatørerne blev også fem ukrainske soldater tilbageholdt, og deres forhold tænkte observatørerne også på.

- Fra holdets side havde vi løbende fokus på vores ukrainske kollegers særlige udsatte situation, og jeg vil blot minde om, at situationen for dem har været særlig barsk og stadig er særdeles vanskelig, siger John Christensen.

Han beder også om forståelse for, at han vil fokusere på sin familie, så han hurtigst muligt kan vende tilbage til sit hverv i Forsvarskommandoen.

Lørdag blev John Christensen efter løsladelsen hentet af forsvarsminister Nicolai Wammen (S) i Berlin.

/ritzau/