Telegram

Wammen: ’Det kan ikke komme bag på folketingsmedlemmer, hvad man har stemt for’

Lov om Forsvarets Efterretningstjeneste følger reglerne og beskytter mod terrorister, siger forsvarsministeren
Telegram
24. juni 2014 kl. 13:30

Danmark er sluppet for terrorangreb, fordi Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) samarbejder tæt med sine udenlandske partnere mod terrorister.

Samarbejdet har blandt andet betydet, at terroristers forsøg på at angribe Morgenavisen Jyllands-Postens redaktion i København blev stoppet.

Det siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Han studser samtidig over, at flere forsvarsordførere ikke har forstået lovens vide beføjelser til FE.

LÆS: ’Jeg husker ikke alle de der forskellige vendinger ...’

Ifølge dagbladet Information vidste de blandt andet ikke, at loven betyder, at FE samarbejder med USA's efterretningstjeneste National Security Agency, (NSA), om at tappe og videregive rådata.

- FE indsamler, bearbejder og analyserer alle former for kilder. Det sker fra FE's installationer i ind- og udland. Vi har samarbejdet med andre landes sikkerheds- og efterretningstjenester, siger Nicolai Wammen.

- Så det kan ikke komme bag på nogen folketingsmedlemmer, der har læst FE-loven, at det er dét, man har stemt for.

Nicolai Wammen understreger, at FE ikke indsamler rådata om danskerne, da tjenesten retter sit arbejde mod udlandet.

- FE kan kun interessere sig for danske forhold på opfordring af politiet eller Politiets Efterretningstjeneste (PET) og med en retskendelse fra en dommer, påpeger han.

- Jeg går ud fra, at ordførerne læser de love og bemærkninger, der følger med, før de trykker på knappen i folketingssalen. Det er også meget væsentligt, at FE's virksomhed ikke består i masse-overvågning af danskerne.

- Det består i at rette opmærksomheden mod udlandet, siger Nicolai Wammen.

Han vil ikke kommentere Informations oplysninger om FE's samarbejde med NSA. Til gengæld påpeger han, at FE's samarbejde beskytter danskerne mod terrorangreb.

- Vi kunne afværge angrebet mod Jyllands-Postens kontor i København. Det byggede blandt andet på oplysninger fra et andet lands efterretningstjeneste, siger Nicolai Wammen.

/ritzau/

Opdateret 24. juni 2014 kl. 13:51

Mogens Ritsholm

se min kommentar
http://www.information.dk/501759#comment-880284

gentages her

Indikationen af, at FE kan aflytte alt på internationale forbindelser ud , ind og gennem Danmark stammer ganske rigtigt fra Forsvarsloven med bemærkninger vedtaget juni 2006.

For der fik man hjemmel til masseaflytning, der også indeholder danskeres kommunikation. Og så er der intet til hinder for at aflytte forbindelserne og gemme spor af al kommunikation. For omtalte forbindelser er ikke underlagt dansk lov med krav om retskendelse mv.

Men det var ikke FE, der sneg det ind over for Folketinget.

Forslaget stammer fra pkt.2 mv. i anti-terrorpakke 2, som blev fremlagt af statsministeriet i november 2005.

http://www.stm.dk/publikationer/terrorpakke/

Der er ikke nogen forklaring på forslaget eller forsøg på uddybning.

Når noget kommer fra Statsministeriet er det en ordre, der hverken kan imødegås eller revideres i fagministerierne.

Så ordren blev gennemført med ændringen til forsvarsloven.

I slutningen af 2005 var regeringen i panik over sagen med muhammedtegningerne kort tid efter bomerne i London, og den usædvalige fremgangsmåde fra statsministeriet skal nok ses i lyset heraf.

Man var parat til hvad som helst for at imødegå terrortruslen med tekniske midler.

Sessionslogning, som netop erafskaffet, var et andet eksempel herpå.

Derfor vil borgerlige politikere ikke udtale sig. For de stemte i virkeligheden på basis af en blind ordre fra deres egen regeringsledelse.

Så de rette at spørge er Anders Fogh Rasmussen, Per Stig Møller og den daværende departementschef i statsministeriet, Nils Bernstein.

Hvad lå egentlig bag pkt. 2 i anti-terrorpakke 2 ?

Ke Lar, uffe hellum, Erik Jensen , Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen, Niels Mosbak, Lars Dahl og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

"Nicolai Wammen understreger, at FE ikke indsamler rådata om danskerne, da tjenesten retter sit arbejde mod udlandet."

