Rapport får Polen til at droppe patentdomstol

Polen har valgt at stå uden for den europæiske patentdomstol, fordi det er for dyrt for dem at være med.
20. maj 2014 kl. 09:15

52 milliarder zloty over 20 år - eller hvad der svarer til knap 93 milliarder kroner. Det er, hvad det globale konsulenthus Deloitte vurderer, det vil koste Polen at deltage i den fælles europæiske patentdomstol, skriver Information.

Deloittes rapport blev udarbejdet i 2012 for det polske økonomiministerium. Det skete, efter at polakkerne ellers i en periode havde arbejdet aktivt for patentdomstolen, men siden har Polen valgt at stå uden for domstolen.

- Rapportens konklusion er, at aftalen vil skabe enorme udfordringer for den polske økonomi, skriver det polske udenrigsministerium i en mail til Information.

- Derfor har den polske regering besluttet sig for ikke at underskrive aftalen om den fælles patentdomstol ... for at administrationen (den polske, red.) kan få mere tid til at organisere flere høringer og grundige studier. Indtil videre er dette den polske position på området, lyder det.

Herhjemme kender Erhvervs- og Vækstministeriet godt til den polske patentdomstol-rapport. Ministeriet mener dog ikke, at det er relevant få lavet en tilsvarende rapport for Danmark.

- Den (Deloitte-rapporten, red.) er ikke vurderet at være relevant i en dansk sammenhæng, idet Danmarks patentaktiviteter adskiller sig væsentligt fra Polens, oplyser Erhvervs- og Vækstministeriet.

Blandt flere ting konkluderer Deloitte-rapporten, at det vil koste Polen dyrt at være med i det nye patentsystem, fordi landets virksomheder oftere vil blive trukket ind i retssager om patenter, der er blevet krænket.

Men Erhvervs- og Vækstministeriet understreger i den forbindelse, at de økonomiske konsekvenser af en tilslutning til patentdomstolen varierer fra land til land.

Professor i innovationspolitik Susana Borras fra CBS er enig med Erhvervs- og Vækstministeriet i, at dét er en afgørende forskel på Danmark og Polen.

- Det, man beskytter med patenter, er investeringer for millioner i forskning. Det har vi meget af i Danmark, siger Susana Borras, som tilføjer, at polske virksomheder ikke investerer så meget i forskning.

Derfor er det også typisk danske virksomheder, der oplever at få krænket deres patent, mens de polske virksomheder omvendt er dem, der krænker andres patenter.

Også fra Dansk Industri lyder, at Danmark vil vinde mere på det nye patentsystem end Polen.

- Grundlæggende er det sådan, at patentsystemet er et incitament for innovation og til at skabe nye produkter. Det er klart, at de lande, der er dygtigst til det, også har den største fordel af systemet, siger chefkonsulent Lars Holm Nielsen fra DI.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu