Flertal af danskere siger ja til skifergas

Hvis undergrunden indeholder store mængder skifergas, bør Danmark udnytte det, mener et flertal af danskerne.
22. juli 2014 kl. 23:35

Skifergas, ja tak.

Et flertal af danskerne mener, at skifergas skal udnyttes i fremtidens energiforsyning, hvis kommende boringer viser, at undergrunden byder på et skatkammer af naturgas. Det viser en ny måling for Jyllands-Posten foretaget af analyseinstituttet Wilke.

I undersøgelsen svarer 51,9 procent af de 1090 adspurgte ja, mens 25 procent siger nej. Resten svarer "ved ikke".

I regeringspartiet De Radikale peger miljøordfører Lone Loklindt på, at miljøhensyn bør vægtes højt.

- Det er en smule overraskende, at så mange svarer ja, under forudsætning af, at det er uden risiko for miljøet. Det er mit eget grundsynspunkt, at det kun kan ske, uden at vi gør skade på f.eks. vores drikkevand, siger hun til Jyllands-Posten.

Både summen af milliardindtægter fra skifergasproduktion og de mulige miljøskader, der kan være forbundet med at trække skifergas op af undergrunden, er endnu ukendte.

I Frederikshavn har kommunen netop sagt ja til at gennemføre de første prøveboringer.

Dermed er jagten på skifergas skudt i gang med det franske olieselskab Total i front i samarbejde med statens olieselskab Nordsøfonden, der sammen skal afklare, om der er indtægter at hente.

Venstres klima- og energiordfører Lars Christian Lilleholt er begejstret for danskernes opbakning til skifergas.

- Hvis der er skifergas i den danske undergrund, og det er muligt at få den op forsvarligt og miljømæssigt, hvor man sikrer, at man kan få gassen op, uden at det skader det omkringliggende miljø, så er vi indstillet på det, siger han til Jyllands-Posten.

Flere grønne organisationer og Enhedslisten har peget på, at støtten til olie- og gasindustrien er i strid med regeringens ambitiøse planer om et fossilfrit Danmark i 2050.

- Det vidner om, at der ikke har været en tilstrækkelig folkelig debat om skifergas og de grundlæggende miljømæssige problemer, siger Tarjei Haaland, der er klima- og energiekspert i Greenpeace.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis man beskrev de miljømæssige konsekvenser for "danskerne", så ville de nok betakke sig.

Man skal være en temmelig stor idiot, i ordets egentlige forstand, hvis man mener, det er en god ide at pumpe kemikalier ned i undergrunden for at få (endnu) et fossilt brændstof op og forurene.

Men både forureningen og gassen giver selvfølgelig "vækst", så det ender nok med et ja til det.

Så kan vi kun håbe på Greenpeace.

lars abildgaard, Jesper Wendt, Rune Petersen og morten Hansen anbefalede denne kommentar

Problemet er jo netop også at vi ingen sikkerhed har for at det kan gøres "uden risiko for miljøet". Så folk er blevet stillet overfor et fantasiscenarie i den spørgeundersøgelse. Men overskrifterne er selvfølgelig god PR for pengegriske energiselskaber og kortsynede politikere.

Niels Duus Nielsen, lars abildgaard, Tue Romanow, Rune Petersen og morten Hansen anbefalede denne kommentar

Og ja, det er lidt paradoksalt at de har spurgt om man ville have skifergas hvis det kunne hentes "uden risiko for miljøet", når selve brugen af gassen er medvirkende til en fortsat temmelig stor "risiko for miljøet".

morten Hansen

Som man spørger får man svar.
Det er manipulation at spørge på den måde.

lars abildgaard, Rune Petersen, Dan Johannesson og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Danskerne har kun en interesse på energiområdet, og det er at omlægge til 100% vedvarende energi, der fremover vil være stort set gratis.

Peter Hansen, lars abildgaard, Rune Petersen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Carsten Cederholm

Utroligt at Ritzau bragte denne historie, som så blev gentaget af den samlede danske presse. Der er tale om en dybt useriøs undersøgelse, hvor dem som ”ikke passede ind” blev sorteret fra og hvor folk er blevet spurgt et ledende spørgsmål. Hvis spørgsmålet i stedet havde være: ”Hvis Skifergas kan betyde forurening af grundvandet, er du så for at der bliver boret efter skifergas i Danmark?”. Personligt mener jeg at skifergas er en dårlig idé, da der er store risici for miljø og sundhed. Jeg ville have svært ved at svare andet end Ja til skifergas, under de forudsætninger der er indeholdt i spørgsmålet. Undersøgelsen er dybt useriøs og manipolerende!!!