Så er det godt at NSA overvåger danskerne for FE, samtidig med at FE så kan overvåge amerikanerne for NSA, som heller ikke har tilladelse til overvågning af egne indbyggere.

uffe hellum, Erik Jensen , Heinrich R. Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Jens Wolff, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen og Christian Pedersen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Wammen må være rekorden blandt Århushistorierne.

Espen Bøgh, Enriquo Longo, Heinrich R. Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen, Rune Petersen, Torben Arendal, Niels Mosbak og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

"Danmark er sluppet for terrorangreb, fordi Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) samarbejder tæt med sine udenlandske partnere mod terrorister." Men hvem har sagt det til Wammen? Der var en gang en mand, der hele tiden gik og knibsede med fingrene, da han blev spurgt om grunden, svarede han, at det var for at holde tigrene væk, - men her er jo ingen tigre? Nej, sagde manden, se selv, det virker.

Dennis Berg, Niels Duus Nielsen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Rune Petersen, Niels Mosbak, Holger Madsen, Niels Engelsted og Lars Dahl anbefalede denne kommentar

Nicolaj Wammen slår ned på et centralt demokratisk problem
Det kan ikke komme bag på nogen folketingsmedlemmer, der har læst FE-loven, at det er dét, man har stemt for, siger han.
Mogens Lykketoft: De folketingmedlemmer, der har læst FE-loven rejser sig. De øvrige forlader salen.
(skramle skramle)
Mogens Lykketoft: Der må stemmes.
0 stemte for forslaget
0 stemte mod forslaget
179 undlod at stemme.

Niels Duus Nielsen, uffe hellum, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Grethe Preisler, Niels Engelsted og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Arendal

Endnu en underbegavet socialdemokratiske politiker!

Robert Kroll

Der er næppe mange, der for alvor tror, at MF'erne IKKE ved hvad de stemmer om.

At nogle af MF'ere så ikke er beredte til at forsvare deres holdning er sølle.

Den med at sige, at det er "åh så kompliceret" og svært at læse , og at ekspertene kørte løbet - det er bare utroværdigt.

Flemming Scheel Andersen

Wammen er en sjuft der vil sige hvad som helst for at fremme egen fremgang i SD

Enriquo Longo, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

hvor mange sider lovtekst udsættes d'herrer og damer for på et folketingsår, kort som det er? Det er et antal normalsider, der ikke sådan lige kan nærstuderes på et normalt menneskes gennemsnitlige vågne timer: http://www.ugebreveta4.dk/regler-og-cirkulaerer-vokser-aarligt-seks-kilo..., det er fra 2011 og det er ikke blevet mindre. Dertil kommer jo høringssvar, lovbemærkninger osv, osv. Det er aldeles uansvarligt og er med til, at vi alle dagligt overtræder adskillige love, og som medfører, at organisationer osv får lov til at gøre noget, der aldeles ikke var tilsigtet. Jeg mener, at antallet af love, der vedtages årligt, skal nedbringes til et antal, der rent fysisk gør det muligt for medlemmerne af folketinget at sætte sig ordentligt ind i stoffet før afstemning.

Lars Bo Jensen

Kunne Hr. Wammen ikke komme med et eksempel på hvornår indsamlingen af metadata, har forhindret et terrorangreb, når nu han er så sikker på at det er sket.

John Nyegaard

Ok, altså hvis man samarbejder med det amerikanske styre så slipper man for at blive udsat for terror?

Det minder mig om en film.. Den med Marlon Brando og en ung Al Pacino.. Hvad søren var det nu den hed...?

Janus Agerbo og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
henrik hansen

"Lov om Forsvarets Efterretningstjeneste følger reglerne og beskytter mod terrorister, siger forsvarsministeren"

- Vi er altså alle potentielle terrorister? Vi skal vist have omdefineret, hvad det er er for et demokratiske samfund vi ønsker: Vil vi have et autentisk demokrati, eller vil vi et elitedemokrati, der lider af konstant forfølgelsesvanvid og frygt for de selvsamme borgere, som politikerne skulle repræsentere!

georg christensen

Når "Wammen", nu sender ovenstående til torvs, spørger jeg mig selv, er måske folketingets politikere (på grund af manglende viden om?) blevet ført bag lyset af "diktaturet´s" magtbegærlighed?.

Hilsen fra en demokrat, som kun ønsker åbenhed på alle områder. Åbenhed er det eneste, som demokratiet kan overleve på.