Minister om skifergasboring: Det er byrådets eget ansvar

Minister tager til efterretning, at Frederikshavn godkender boring efter skifergas. Nye tilladelser sat i bero
25. juni 2014 kl. 20:10

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) "tager til efterretning", at byrådet i Frederikshavn nu siger ja til at lade olieselskabet Total foretage en prøveboring efter skifergas ved Dybvad.

- Det er deres ansvar og deres ret, siger han til Ritzau.

Både Frederikshavns borgmester, Birgit S. Hansen (S), og andre i byrådet klandrer politikerne på Christiansborg for at overlade den landspolitisk vigtige, men kontroversielle beslutning om skifergas til de 31 medlemmer af kommunalbestyrelsen i en nordjysk kommune.

En egentlig udvinding skal ske med den omstridte metode hydraulisk frakturering, hvor man pumper store mængder vand, sand og kemikalier ned i undergrunden under stort tryk for at frigøre gassen fra skiferlagene tre-fire kilometer nede.

- Vi skal give tilladelse til, at de sætter boret i jorden. Men hvis boringer viser, at der er skifergas, og kommer det til "fracking" og udvinding, så må landspolitikerne absolut på banen. Ellers har vi aben tilbage igen, siger borgmesteren.

Men sådan er vilkårene, mener ministeren.

- Det er jeg da ked af. Men der er to sider af det at have planmyndighed. Den ene er, at du selv har myndigheden - den anden er, at du selv står med ansvaret. Det er jo det, der rammer dem her, siger Rasmus Helveg Petersen.

- Det er ikke nogen god idé at centralisere alt, og nogle gange skal man altså træffe svære, ubehagelige beslutninger. Jeg synes, de klarer det godt i en god proces deroppe. Men når det er sagt, så er der jo taget en landsbeslutning, så Total har en efterforsknings- og produktionstilladelse, tilføjer han.

Det var VK-regeringen, som i 2010 gav Total tilladelse til at prøvebore og udvinde skifergas i både Nordjylland og Nordsjælland.

Spørgsmål: Ville din regering også have givet tilladelsen?

- Det er et svært spørgsmål. Vi har i mellemtiden stillet nye tilladelser i bero. Der kommer ikke flere tilladelser, før vi har set, hvordan det hele spænder af i det nordjyske, siger Rasmus Helveg Petersen.

Han vil ikke svare på, om der kommer et udspil fra Christiansborg, hvis Total finder skifergas ved Dybvad.

- Det er for tidligt at forudskikke, siger ministeren.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Lögun

AAAAAAAAAAAAAAAARGH!!!!!!!!!!!
Som om det ikke var bestemt på forhånd..... Pffff.

lars abildgaard, Mette Hansen, Nanna Wulff M., Rune Petersen og Mette Olesen anbefalede denne kommentar
Nanna Wulff M.

Hvordan kan de være så tåbelige? Nåh, ja, penge trækker frem for alt andet.

Har de ikke læst lektien om fracking? Det er ikke hygge læsning.

morten Hansen, lars abildgaard, Mette Hansen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Mette Olesen

Dybvad er jo også behageligt langt fra Christiansborg, så pyt med at de får ødelagt naturen deroppe!!!!

morten Hansen, lars abildgaard, Anne Eriksen, Mette Hansen og Nanna Wulff M. anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Det er Folketingets ansvar, løb nu ikke fra det. Folketinget har besluttet, at der kan prøvebores og udvindes skifergas i Nordjylland. Hvordan skulle Frederikshavn kommunen kunne forhindre det? De kunne måske sige, at lige netop den mark i Dybvad ikke var god, fordi der bor borgmesterens mor, nej, fordi der ligger en flyveplads fæt på eller lign., men så havde Total bare fundet en anden mark, og så var der ikke mere at gøre.

morten Hansen, Anne Eriksen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Ja, noget i den retning. Men i det hele taget undrer det mig, at kommunen skal lave denne lokalplanlægning, når det er folketinget, der har besluttet, at der skal efterforskes, og når boringen er en midlertidig foreteelse.

georg christensen

Nu har vi så igen en "!hængerøvs" minister som åbenlyst ikke ønsker at tage ansvar for noget som helst.

Disse politiker typer, som bare siger " ja og amen", og overhovedet ikke er i stand til at tage stilling til noget som helst, har folket ikke brug for.

Igen et tydeligt tegn på de gamle partiers manglende viden om folket, som de tror har valgt dem.

Til ministeren: Skifergasboring samt udvindelse heraf i Danmark bør være folketingets opgave at besvare. Det er det rene vrøvl og plat, når en minister overlader sådanne beslutninger til enkelte kummunale særinterresser.

NB: Af og til for jeg virkelig fornemmelsen af, at stenalderens "voldgift" sten krese måske også i dag ville være bedre egnet som beslutningstagere i stedet for folketinget´s , af og til formodede korrupte pollitikere.

morten Hansen

I følge R. H. Petersen er centralisering sjældent særlig godt i demokratiet.
Hvorfor fanden foretager de sig så næsten ikke andet end at centralisere i folketinget?! Bla. ved sammenlægninger af kommuner og afgivelse af suverænitet til EU. Tag et ansvar!