Isil har udråbt islamisk kalifat

Isil vil begynde med at etablere en stat i et område, der dækker dele af Irak og Syrien.
29. juni 2014 kl. 18:55Opdateret 29. juni 2014 kl. 20:15

Den ekstremistiske gruppe Den Islamiske Stat i Irak og Levanten, Isil, har udråbt et "islamisk kalifat", skriver AFP.

Jihadisterne, der kæmper i Syrien og Irak, erklærede søndag oprettelsen af et "kalifat", som er en henvisning til det regeringssystem, som ophørte med Det Ottomanske Riges sammenbrud for næsten 100 år siden.

I en lydoptagelse, der er lagt ud på internettet, erklærer Isil, at bevægelsens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, er "kaliffen" og "leder af muslimer, hvor end de er".

- Den Islamiske Stats Råd (Shura) har ved et møde besluttet at oprette et islamisk kalifat, siger Isil-talsmanden Abu Mohammad al-Adnani.

Ordene "Irak" og "Levanten" er blevet fjernet fra gruppens navn i officielle papirer og dokumenter, siger Adnani, som beskriver kalifatet som "drømmen i alle muslimers hjerter og alle jihadisters håb."

Isil, der er sunnimuslimsk, fundamentalistisk og meget voldelig, har et erklæret mål om at etablere en religiøs stat, som skal udbrede den fundamentale, sunnimuslimske udgave af islam, som Isil går ind for.

Kalifatet skal omfatte hele den muslimske verden, der skal leve efter sharialov, men Isil vil begynde med at etablere en stat i et område, der dækker dele af Irak og Syrien.

Siden profeten Muhammeds død er en kalif blevet udnævnt som prins for de troende. Efter de første fire kaliffer, der efterfulgte Muhammed, fik kalifatet en guldalder med Umayyade-kalifatet i årene 661 til 750 og derefter med Abbaside-kalifatet fra 750 til 1517.

Gruppen var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak, men al-Qaeda har erklæret, at Isil ikke er en del af al-Qaeda, der i øvrigt beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at bestå af "frafaldne".

/ritzau/AFP

Anbefalinger

  • Peter Ole Kvint
Peter Ole Kvint anbefalede denne artikel

Kommentarer