EL: Vi ved alt for lidt om økonomien i dansk patent-ja

Danmark burde have undersøgt økonomiske konsekvenser af dansk ja til patentdomstolen, lyder det fra nej-siden.
20. maj 2014 kl. 10:10

Regeringen har gjort for lidt for at få overblik over de økonomiske konsekvenser af et dansk ja til den europæiske patentdomstol. Sådan lyder kritik fra Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU, der vil have danskerne til at stemme nej til patentdomstolen.

- Vi skal til folkeafstemning på søndag, men der er stadig ikke en reel viden om, hvilke økonomiske konsekvenser en tiltrædelse til EU's patentdomstol vil have, siger Pernille Skipper, grundlovs- og retsordfører for Enhedslisten, i en kommentar.

Kritikken kommer, efter det er kommet frem, at Polen har valgt at stå uden for den europæiske patentdomstol, fordi det er for dyrt for dem at være med.

Et polsk ja til patentdomstolen vil nemlig koste landet i omegnen af 93 milliarder kroner ifølge en rapport fra det globale konsulenthus Deloitte, skriver Information.

Men i Danmark mener Erhvervs- og Vækstministeriet ifølge Information ikke, at en lignende rapport er relevant, fordi forholdene er anderledes i Danmark end i Polen.

- Lige nu påstår regeringen, at en tiltrædelse til EU’s patentdomstol vil skaffe arbejdspladser. Men de ved det faktisk ikke. Det er lige så sandsynligt, at de cirka 10 gange så mange patenter, der vil gælde i Danmark, vil betyde en ekstremt hård belastning for de små virksomheder.

- Jeg begriber ikke, hvordan man kan tilslutte sig uden at have indhentet større viden. Særligt når man kan se, at andre lande har taget konsekvensen, siger Pernille Skipper.

Rina Ronja Kari, spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU, siger i en kommentar, at debatten om patentdomstolen i Danmark er unuanceret.

- EU-partiernes ageren op til folkeafstemningen har desværre været helt, som vi kender den fra tidligere afstemninger. EU-partierne har på unuanceret vis propaganderet for et ja, mens den kritik, som vi har rejst, bliver affejet som "skræmmekampagne", siger Rina Ronja Kari.

- Med udtalelser, som "der er kun fordele ved et ja", har ministeren indtil videre holdt befolkningen for nar i det her spørgsmål. Jeg håber inderligt, at han begynder at forholde sig til den kritik, som vi og andre har fremført i lang tid, tilføjer hun.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Flemming Scheel Andersen

Det er ligesom alle de andre gange vi har skullet sige ja til noget EU-fis.
Hverken vi eller nogen andre kan overskue konsekvenserne.....men godt skal det med fandens vold og magt være.
Fordi der er ben at gnave??

Heinrich R. Jørgensen

Fordi (formoder jeg), at de der trækker i trådene, bedre kan gennemføre deres vilje, des større afstand der er mellem forvaltning og de menige undersåtter. EU er en sublim institution, i den henseende. Kransekagefigurerne i EU er ikke demokratisk valgte, og repræsenterer ingen og intet. Kommissionen er ikke demokratisk valgt. Kun EU parlamentet er sammensat af de enkelte medlemsstaters befolkninger, men de fleste EU parlamentarikere befinder sig tydeligvis i en anden verden, og er optaget af alskens storslåede, centralistiske, planøkonomiske tiltag i det EUropæiske elfenbenstårn.