Snowden blander sig i Se og Hør-skandalen

Whistlebloweren Edward Snowden bruger Se og Hør-skandalen til at opfordre danskerne til opgør mod overvågning
4. maj 2014 kl. 22:50Opdateret 5. maj 2014 kl. 11:26

Se og Hør-skandalen har fået den kendte amerikanske whistleblower Edward Snowden til at henvende sig direkte til danskerne med et klart budskab, skriver Berlingske mandag.

Danskerne skal bruge debatten omkring Se og Hørs påståede misbrug af kreditkortoplysninger til at gøre op med virksomheder og myndigheders masseovervågning. De skal ganske enkelt spørge politikerne på Christiansborg, om de er på borgernes eller spionernes side.

Sådan lyder opfordringen fra Snowden, der lever i asyl i Moskva. Han bruger Se og Hør-sagen til at huske danskerne på, at de overvåges, hver gang de svinger dankortet, skriver en mail eller ringer op på mobilen.

- Den gode nyhed er, at parlamentet (Folketinget, red.) har beføjelse til at handle, og at den globale folkelige opbakning til at bringe masseovervågningen til ophør aldrig har været større, skriver han i et brev til Berlingske.

Den tidligere amerikanske efterretningsmand lækkede selv i foråret 2013 oplysninger om den amerikanske efterretningstjeneste NSA's overvågningsaktiviteter.

Han understreger i sit brev til Berlingske, at de kendte og kongelige er blevet genstand for den samme "ubegrundede overvågning, som almindelige borgere dagligt bliver udsat for".

Det er den danske musiker og aktivist Peter Kofod, der har formidlet kontakten mellem Snowden og Berlingske. Peter Kofod sendte i sidste uge presseklip fra Se og Hør-sagen til Snowden, som herefter på eget initiativ har skrevet brevet henvendt til den danske befolkning.

 

/ritzau/

Anbefalinger

  • Andreas Trägårdh
  • Jette M. Abildgaard
  • Bo Carlsen
  • Heinrich R. Jørgensen
Andreas Trägårdh, Jette M. Abildgaard, Bo Carlsen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Hansen

Det sørgelige er at flertallet af danskerne mest er forarget over at nogle få kendisser er blevet overvåget af et ugeblad, end at hele den danske befolkning, dagligt bliver kigget over skulderen af en anden statsmagt.

Benjamin Bach, Torben Selch, Janus Agerbo, Sune Olsen, Lise Lotte Rahbek, Peter Knap, Rune Petersen, lars abildgaard, Henrik Christensen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Via Steen Sohns link:

"Den danske musiker og aktivist Peter Kofod har formidlet kontakten mellem Edward Snowden og Berlingske. Snowden har ifølge Kofod uopfordret skrevet indlægget og sendt det til Kofod, som efterfølgende henvendte sig til Berlingske. Kofod sendte i sidste uge udklip fra den hjemlige debat om Se og Hør til Snowden, hvorefter Snowden skrev indlægget og bl.a. indsatte det tilsendte citat fra tidligere folketingsmedlem Morten Helveg Petersen.

Både Snowdens amerikanske advokat, Ben Wizner, og journalist Glenn Greenwald, som har særlig adgang til Snowdens dokumenter, bekræfter over for Berlingske, at Berlingske har modtaget Snowdens indlæg i uredigeret form.

»Det er skrevet af Snowden. Der er ikke blevet ændret noget, hverken fra min eller Peters side. Det er 100 procent Snowdens ord,« siger Ben Wizner."
http://www.b.dk/nationalt/snowden-kaster-sig-ind-i-dansk-overvaagningsdebat

Og om kommunikationsformen mellem Peter Kofod og Edward Snowden:

Hvordan kommunikerer I?

»Jeg vil ikke gå i detaljer, men det er skriftligt, elektronisk, og det går hurtigt.«

Krypteret?

»Ja. Meget krypteret.«

Robert Kroll

Nu blander man vist "æbler og pærer".

Dankortregistrene og luftfartsselskabernes lister over passagerer er IKKE "skabt" med henblik på at kortlægge mistænkelige aktiviteter - det er politiets og efterretningstjenesternes dataindsamling derimod.

Der skal være styr på betalingerne, så man ikke bliver "trukket" for noget, man ikke har købt , og ikke får "lænset" sin konto af IT-kriminelle - luftfarrtsselskaberne skal kunne fordele flysæder og redegøre for hvem der er ombord i deres fly ( hvis det styrter o s v).

Det er det kriminelle/retsstridige misbrug af legitimt indsamlede data, som skal rammes og forebygges - og der vil vel altid i alle erhverv/institutioner m v være enkeltpersoner, der er er parate til at lyve, begå falsk , stjæle, svindle og misbruge, hvis gevinsten er stor nok og risikoen for opdagelse ringe.

Der skal altså satses på datasikkerheden og på kontrol af de personer, som har adgang til data - samt nogle afskrækkende straffe , så folk ikke synes det er "risikoen værd" at lave ulovligheder.

Bare fordi f eks en almindelig skruetrækker e sjælden gang bliver anvendt som stikvåben, så skrider man ikke til afskaffelse af skruetrækkere - på samme måde med dankortregistret og passagerlister, hospitalsjournaler o s v

Torben E. Lund

Det er da helt grotesk at netop Snowden blander sig i debatten på den måde !
Han er jo selv nøjagtig lige så kriminel som de medarbejdere hos IBM, NETS, SAS m.m., der har lækket fortrolige oplysninger til pressen!!