Thorning vil bruge milliarder på forskning

Regeringen vil skyde tre milliarder kr. i Danmarks Grundforskningsfond for at styrke forskning og skabe vækst.
5. maj 2014 kl. 10:25

Danmark skal satse på større forskningscentre for at skabe vækst. Derfor er regeringen klar med tre milliarder kroner til Danmarks Grundforskningsfond. Det er en del af regeringens vækstinitiativer, erfarer Ritzau.

Udmeldingen kommer samme dag, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) besøger DTU i Lyngby. Her ventes de to partiledere at gå i deltaljer med satsningen på forskning i de kommende år.

På Christiansborg er vækstinitiativerne allerede inden den endelige præsentation blevet et stridspunkt mellem regeringen og Venstre. Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kræver skatte- og afgiftslettelser til erhvervslivet som del af vækstpakken, men det afviser regeringen.

Ikke mindst fordi Venstre vil finansiere lempelserne for virksomhederne ved at spare på beskæftigelsessystemets indsats for at få ledige i job.

Formålet med Thorning og Vestagers besøg på DTU mandag er at få indblik i, hvordan nye lovende teknologier i praksis kan være med til at forme fremtidens produktion og bidrage til at fastholde og tiltrække nye videns- og produktionsarbejdspladser i Danmark.

Dermed ligger besøget i tråd med milliardsatsningen på forskning.

Danmarks Grundforskningsfonds primære strategi er at satse langsigtet ved at danne større forskningscentre i op til 10 år.

Fonden har siden starten af 1990'erne arbejdet ud fra denne strategi, og et af delmålene har været at finde og dyrke "vækstlagene" og talenterne i dansk forskning og at fremme internationaliseringen af de danske forskningsmiljøer.

Det er netop disse superforskningscentre, som regeringen vil styrke med investeringen i fonden, erfarer Ritzau.

Danmarks Grundforskningsfond blev oprettet i 1991 og har siden støttet dansk forskning med seks milliarder kroner. Den årlige støtte udgør gennemsnitligt 400 millioner kroner, hvilket svarer til godt to procent af de samlede offentlige forskningsbevillinger.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bill Atkins

Merkantiliseringen i forskermiljøerne er ved at være fuldbragt... "Sat på skinner" ...for at bruge et allerede ret fortærsket udtryk hentet fra den lovede Togfond.

Forskning skal foregå gennem frie valg uden at været styret af økonomiske incitamenter«, siger Jan Faye, der er lektor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet. Det fører – med sociolog Heine Andersens ord – til »en forskydning« i retningen af forskning, der understøtter »pengestærke interesser i industrien«. På bekostning af grundforskning og forskning til fordel for »grupper og behov, hvor der ikke er store pengekasser bagved«.

Universiteterne fører på ledelsesplan stiltiende an i konkurrencestatens etablering... "Vi skal nok klare os" - er den dybere filosofi. Kritisk forskning? eksv.: Stop den op i r....