Telegram

Optimistisk Thorning: Danmark er tilbage på sporet

Statsministeren ser et stemningsskifte efter fem år i modgang og med modløshed, siger hun i sin 1. maj-tale.
Telegram
1. maj 2014 kl. 07:30

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) slår fast, at hendes regering har ledt Danmark trygt gennem den økonomiske krise. Det kan godt være, at det har været hårdt undervejs, men resultaterne taler for sig selv.

Det er hovedbudskabet i den socialdemokratiske formands tale 1. maj - en dag, som hun indledte hos 3F i Holstebro tidlig torsdag morgen.

- Danmark er tilbage på sporet. Vi påtog os en opgave. Vi ville have Danmark trygt gennem krisen. Med vores ordentlighed og vores fællesskab i behold. Og vi har leveret.

- Efter fem år med modgang og snigende modløshed er der sket et stemningsskifte, siger hun.

Hun fremhæver, at virksomhederne er begyndt at tro på fremtiden, at eksporten aldrig har været større, at beskæftigelsen steg med 20.000 i 2013, og at arbejdsløsheden er den laveste i fire år.

- Det viser, at vi har truffet de rigtige valg. Og det viser, at vi socialdemokrater gør en forskel. For uden os var det ikke sket, siger hun.

Største bifald og grin undervejs modtog statsministeren paradoksalt nok, da hun kom ind på den kritik, hun har fået for ikke at gennemføre ægte socialdemokratisk politik i de mange reformer, finansminister Bjarne Corydon (S) og økonomiminister Margrethe Vestager (R) har stået fadder til.

Hun valgte nemlig samtidig at henvise til den selfie, hun under stor postyr tog sammen med den amerikanske præsident Barack Obama og den britiske premierminister David Cameron ved en mindehøjtidelighed for afdøde Nelson Mandela.

- Jeg ved godt, at der til tider står en meget høj sø om Socialdemokraterne. Jeg ved godt, at alle ikke har været enige i alle beslutninger. Og jeg ved godt, at det ikke er alle, som har lyst til at få en selfie med kaptajnen.

- Men det er ikke nu, vi skal blive søsyge. Resultaterne af vores hårde arbejde er ved at vise sig. Så ja. Det er en god 1. maj, siger hun, men slår samtidig fast, at arbejdet ikke stopper her.

Nu er der plads til, siger Helle Thorning-Schmidt, at kigge på velfærden.

- Det er ikke kun på arbejdsmarkedet det går bedre. Vi kan igen begynde at investere lidt mere i vores velfærd. Det er ikke noget, som er kommet af sig selv. Nej, det er kun muligt, fordi vi har haft viljen til det hårde arbejde og de svære valg, siger hun.

/ritzau/

Opdateret 1. maj 2014 kl. 07:55

Peter Jensen

"- Danmark er tilbage på sporet. Vi påtog os en opgave. Vi ville have Danmark trygt gennem krisen. Med vores ordentlighed og vores fællesskab i behold. Og vi har leveret."

Øh nå. Socialdemokratiet oplever en historisk lav tillid blandt vælgerne. Og forventningen til politikere om at tale sandt og agere redeligt, er også voldsomt lav i den daske befolkning. Uligheden er stigende - og regeringen har bidraget til dette. Den demokratiske kontrol med vore magthavere er reduceret, qua gennemførslen af offentlighedsloven. Folkeskolen er blevet overgrebet af regeringen og KL, de direkte berørte (lærere og elever) oplevede sig ikke hørt, men fik læst og påskrevet.

Det eneste, regeringen reelt har leveret, er dens egen overlevelse - og vi ved nu, at det primært var dét, hele legen handlede om. Så nu kan vi suge grundvand på de ufede måde, mens regeringen taler og taler om sine mange leverancer. Fedest, og så på en 1. maj.

Lise Lotte Rahbek

Jeg kender mennesker, primært i middelklassen, som ikke har mærket nogen krise. Overhovedet.
Deres løn er stedet, deres arbejdspladser er relativt sikre og de har råd til endnu flere ting end før krisen.
De stemmer da stadig S, hvorfor skulle de ikke det..?

Helle Thornings regering og den foregående VKO har leveret tørre tæsk til nogle befolkningsgrupper, som ikke er organiseret godt eller har en indflydelsesrig lobby. Mennesker uden arbejde, kort og godt.
Jeg ved ikke om det er noget at være stolt af.