Flere danskere skal vælge jernhesten, som deres fortrukne transportmiddel.
Derfor præsenterer transportminister Magnus Heunicke (S) fredag regeringens nye cykelstrategi, som skal gøre Danmark til et bedre cykelland.
»Vi kan ikke være tilfredse med, at danskerne cykler mindre end tidligere. Vi skal være ambitiøse, målrettede og klar til at yde en indsats for at fremme cyklismen i Danmark,« siger ministeren i en pressemeddelelse.
Cykelstrategien omfatter visionerne, som ifølge ministeren skal danne udgangspunkt for de næste mange års indsats på cykelområde.
De Radikales transportordfører, Andreas Steenberg, nævner cyklismens fordele:
»Cyklen er et fantastisk transportmiddel, som giver den enkelte en masse frihed fra køreplaner og bilkøer. Det er også en meget billig transportform. Det er godt for miljøet, trængslen og for folkesundheden,« siger Andreas Steenberg, til Ritzau.
Strategien er delt op i tre indsatsområder: Hverdagscyklisme, som skal få flere danskere til at cykle til og fra arbejde og uddannelse. Cykelturisme, der skal gøre det attraktivt, at cykle i fritiden og på ferier. Og så skal cyklisterne føle sig sikre i trafikken.
Strategien lægger op til, at der skal være bedre cykelparkering ved stationer og de store arbejdspladser.
Derudover skal der anlægges cykelstier, som forbinder togstationer, busstoppesteder og arbejdspladser, og der skal flere cykelstier på landet, så det bliver mere sikkert for børnene at cykle.
»Vi kan se, at det virker i de byer, der har gjort det. Danskerne gider nemlig godt at cykle, hvis faciliteterne er til det,« siger Andreas Steenberg.
Der er afsat 200 millioner til cykelstrategien, penge som kommunerne kan søge.
Ifølge Andreas Steenberg skal projekterne gerne udmøntes i løbet af efteråret eller vinteren.
»Vi skal også have gang i de større provinsbyer, som halter lidt bagefter København. Der er allerede nogle projekter i gang, men netop med den her pulje, bliver pengene bredt ud, så også provinsen kan komme med,« siger han.
/ritzau/
Opdateret 4. juli 2014 kl. 08:25
Og til de danskere, som ikke vil cykle frivilligt, har man udviklet en håndfuld politiske tiltag, kaldet sygedagpengereform, kontanthjælpsreform og uddannelsesreform.
Regeringen knokler videre med ældrereform, en handicapreform og en sundhedsreform, som nok skal få den menige befolkning til at lette røven fra sofaen
Midt i alle de dårligt prægede nyheder er det vel værd at bemærke, at Danmark virkelig ER et af verdens bedste lande,hvad angår cykelfaciliteter, cykelstier, etc.
Hinsidan er det således ikke muligt at tage cyklen med toget på næsten alle strækninger. Dette som et eksempel i al almindelighed, ikke svenskermobning (reklame: man kan tage den med toget på Gøteborg og Kalmar-linjerne for en relativt billig penge, men kun hvis rejsen påbegyndes/slutter i Kbh ...).
Arh, Lise Lotte, nu synes jeg det bliver for negativt. Cykling er en del af løsningen på klimaproblematikken, så jeg har svært ved at være negativ omkring et sådant tiltag som dette.
Det er virkelig dejligt som cyklist at have gode forhold, både hvad angår cykelstier og kombi-transport, hvor cyklen medtages på toget.
Dennis Berg?
Ganske rigtig. Jeg er smadder negativ, desillusioneret og mistroisk.
Cykling er godt , men det er rigtigt at dette reform helvede er noget vi ikke selv har indflydelse på.
Staten skal være en størrelse som er styret af kommunerne ( befolkningen ) og ikke omvendt.
Ny cykelstrategi skal gøre Enhedslisten til et bedre ja-parti.
Den sædvanlige omgang miljø- klima- sundhedsretorik- og valgflæsk om cyklismen fra de politiske beslutningstagers side. Denne gang udtrykt af Magnus Heunicke.
- selvom det ser godt ud på miljø- og klimafacaden at der tilflyder nogle få millioner til fremme af cyklismen, er realiterne at de samtidig konstant underminerer cyklismen ved hele tiden at bygge nye motorveje, og iøvrigt udbygge vejnettet for milliarder af kroner med henblik på at fremme den langt vigtigere transportform, nemlig den, i en kapitalistisk kontekst, mobilitets- og vækstfremmende bilisme.
I forlængelse heraf hjælper kommunerne jo også godt til med at underminere cyklismen ved totalt - i modsætning til veje - at nedprioritere vedligeholdelsen af cykelstier.
Man må håbe at folk snart genemskuer retorikken!
Miljø-klima- og sundjhedsretorikken i relation til cyklismen minder i øvrigt betænkeligt om selvsamme politikeres tilsvarende fredsretorik, hvor realiterne er, at de samtidigt ubetinget tilslutter sig USA´s og Nato´s snart sagt endeløse krige og krigshetz
Der kan altid gøres mere på alle områder, og jeg husker da fx også lange strækninger elendige cykelstier i egnen omkring Hjørring (hvor enhver lille flække til gengæld har en autohandler :-)), på sidste sommers cykeltur til Hirtshals-færgerne og Norge.
Men hvad angår København og byens cykelstrategi 2011-2025 http://kk.sites.itera.dk/apps/kk_pub2/pdf/818_YF8zF5k7Cr.pdf,
er både de tilførte midler og de reelle anlægsarbejder ubestrideligt meget ambitiøse - over 20 nye supercykelstier til omegnskommunerne, flere cykelbroer over Københavns havn, 50% cykelpendlere fremfor nutidens omkring 36%, årlige nyanlæg og forbedringer, nye bycykler, indkorporering i politik omkring CO2neutralitet i 2025, forbedrede og interaktive hjemmesider, forbedret dataindsamling og information, etc.
Udviklingen går positivt fremad på stort set alle parametre, og det er for nemt bare at kritisere og forbigå alt dette!
http://www.supercykelstier.dk/
http://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CC0QF...
https://www.kk.dk/da/borger/trafik/cyklernes-by/fakta-og-viden/fakta-om-...
https://www.kk.dk/da/borger/trafik/cyklernes-by/cykelstier-og-ruter