Telegram

EU-Parlamentets stjerner og spirende politikere

EU-Parlamentet tiltrækker ofte politiske stjerner in spe og markante personer som EU-modstander Nigel Farage.
Telegram
21. maj 2014 kl. 07:45

Torsdag sætter de første EU-borgere kryds ved den kandidat til EU-Parlamentet, som, de mener, vil gøre det bedst i Bruxelles.

Nogle af navnene vil være genkendelige. Tidligere statschefer, skuespillere, komikere og tv-værter.

Men der er også navne, som måske først om nogle år vil begynde at få klokker til at ringe hos folk.

Helle Thorning-Schmidt (S) er et godt eksempel på den sidste model. Fra 1999 til 2004 gik hun EU-Parlamentets gange tynde og gjorde klar til en karriere som statsminister i Danmark.

Også den tidligere franske præsident Jacques Chirac og den tidligere finske udenrigsminister Alexander Stubb sad i EU-Parlamentet, inden de indtog de magtfulde poster.

Et dansk eksempel på en mand, som var et kendt ansigt, før han blev medlem af parlamentet, er Poul Nyrup Rasmussen (S).

Han begyndte som statsminister og blev så medlem af EU-Parlamentet. Det var han fra 2004 til 2009.

Syv af de nuværende 28 EU-kommissærer følger Nyrups stil ved at stille op til parlamentsvalget i år. Derudover genopstiller en tidligere belgiske premierminister, den liberale Guy Verhofstadt, som allerede har været medlem siden 2009.

EU-modstanderpartierne i de 28 EU-lande har flere markante medlemmer på stemmesedlerne.

Den mest kendte af dem er nok den farverige Nigel Farage, som er formand for det populære EU-modstanderparti i Storbritannien United Kingdom Independence Party, Ukip, og kendt for at brage igennem mod unionen både i og uden for EU-Parlamentets sal.

Derudover er der stand-up komikeren, bloggeren og skuespilleren Beppe Grillo, som er formand for det italienske parti Femstjernebevægelsen. Han er blevet yderst populær i Italien, men er af især tyske og franske medier blevet kaldt den nye Mussolini.

Efter at have bragt den tidligere mangeårige fascistiske leder af Italien på banen, skal det nævnes, at Mussolinis barnebarn, Alessandra Mussolini, som også har været model og skuespiller, faktisk sad i EU-Parlamentet fra 2004 til 2008.

/ritzau/